Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πρόγραμμα για υποστήριξη και προώθηση των ηθικών και δεοντολογικών ικανοτήτων των νοσηλευτών, μέσω Erasmus+
Πρόγραμμα για υποστήριξη και προώθηση των ηθικών και δεοντολογικών ικανοτήτων των νοσηλευτών, μέσω Erasmus+

Πρόγραμμα για υποστήριξη και προώθηση των ηθικών και δεοντολογικών ικανοτήτων των νοσηλευτών, μέσω Erasmus+

Στόχο την προώθηση της βαθύτερης κατανόησης της σημασίας των ηθικών αξιών και των ηθικών αρχών στη νοσηλευτική, καθώς και η ενίσχυση των ηθικών και δεοντολογικών ικανοτήτων σε επαγγελματίες και φοιτητές νοσηλευτικής, θέτει το έργο PROMOCON, που χρηματοδοτείται από το Erasmus+, στο οποίο συμμετέχει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), μαζί με συνεργάτες από πέντε ακόμα χώρες.

Το έργο αναπτύσσεται ως απάντηση σε ανάγκες που αναδείχθηκαν κατά την πανδημία, με τον αυξημένο στον σωματικό και συναισθηματικό φόρτο εργασίας στον κλάδο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΥΝΜ, το έργο με διάρκεια 2022-2024, αποτελεί απάντηση στην ανάγκη ανάπτυξης των ηθικών και δεοντολογικών δεξιοτήτων των νοσηλευτών, που έγινε ακόμη πιο εμφανής από την πανδημία COVID-19.

 

 

Επικεφαλής του έργου είναι η καθηγήτρια Alvisa Palese (Πανεπιστήμιο του Udine – Τμήμα Ιατρικής), μαζί με τους συνεργάτες της Dr. Jessica Longhini και Dr. Stefania Chiappinotto, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Ελλάδα και τον Καθηγητή Μιχάλη Ηγουμενίδη, με το Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο και τον Καθηγητή Chris Gastmans, με το Πανεπιστήμιο Τurku στη Φινλανδία και την Καθηγήτρια Riitta Suhonen, με το Trinity College Δουβλίνου στην Ιρλανδία και την Καθηγήτρια Catherine McCabe, καθώς και με τον Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών  (ΠΑΣΥΝΜ Καθηγήτρια Ευριδίκη Παπασταύρου).

Ο ΠΑΣΥΝΜ σημειώνει ότι οι νοσηλευτές, όταν παρέχουν φροντίδα, εμπλέκονται σε πολύπλοκες διαδικασίες λήψης αποφάσεων που συχνά συνεπάγονται και ενεργοποιούν μια ηθική διάσταση, προσθέτοντας ότι γεγονότα όπως η πανδημία COVID-19, έθεσαν τους επαγγελματίες σε δοκιμασία, ενισχύοντας την πίεση στον σωματικό και συναισθηματικό φόρτο εργασίας τους.

«Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια και την ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας, καθώς και την ικανότητα λήψης ηθικά κατάλληλων αποφάσεων  σε πολύπλοκες καταστάσεις», επισημαίνει ο Σύνδεσμος, αναφέροντας ότι η κατάρτιση στην εφαρμοσμένη ηθική και δεοντολογία συχνά υποεκπροσωπείται στα πανεπιστημιακά προγράμματα και στα προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης, με πρόσθετο πρόβλημα την έλλειψη ομοιογένειας μεταξύ των χωρών.

Με στόχο την καλύτερη υποστήριξη και στοχευμένη εκπαίδευση τους, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, θα πραγματοποιηθεί ανάλυση αναγκών μέσω διακρατικής ποιοτικής μελέτης για όλους τους πληθυσμούς ενδιαφέροντος. Προσθέτει, δε, ότι ήδη έχει ξεκινήσει μία μελέτη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των χωρών οι οποίες συμμετέχουν, όπως και δύο συστηματικές βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις προκειμένου να εντοπιστούν, αφενός αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την προώθηση ηθικών ικανοτήτων και αφετέρου εργαλεία για την αξιολόγησή τους.

«Από τα αποτελέσματα αυτών των αρχικών δραστηριοτήτων, το προφίλ του/της «ηθικά ικανού/ής» νοσηλευτή/τριας και ένα σχετικό πρόγραμμα σπουδών θα αναπτυχθούν και θα προσφερθούν μέσω ενός MOOC, ενός δωρεάν μαζικού διαδικτυακού μαθήματος ανοιχτού σε όλους στα αγγλικά και στις γλώσσες των συμμετεχόντων εταίρων», σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Τέλος, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα θα παραδοθεί σε διαδικτυακή πλατφόρμα μετά από μια πιλοτική μελέτη στην οποία θα συμμετέχουν νοσηλευτές/τριες και φοιτητές/τριες νοσηλευτικής μεταξύ των χωρών του έργου. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί μια εργαλειοθήκη “Train the Trainers” και θα διεξαχθεί ένα δια ζώσης Θερινό Σχολείο, στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπαιδευτές από διαφορετικές χώρες.

«Οι πρωτοβουλίες αυτές αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της ανταλλαγής αποτελεσματικών εμπειριών για την προώθηση των ηθικών ικανοτήτων, στη δημιουργία ενός διακρατικού δικτύου και στην υποστήριξη των εκπαιδευτών με τεκμηριωμένα εργαλεία. Όλα τα αποτελέσματα του έργου θα συγχωνευθούν σε έναν Οδηγό Καλής Πρακτικής για νοσηλευτές, φοιτητές, εκπαιδευτές και ενδιαφερόμενους, ο οποίος θα μεταφραστεί στις γλώσσες των συμμετεχουσών χωρών», καταλήγει ο ΠΑΣΥΝΜ.

Send this to a friend