![Αποθησαυρίζοντας τα Ομηρικά ‘Επη στους “Πανεπιστημιακούς Θησαυρούς” του ΡΙΚ](https://larnakaonline.com.cy/wp-content/uploads/2023/01/Χωρίς-τίτλο-15.jpg)
Αποθησαυρίζοντας τα Ομηρικά ‘Επη στους “Πανεπιστημιακούς Θησαυρούς” του ΡΙΚ
Στην πρώτη του έτους εκπομπή του ΡΙΚ «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί» φιλοξενήθηκε η συγγραφέας, στιχουργός, εκπαιδευτικός, δασκάλα Τέχνης Ελένη Σιούφτα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τη δημοσιογράφο Δόξα Κωμοδρόμου, αποκάλυψε ότι άρχισε η ηχογράφηση των ομηρικών επών από το αρχαίο κείμενο στους ραδιοθαλάμους του ΡΙΚ.
Η όλη διαδικασία υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του Γεώργιου Χατζηκωστή, ο οποίος αγκάλιασε την ιδέα με μεγάλη συγκίνηση και ενδιαφέρον. «Πραγματικά είναι μεγάλη η χαρά μου που το ΡΙΚ αποδέχθηκε την πρόταση συνεργασίας, για να ηχογραφηθούν τα ομηρικά έπη από το αρχαίο κείμενο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει», ανέφερε η κυρία Σιούφτα, η οποία, ταυτόχρονα, ευχαρίστησε τη Διεύθυνση του Ιδρύματος, αλλά και τον άνθρωπο των γραμμάτων, κύριο Γεώργιο Χατζηκωστή.
«Μιλάμε για ένα μαγικό ταξίδι μέσα στον κόσμο της αγαπημένης μας ελληνικής γλώσσας, το «φίλτατον φώνημα» όπως το χαρακτήρισε και ο Σοφοκλής, δια στόματος Φιλοκτήτη, στην ομώνυμη τραγωδία του.»
Στο ερώτημα πώς προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία, η κα Σιούφτα ανέφερε πως διάβαζε από τον Όμηρο μόνο τις μεταφράσεις, τις μεταγραφές, όπως τις ονομάζει ο Γιώργος Σεφέρης, δηλαδή τη μεταφορά από το αρχαίο κείμενο στη νεοελληνική, μέχρι που γνώρισε τον σπουδαίο, όπως αποκάλεσε, κ. Τίτο Χριστοδούλου. «Ενώ συζητούσαμε για τα ομηρικά έπη, με ρώτησε σε ποιο ακριβώς σημείο ο Όμηρος λέει ότι έκλαιγαν ζωντανό τον Έκτορα. Χαμογέλασα και του είπα «στη Ραψωδία Ζ». Και ο κ. Χριστοδούλου με ξαναρώτησε: «Ο Όμηρος πώς το λέει;» Σε εκείνο ακριβώς το σημείο μπήκε ο θεμέλιος λίθος. Έφερα, λοιπόν, μιαν Ιλιάδα για να δούμε ακριβώς πώς το λέει ο Όμηρος.
«Ζωὸν γόον»!
Συνεχίζει η κα Σιούφτα: “Μεγάλη η αποκάλυψη. Όλα αυτά τα φωνήεντα! Μπήκα, λοιπόν, στα βαθιά, σε ό,τι αφορούσε κυρίως στην Ιλιάδα, αλλά και την Οδύσσεια. Πραγματικά, σε δύσκολες στιγμές της ζωής μου, ο Όμηρος μού συμπαραστάθηκε και εξακολουθεί να μου συμπαραστέκεται. Όλα τα είπε ο Όμηρος και όλα τα είπε πρώτος. Έγραψα ήδη περίπου 90 κείμενα και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνικό σταθμό υπό τον τίτλο «Σταγόνες Ομήρου», που αποδεικνύουν πόσο σύγχρονος είναι ο Όμηρος. Το πρώτο κείμενο που έγραψα αφορούσε στη διαφθορά.
Στο ΡΙΚ, με το οποίο έχω υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας, έχουμε ολοκληρώσει τη Ραψωδία Γ”.
Πιστεύω, ανέφερε η κα Σιούφτα, ότι σε βάθος χρόνου θα εκτιμηθεί αυτό το έργο.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί», η κυρία Σιούφτα αναφέρθηκε και στο βιβλίο της «Η μουντζούρα του Αντρέα», τι πραγματεύεται, πώς προέκυψε και ποια Ιδρύματα βοηθά από τα έσοδα των πωλήσεών του. Αναφέρθηκε και στην ιδιαιτερότητα αυτού του πονήματος, που δεν είναι άλλη από τα μεγάλα ονόματα του μουσικού στερεώματος που περιλαμβάνονται στο βιβλίο. Σαράντα περίπου καλλιτέχνες, εγνωσμένου κύρους, το εικονογραφούν και το υπογράφουν, δημιουργώντας κάτι πρωτότυπο και συνάμα πολύ πρωτοποριακό.
Με αφορμή το βιβλίο της «Η μουντζούρα του Αντρέα», με το κίτρινο χρώμα στο εξώφυλλό του, η εκπομπή ολοκληρώθηκε απαγγέλοντας η ίδια ένα ποίημα του αγαπημένου μας Μιχάλη Πασιαρδή.
«Πέρσι ο χρόνος ήταν κίτρινος
σα να χτυπήσανε στη γη τ’ αυγά χιλιάδων αστεριών
εφέτο είναι μαύρος
αφού μου λείπουνε τα μάτια σου κι ο κόσμος.
Του χρόνου θα γυρίσει στο σταχτί,
θα ‘ναι η προβιά μου στους καιρούς των παγετώνων».
Ευχόμενη «καλή φώτιση σε όλους, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών», η δασκάλα τέχνης Ελένη Σιούφτα παρότρυνε τους ακροατές και ακροάτριες λέγοντας: «Να γράφετε, να διαβάζετε και να ακούετε. Σε μιαν εποχή που όλα μας οδηγούν να σωπαίνουμε, εμείς αυτό πρέπει να κάνουμε. Δίνουμε στα παιδιά μας, δυστυχώς, έναν κόσμο χειρότερο από αυτόν που εμείς παραλάβαμε και η Τέχνη είναι ίσως η σανίδα σωτηρίας μας και ως κοινός τόπος μπορούμε όλοι να πιαστούμε από αυτήν».