Εάν η Τουρκία αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό, θα παραιτηθεί ο Τατάρ
Εάν η Τουρκία αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό μετά τις 14 Μαΐου, τότε ο Ερσίν Τατάρ δηλώνει ότι θα παραιτηθεί και θα γυρίσει στο τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στην οικογένειά του.
Σε δηλώσεις του το πρωί σε διαδικτυακή εκπομπή της Γκιουντέμ Κίπρις και ερωτηθείς εάν μετά τις εκλογές στην Τουρκία, η πολιτική στην Κύπρο αλλάξει, ο ίδιος θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε: «Εγώ έτσι γεννήθηκα κι έτσι θα πεθάνω. Εγώ δεν μπορώ ν’ ακολουθώ γραμμή ζιγκ ζαγκ». Για όλους υπάρxει μια ημερομηνία λήξης, συνέχισε, «εγώ εκλέγηκα πρόεδρος έτσι. Αν αυτό συμβεί (αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό), ο πρόεδρος Τατάρ θα πάει στο Κanal T και θα κάτσω εκεί, θα ζήσω με περηφάνεια. Εγώ από δω και πέρα δεν πρόκειται ν’ αλλάξω, ούτε και μου ταιριάζει κάτι τέτοιο».
Ωστόσο, είπε ο Ερσίν Τατάρ, δεν πιστεύει πως η Τουρκία πρόκειται ν’ αλλάξει πολιτική στην Κύπρο από δω και πέρα γιατί το Κυπριακό είναι μια «εθνική υπόθεση», και η Τουρκία – συνέχισε – έχει μια εθνική πολιτική, η οποία «σκεπάζει και τα κόμματα».
Το σχέδιο Ανάν, συνέχισε, προέβλεπε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα έλεγαν ναι στο δημοψήφισμα, η Κύπρος θα έμπαινε στην ΕΕ και η Τουρκία και τότε «θα ήταν ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος». Αυτό, είπε ο κ. Τατάρ, το συζήτησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ σε μια συνάντησή τους και ο Αντόνιο Γκουτέρες του είπε ότι τότε ήταν Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.
Από τη συζήτηση με τον κ. Γκουτέρες για το θέμα, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ, κατάλαβε ότι τότε (την εποχή του σχεδίου Ανάν και των δημοψηφισμάτων) υπήρχαν κάποιες χώρες που ήταν εναντίον και ενεπλάκησαν, «ιδιαίτερα η Γαλλία. Δεν ήθελε (η Γαλλία) την ένταξη της Τουρκίας κατ’ ουδένα τρόπο στην ΕΕ».
Επανέλαβε επίσης τη σημασία της αποδοχής του ψευδοκράτους ως κράτος μέλος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και την παρουσία του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στην Τουρκία.
Χαρακτήρισε την Κύπρο, και ιδιαίτερα την «βόρεια Κύπρο», πολύ σημαντική γεωστρατηγικά για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, σημειώνοντας ότι μπορεί να δούμε εξελίξεις, όπως υπογραφή αντίστοιχων συμφωνιών της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας – όπως είπε – αυτή τη φορά της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.