Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ανανεώθηκε η λίστα προϊόντων της Πράσινης Γραμμής – Τι προστέθηκε
Ανανεώθηκε η λίστα προϊόντων της Πράσινης Γραμμής – Τι προστέθηκε

Ανανεώθηκε η λίστα προϊόντων της Πράσινης Γραμμής – Τι προστέθηκε

Η Κυπριακή Δημοκρατία διευρύνει τη λίστα των προϊόντων που μπορούν να περνούν από την πράσινη γραμμή.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι o Διευθυντής γραφείου του Γ.Δ στο ΥΠΕΞ Αντρέας Φωτίου ανέφερε ότι ο κανονισμός της πράσινης γραμμής είναι σε ισχύ από το 2004 και από τότε μέχρι σήμερα επιτρέπεται η διέλευση μη ζωικών προϊόντων, κυρίως φρούτων λαχανικών και άλλων υλικών όπως οικοδομικά υλικά τα οποία παράγονται αποκλειστικά στην Κύπρο.

Συνέχισε λέγοντας, «από αυτά που ξέραμε, έχουν μπει τα πλαστικά και οι χάρτινες συσκευασίες οι οποίες έρχονται σε επαφή με τρόφιμα όπως για παράδειγμα χάρτινο κουτί που μπορεί να μπει μέσα μια πίτσα. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαμε εδώ και καιρό μια διαφορετική ερμηνεία προς το τι μπορεί να διέλθει και τι όχι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούσε ότι μπορούν να διέλθουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερές περιοχές και επεξεργασμένα προϊόντα μη ζωικής προέλευσης.

Οπόταν είχαμε επιτρέψει στο πρόσφατο παρελθόν την διέλευση και άλλων προϊόντων όπως ταχίνι, μαρμελάδα, χαρουπόμελο και ελαιόλαδο τα οποία μπορούν και περνούν εδώ και κάποιους μήνες».

Συμπλήρωσε ότι «μετά από τα πλαστικά και τα χάρτινα έχουμε εντοπίσει άλλα δύο προϊόντα, που είναι οι συσκευασμένες ελιές και οι χυμοί φρούτων τα οποία προσανατολιζόμαστε να επιτρέψουμε να διέλθουν στις ελεύθερες περιοχές».

Επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο ο όγκος του εμπορίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί. «Όταν λέμε ότι διπλασιάστηκε εννοούμε ότι είναι πέραν των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια ο μέγιστος όγκος εμπορικών συναλλαγών ήταν 5,5-6 εκατομμύρια».

Ερωτηθείς για το λαθρεμπόριο είπε «Σε ότι αφορά τα καύσιμα, η μεταφορά καυσίμων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές για εμπορικούς σκοπούς απαγορεύεται. Έχουμε αρκετές κατασχέσεις, το Τμήμα Τελωνείων έχει προβεί σε αρκετούς ελέγχους και έχουν γίνει κατασχέσεις με πολύ αυστηρά πρόστιμα.

Όμως δυστυχώς λόγω του μεγάλου μήκους της γραμμής και του καλού οργανωμένου δικτύου στο λαθρεμπόριο δεν είναι εύκολο να παταχθεί εύκολα αυτό το κακό φαινόμενο».

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend