SOS για κροτίδες: Οι τραυματισμοί, τα χειρουργεία κι η ζωή μετά τον ακρωτηριασμό
Την επικινδυνότητα των αυτοσχέδιων κροτίδων, και όχι μόνο, επισημαίνει στο Alphanews.Live, ο μικροχειρουργός Άλκης Αλκιβιάδης, ενόψει της πασχαλινής περιόδου που πλησιάζει και συνοδεύεται με… κακές συνήθειες.
Τόνισε πως οι εργαστηριακές κροτίδες έχουν πλέον μειωθεί, με τους νεαρούς να κάνουν στροφή στις αυτοσχέδιες, οι οποίες ωστόσο είναι πολύ πιο επικίνδυνες.
Με εργοστασιακές κροτίδες τραυματίζονται συνήθως νεαροί ηλικίας 13 – 15 ετών, ενώ οι μεγαλύτεροι την παθαίνουν με αυτοσχέδιες κροτίδες.
Μιλώντας για τα τραύματα που μπορούν να προκαλέσουν οι κροτίδες, ανέφερε πως αυτά είναι ιδιαίτερα και τα χαρακτήρισε ως «πολεμικά», καθώς λόγω των εκρήξεων χάνονται δάχτυλα και παλάμες. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις που θα ακολουθήσουν προκειμένου το χέρι να αποκατασταθεί περίπου στο 60%.
Η αποκατάσταση του χεριού μπορεί να χρειαστεί ένα με δύο χρόνια.
Πέραν από τα τραύματα στο χέρι ο Δρ. Αλκιβιάδης ανέφερε πως ένα ατύχημα με κροτίδα μπορεί να επιφέρει και ψυχολογικά τραύματα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ένας τραυματισμός από κροτίδα μπορεί να φέρει ακαριαίο θάνατο.
Ένα νεαρό παιδί όταν μείνει χωρίς δάκτυλα από μικρή ηλικία στην αρχή μπορεί να το δεχτεί ωστόσο στη συνέχεια θα έρθει αντιμέτωπος με δυσκολίες της καθημερινότητας και ενδεχομένως να του δημιουργηθούν ψυχολογικά τραύματα.
Παραδέχθηκε την ίδια ώρα πως τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι σοβαροί τραυματισμοί από κροτίδες, ως αποτέλεσμα των εκστρατειών που διενεργεί η Αστυνομία.
Πριν, χειρουργούσαμε μέχρι 30 περιστατικά τον χρόνο, τώρα τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχουν περίπου 3 περιστατικά για χειρουργείο.
Πηγή: alphanews