Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού: Παρεμβαίνει ενεργά στο καθημερινό γίγνεσθαι
Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού: Παρεμβαίνει ενεργά  στο καθημερινό γίγνεσθαι

Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού: Παρεμβαίνει ενεργά στο καθημερινό γίγνεσθαι

Στην εκπομπή του ΡΙΚ που αγαπήθηκε από το κοινό και φέρει τον τίτλο «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί», με οικοδέσποινα τη δημοσιογράφο Δόξα Κωμοδρόμου,βρέθηκε πρόσφατα ο Πρόεδροςτου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, κ. Ξενής Ξενοφώντος, ο οποίος μίλησε για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό πολλαπλής δράσης, που από της ιδρύσεώς του το 2010μέχρι και σήμερα παρεμβαίνει ενεργά στο καθημερινό γίγνεσθαι για προώθηση των αρχών του και υλοποίηση των σκοπών του.  «Σκοπός του Ινστιτούτου είναι να εφαρμόζονται οι αρχές και αξίες του ελληνικού πολιτισμού στην πράξη και την καθημερινή ζωή. Στους κινητήριους άξονες της δραστηριότητας του Ινστιτούτουμπορεί να συμμετέχει όποιος/ατο επιθυμεί αρκεί μόνο να εγγραφεί ως μέλος ή ως φίλος».

Βασικές αρχές του Ινστιτούτου

Για τις βασικές αρχές του Ινστιτούτου, ο κ. Ξενής ανέφερε ότι η λύση του κυπριακού ζητήματος θα πρέπει να είναι δίκαιη, δημοκρατική, εθνικά αποδεκτή, να συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο και να διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του. Ο Κυπριακός Ελληνισμός, πρόσθεσε, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να τυγχάνει εκπαίδευσης, η οποία να στηρίζεται στην εθνική του ταυτότητα προάγοντας την εθνική του φυσιογνωμία, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοσή του. Είπε επίσης ότι η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να προσφέρει ελληνική παιδεία και ανθρωποκεντρική αγωγή προς τα παιδιά της Κύπρου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προδημοτική μέχρι την πανεπιστημιακή. Συνεχής πρέπει να είναι η  παρέμβαση για ενίσχυση της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας και της ισοπολιτείας στην Κύπρο, καθώς και αδιάκοπη η προσπάθεια για επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Σωματείο απέχει από οποιαδήποτε κομματική τοποθέτηση ή δραστηριότητα και έχει υπερκομματικό χαρακτήρα.

«Ασχολούμαστε με τον ελληνικό πολιτισμό και όλες τις διαστάσεις του, σε όλες τις μορφές του. Να κρατήσουμε την εθνική φυσιογνωμία του κυπριακού ελληνισμού ατόφια, την ελληνική μας ταυτότητα, να συμβάλουμε πρωτίστως σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη, δημοκρατική και εθνικά αποδεκτή λύση του κυπριακού προβλήματος, που να διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στην Κύπρο, στη γη των προγόνων του. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι στο σημείο αυτό και παρεμβαίνουμε πολύ συχνά, είτε με αρθρογραφίες είτε με παραστάσεις και διαβήματα προς τους αξιωματούχους της πολιτείας για να τους υπενθυμίζουμε ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεγράψουν χαμένες πατρίδες. Επίσης, ένας άλλος κορυφαίος σκοπός μας είναι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, η προαγωγή των αξιών του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, όπως η ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, φιλαλληλία, αλληλεγγύη και άλλες, οι οποίες ανθοφόρησαν στην κλασική Ελλάδα και έπειτα τελεσφόρησαν μέσω των Τριών Ιεραρχών».

Ο κ. Ξενής αναφέρθηκε αναλυτικά και στους σκοπούς του Ινστιτούτου, μεταξύ άλλων, την  καλλιέργεια, διάδοση και προβολή της ιστορίας, της γραμματείας, της λογοτεχνίας, της τέχνης, της θρησκείας, της γλώσσας, του αθλητισμού, του ολυμπιακού πνεύματος, της πολιτικής ηθικής και κάθε άλλης πτυχής του ελληνικού πολιτισμού. Επίσης, την προαγωγή των ακατάλυτων ιδεωδών του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού που είναι η ελευθερία, η δημοκρατία, η αγάπη, η δικαιοσύνη, η θυσία και η ειρήνη. «Η διατήρηση άσβεστης της μνήμης του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και των μείζονων απελευθερωτικών αγώνων του Έθνους και του Γένους των Ελλήνων. Η συνεχής και πολύπλευρη σύσφιξη των αδελφικών δεσμών και των σχέσεων του Ελληνισμού της Κύπρου με την Ελλάδα και τον απανταχού ελληνισμό. Ιδιαίτερες σχέσεις θα συνάπτονται με τον όπου γης ξεριζωμένο και δυσπραγούντα Ελληνισμό». Φέτος, είπε,γίνεται δυνατή επανεκκίνηση, καθώς η πανδημία είχε σταματήσει τις δραστηριότητές μας, ενώ τώρα υπάρχουν διάφορες δράσεις ειδικότερα πάνω σε θέματα γλώσσας, πολιτισμού, κοινωνικής ανύψωσης και παροχής βοήθειας στις κοινωνικές ομάδες και στρώματα του πληθυσμού που υποφέρουν, είτε με συνεργασίες μέσω της εκκλησίας ή με άλλους ανθρωπιστικούς φορείς. «Η κορύφωση όλων αυτών, συνίσταται στη δημιουργία  του ενιαίου πολιτιστικού δόγματος Κύπρου-Ελλάδας και ελληνισμού στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν φορείς της κοινωνίας και του πολιτισμού της Κύπρου, της Ελλάδας και του απανταχού ελληνισμού, ώστε να συνενώνουμε δυνάμεις για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας της Κύπρου, της Ελλάδας και ολόκληρου του ελληνισμού. Ασχολούμαστε με θέματα λογοτεχνίας, ποίησης, αθλητισμού, ολυμπισμού».

«Κορωνίδα όλων των ενεργειών του Ινστιτούτου, ο Αγώνας της ΕΟΚΑ»

Για τον Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο κος Ξενοφώντος τόνισε ότι είναι μέσα στη διακήρυξη των αρχών του ΙΕΠ. Εμπνέει, καθοδηγεί και αποτελεί την κορωνίδα όλων των ενεργειών του Ινστιτούτου, είπε. «Είναι ο άσβεστος φάρος που καθοδηγεί τα βήματά μας για την επίλυση του κυπριακού, καθώς και για τη διατήρησή μαςως Έλληνες στη γη των προγόνων μας». Ειδική μνεία, γίνεται σε όλους τους ήρωες, πρόσθεσε,αλλά ξεχωρίζει η εκδήλωση για τον Κυριάκο Μάτση και τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Επιπλέον, είπε, έχει καθιερωθείκάθε χρόνο,σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας,η Ημέρα Ήρωα Μαθητή. «Η ιδέα αυτή ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια και ως σημείο αναφοράς είναι η14η Μαρτίου, η ημέρα θυσίας του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Ως ένδειξη τιμής του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και των άλλων μαθητών της ΕΟΚΑ, πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτή η γιορτή, η οποία τίθεται υπό την αιγίδα του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας και την αγκαλιάζει πολύς κόσμος».

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού δήλωσε ότι η παιδείαείναι ένας από τους πυλώνες των δραστηριοτήτων τους, καθώς όπως τόνισε, χωρίς παιδεία πορευόμαστε στο πουθενά, γι’ αυτό πρέπει να ξεχωρίσουμε την παιδεία από την εκπαίδευση. «Η εκπαίδευση είναι η γνώση και χρειάζεται η γνώση, όμως η παιδεία είναι η καθημερινή πρακτική όλων των αρχών όπως της αγάπης, της δημοκρατίας, της φιλαλληλίας, της αλληλοβοήθειας κ.ά. που πρέπει να μετατρέπουμε σε πράξεις στην καθημερινότητά μας». Αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον νέο Αρχιεπίσκοπο, όπου μίλησαν για τα διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν την Κύπρο όπως το μεταναστευτικό, το δημογραφικό και συμφωνήθηκε, όπως είπε, να γίνει μια συνάντηση με τις επιτροπές για να τεθούν αυτά τα προβλήματα σε δρόμο επίλυσης και άμβλυνσης».

Ετήσια Γενική Συνέλευση

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, μίλησε για την ετήσια γενική συνέλευσηπου έλαβε χώρα πριν το τέλος του 2022. Έγινε μια ανασκόπηση όλης της περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊού. Το χρονικό διάστημα της πανδημίας, όπου οι δράσεις μας ήταν περιορισμένες, είπε, το αξιοποιήσαμε για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με την Ελλάδα, με τις πόλεις, τους Δήμους και τους φορείς της και ενισχύσαμε και διευρύναμε τους διαύλους συνεργασίας με τις τοπικές αρχές και τους φορείς του πολιτισμού και της κοινωνίας και κατά κάποιο τρόπο ετοιμάσαμε το ενιαίο πολιτιστικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου. Βρήκαμε ένα φορέα, συνέχισε, που θα θωρακίσει τις σχέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.

Μίλησε και για τη μεγάλη εκδήλωση με τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης και η Κύπρος»με ομιλητές τους: τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, τέως Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κ.Βασίλειος Σκουρής, Καθηγητής και τέως Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, ο κ.Χαράλαμπος Παμπούκης, Καθηγητής και τέως Υπουργός Επικρατείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ.Κωνσταντίνος Κόμπος, ΑναπληρωτήςΚαθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο κ. Jacques Attali, συγγραφέας και οικονομολόγος.

Η δράση ήταν η κορωνίδα της δωδεκαετούς δράσης του ΙΕΠ, ανέφερε. «Μια ανεπανάληπτη εκδήλωση και πολυθεματική διάλεξη με επίκεντρο το μέλλον της Ευρώπης και της Κύπρου, καθώς το θέμα είναι το πιο επίκαιρο και κρίσιμο αυτή τη στιγμή. Υπό τη σκιά του ουκρανικού πολέμου, αν η Ευρώπη βυθιστεί, θα βυθιστεί μαζί της και η Κύπρος, η Ελλάδα και ίσως και ο πλανήτης. Είδαμε μια διστακτικότητα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ουκρανικό θέμα, ενώ σχετικά με την πανδημία τα πήγε καλά επειδή υπήρχε σύγκλιση τοποθετήσεων σε θέματα υγείας. Η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμή, όμως πάσχει επειδή δεν είναι οικονομική ένωση, είναι ένας οργανισμός, ο οποίος δεν μπορεί εύκολα λόγω της φύσεώς του να πάρει αποφάσεις, γιατί θίγονται συμφέροντα των κρατών μελών.Για αυτό πιστεύουμε, ήρθε η ώρα, η Ευρώπη να πάρει το δρόμο της πολιτικής ομοσπονδιοποίησης. Οι κορυφαίοι αναλυτές έθεσαν τον δάχτυλο επί των τύπων των ήλων, με πρώτο τον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος στην ομιλία τουείπε ότι αγωνιά για το μέλλον της Ευρώπης». Το κοινό συμπέρασμαόλων των ομιλητών, είπε, είναι ότι όλοι αγωνιούν για την Ευρώπη και το μέλλον όλων των πολιτών. Ως κράτος με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο κος Ξενοφώντος, έχουμε βελτιωθεί ειδικά στην εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι κρατικοί θεσμοί έχουν ενισχυθεί, όμως υπολείπονται να γίνουν πολλά ακόμη και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο πρέπει να εκσυγχρονιστεί το κράτος και να απαλλαγεί από το πελατειακό κράτος, την κομματοκρατία, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατάρα από την ίδρυσης της Κυπριακής δημοκρατίας μέχρι σήμερα.

Επικείμενες δράσεις του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

Όσον αφορά στα επόμενα προγράμματα του ΙΕΠ, ο κος Ξενοφώντος είπε ότι υπάρχει μια σειρά από δράσεις, κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ετήσια Γιορτή των Γραμμάτων με κύριο ομιλητή τον Πρέσβη της Ελλάδας και θα αναλυθεί το νόημα και η δράση των Τριών Ιεραρχών και θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα η ημέρα της ελληνικής γλώσσας που είναι η 9η Φεβρουαρίου.Τον Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τηνΗμέρα του Ήρωα Μαθητή και τον Απρίλη το ΙΕΠ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΟΚΑ θα συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου. Κατά τη διάρκεια του έτους, πρόσθεσε, υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις, όχι μόνο πνευματικές και εθνικές, αλλά και πολιτιστικές δράσεις όπως λαογραφικές, έντεχνης και λαϊκής μουσικής, ποίησης, τέχνης. Το θετικό είναι ότι όλες αυτές οι δράσεις θα γίνονται σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι το ΙΕΠ διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θεματικές εκδρομές στην Ελλάδα, οι οποίες λόγω και της φύσης της χώρας είναι φυσιολατρικές, καθώς όπου υπάρχουν πολιτιστικά μνημεία και προσκυνηματικοί θησαυροί, υπάρχει και η φύση. Καλούμε τον κόσμο να αγκαλιάσει αυτές τις εκδρομές, ανέφερε, επειδή είναι πολύ υψηλής ποιότητας με προσιτές τιμές. Οι εκδρομές αυτές, πρόσθεσε, ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το επόμενο ταξίδι στην Ελλάδα, θα γίνει την Κυριακή της Αποκριάς όπου θα ταξιδέψουν στην Εύβοια, στο θαλασσινό καρναβάλι της Χαλκίδας και τη Δευτέρα θα επισκεφθούν τον βλάχικο γάμο και ακολούθως θα γίνει εξόρμηση στη χιονισμένη Αράχωβα.

Βιβλίο «Τόλμη και Προφητεία»

Για το βιβλίο τουμε τίτλο «Τόλμη και Προφητεία» από τις εκδόσεις «Γερμανός», το οποίο είναι και το πρώτο του συγγραφικό πόνημα και αποτελείται από 374 σελίδες, ο κος Ξενοφώντος ανέφερε ότι περιέχει 120 άρθρα από τα 1.000 περίπου που έχει γράψει στον κυπριακό Τύπο τα τελευταία 30 χρόνια της δημοσιογραφικής του καριέρας. Χωρίζεται σε δυο μέρη, όπου στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται τα εθνικά θέματα και η Ευρώπη και στη δεύτερη ενότητατα μεγάλα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και η εσωτερική διακυβέρνηση. Το βιβλίο περιλαμβάνει θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, κυπριακό, θέματα ελληνισμού, πολιτισμού και Ευρώπης από το 1994 μέχρι σήμερα. Τέλος, επισήμανε ότι το αφιερώνει πρωτίστως στους δασκάλους του και την οικογένειά του, καθώς όπως ανέφερε, στους γονείς του οφείλει το ζην, αλλά στους δασκάλους του το ευ ζην.

Send this to a friend