Την τελευταία πενταετία ο κυπριακός αθλητισμός είχε ρεκόρ επιτυχιών, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος προέβη το μεσημέρι της Δευτέρας σε απολογισμό του έργου του Υπουργείου στον τομέα του Αθλητισμού για την πενταετία 2018-2023. Ακόμη, ο ΥΠΑΝ σημείωσε ότι θεωρεί ότι είναι «εντελώς αναγκαία» η δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού.
Αρχικά, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό για έναν Υπουργό Παιδείας να γνωρίζει ότι μπορεί να στηριχθεί και να εμπιστεύεται τις αρχές αθλητικής διοίκησης, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ). Ακόμη, είπε ότι δεδομένων των ζητημάτων στην εκπαίδευση και μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη, «καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η διαχείριση και η ηγεσία των αρχών της αθλητικής διακυβέρνησης».
Ο ΥΠΑΝ επεσήμανε ότι στη διάρκεια της πενταετίας 2018-2023, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΟΕ, η Κύπρος συμμετείχε με 648 πρόσωπα σε 17 διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. «Η συμμετοχή αυτή συνοδεύτηκε από ρεκόρ επιτυχιών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ειδικά την τελευταία τριετία, παρά την απροσδόκητη και δύσκολη δοκιμασία της πανδημίας, ο αθλητισμός έκανε βήματα προόδου, με πολύ σημαντικές διεθνείς επιτυχίες σε Ολυμπιακούς, διεθνείς και πανευρωπαϊκούς αγώνες».
Ιδιαίτερα το 2022, συνέχισε ο Υπουργός, «δώσαμε το παρών μας με πολύ καλά αποτελέσματα σε διεθνείς διοργανώσεις». Σημείωσε ότι ξεχωρίζει η 4η θέση του Παύλου Κοντίδη στους Ολυμπιακούς του Τόκιο καθώς και η παρουσία της Άντρης Ελευθερίου, του Γιώργου Αχιλλέως και του Μάριου Γεωργίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα χρυσά μετάλλια στις δύο τελευταίες διοργανώσεις των Κοινοπολιτειακών και των Μεσογειακών Αγώνων, προσθέτοντας ότι τα τελευταία 5 χρόνια η κυπριακή σημαία υψώθηκε πάνω από 140 φορές σε διεθνείς διοργανώσεις.
Ακόμη, διευκρίνισε ότι οι όποιες επιτυχίες οφείλονται στους αθλητές, όπως και τους προπονητές τους και τους άλλους επαγγελματίες που τους πλαισιώνουν. «Ταυτόχρονα, όμως, το ταλέντο και οι προσπάθειες των αθλητών δεν δικαιώνονται όσο τους αξίζει εάν δεν υπάρχει η κατάλληλη πλαισίωση και μέριμνα από την πολιτεία», υπέδειξε.
Αναφερόμενος στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ξεκινήσαμε από μια πολύ δύσκολη συγκυρία», γιατί «απειλήθηκε όχι μόνο η χρηματοδότηση αλλά και η υπόσταση της επιτροπής». «Καταφέραμε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της ΚΟΕ να αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία της, να στερεωθεί θεσμικά και να αποκατασταθεί η κρατική χορηγία», πρόσθεσε.
Την τελευταία πενταετία, συνέχισε ο ΥΠΑΝ, η ΚΟΕ εξασφάλισε την επιτυχή συμμετοχή της Κύπρου σε 17 διοργανώσεις, με αποτελέσματα που δείχνουν πρόοδο σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές. «Τα αποτελέσματα στους Μεσογειακούς και τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες ήταν τα καλύτερα όλων των εποχών», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι μεγάλο το έργο που διεκπεραίωσε ο ΚΟΑ στις αθλητικές υποδομές. Ανέφερε την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου γηπέδου της Λεμεσού, με δαπάνη 40 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι εντός του 2023 θα ολοκληρωθεί το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λευκωσίας, στο οποίο επενδύθηκαν 6,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, σημείωσε ο Υπουργός, προχωρά ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του αθλητικού κέντρου «Σπύρος Κυπριανού», για να φιλοξενήσει όμιλο του Ευρωμπάσκετ το 2025, ενώ αναφέρθηκε και στις εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού στον στίβο του ΓΣΠ και του σταδίου «Στέλιος Κυριακίδης» με προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ για κάθε στάδιο. Θα υπάρξει δαπάνη 1,5 εκατ. ευρώ και για την αναβάθμιση του στίβου στο ΓΣΖ, συμπλήρωσε.
«Παρά τους μεγάλους περιορισμούς της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, η Κυβέρνηση επένδυσε 67,4 εκατ. ευρώ σε αθλητικές υποδομές σε όλη την Κύπρο», επεσήμανε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη υποδομές και έργα πέραν των 14 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, έκανε λόγο για πολιτικές που συνεχίστηκαν και αναβαθμίστηκαν, όπως το πρόγραμμα «Αθλητισμός Για Όλους» (για το οποίο διατέθηκαν 2,5 εκατ. το 2021), ο σχεδιασμός στήριξης νεαρών πρωταθλητών ατομικών ολυμπιακών αθλημάτων, το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού και η καινοτομία του «Νέου Σχεδιασμού για Νεαρούς Αθλητές με Προοπτική».
Ο ΥΠΑΝ σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τους επιτελικούς σχεδιασμούς, μένει ως παρακαταθήκη για την επόμενη διακυβέρνηση η συνέχεια και η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού και της ενοποίησης της αθλητικής νομοθεσίας. «Ήδη έχει ξεκινήσει η προεργασία και ο ΚΟΑ προχωρά χρησιμοποιώντας ειδικούς συμβούλους», πρόσθεσε.
Ακόμη, έκανε λόγο για πιθανολογούμενη δημιουργία ξεχωριστής πολιτειακής δομής για τον αθλητισμό, δηλαδή ενός Υφυπουργείου Αθλητισμού, την οποία είπε ότι θεωρεί «εντελώς αναγκαία».
Επιπλέον, ο Υπουργός σημείωσε την πρωτοβουλία για τη σύσταση μιας ολοκληρωμένης Αρχής και υπηρεσίας για τον έλεγχο των απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό (αντι-ντόπινγκ), σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και σε συνεννόηση με τη WADA, τη λειτουργία του Μητρώου Γυμναστών, τη διεξαγωγή επαρχιακών και παγκύπριων αγώνων στίβου και για τα δημοτικά σχολεία, καθώς και την εξασφάλιση Δελτίου Υγείας από το Υπουργείο για τους αθλούμενους μαθητές.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα πρόσφατα επεισόδια στο νέο στάδιο της Λεμεσού, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό να βλέπουμε το νέο στάδιο να γίνεται χώρος απρέπειας». Σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια μέσα από τη Φυσική Αγωγή και με προγράμματα εκτός σχολείου για δημιουργία αθλητικής παιδείας, καθώς και για εμπέδωση του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας.
«Με την κατάλληλη εποπτεία και καθοδήγηση θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αντίρροπες τάσεις της κοινωνίας μας. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να φτάσουμε σε επίπεδο πολιτισμού ώστε να μην οδηγούμαστε σε τέτοιες συμπεριφορές», επεσήμανε ο Υπουργός, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτη η καταστροφή δημόσιας περιουσίας.
Ερωτηθείς για τις υποθέσεις που αφορούν τον αθλητισμό και βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν είναι δουλειά του να σχολιάσει τις υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής, υποδεικνύοντας ότι «θα πρέπει οι υποθέσεις να διερευνώνται και να υπάρχει πόρισμα». Ακόμη, ανέφερε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας πρέπει να εργαστεί απρόσκοπτα και να επισημαίνει τα κακώς κείμενα. «Το ευχάριστο είναι ότι η συνολική εικόνα μας είναι θετική και πρέπει να την κρατήσουμε και της δώσουμε προοπτική», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χρυσοστόμου, Πρόεδρος της ΚΟΕ, ανέφερε ότι «το 2020 ήμασταν αντιμέτωποι με δύο προσφυγές που είχε καταχωρίσει η ΚΟΕ κατά αποφάσεων του Γενικού Λογιστηρίου και του Υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα να δεσμευθεί η κρατική χορηγία προς την ΚΟΕ». Παράλληλα, σημείωσε, είχαν δεσμευτεί και οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ΚΟΕ. «Καταφέραμε να θωρακίσουμε τη νομική οντότητα της ΚΟΕ, τώρα λειτουργούμε σε ένα στέρεο και απυρόβλητο καθεστώς. Η κρατική χορηγία αποδεσμεύτηκε και δίνεται στον κατάλληλο χρόνο, έτσι νιώθουμε οικονομικά ασφαλείς», ανέφερε.
Αναφερόμενος στο έργο της ΚΟΕ, ο κ. Χρυσοστόμου είπε: «Συμμετείχαμε σε 17 διοργανώσεις στις 5 ηπείρους. Ο εθνικός ύμνος ακούστηκε 53 φορές. Δώσαμε την ευκαιρία σε ομοσπονδίες μη ολυμπιακών αθλημάτων και σε αθλητές να συμμετάσχουν σε αγώνες για πρώτη φορά. Ανανεώσαμε τους αθλητές βάσης και τους αθλητές κορυφής».
Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, Πρόεδρος του ΚΟΑ, ανέφερε ότι η θητεία του ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2024. Ευχαρίστησε τον ΥΠΑΝ, την ΚΟΕ και τον Φοίβο Ζαχαριάδη για τη στενή συνεργασία και τη συμπαράσταση, προσθέτοντας ότι ο ΚΟΑ θα κάνει απολογισμό του έργου του σε ξεχωριστή ημέρα. «Έχουμε διοριστεί για να καλύπτουμε όλο το φάσμα του αθλητισμού», σημείωσε. Απευθυνόμενος στον Υπουργό, είπε ότι ο ΚΟΑ έβγαλε τον κ. Προδρόμου ασπροπρόσωπο σε αυτή τη συνεργασία.
Ο Φοίβος Ζαχαριάδης, Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα αθλητισμού, ανέφερε ότι «με μεγάλη χαρά προχωρούμε επιτέλους στον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας, η οποία θα καλύπτει όλο το φάσμα του αθλητισμού». «Ο ΚΟΑ έχει πάρει εξαιρετικά μέτρα. Εύχομαι το συντομότερο να έχουμε μια νέα νομοθεσία», κατέληξε.