Home ΛΑΡΝΑΚΑ Φανταστικές εικόνες προσφέρουν στη λίμνη της Βορόκληνης τα εκατοντάδες ψαρόνια – λαζούρια
Φανταστικές εικόνες προσφέρουν στη λίμνη της Βορόκληνης τα εκατοντάδες ψαρόνια – λαζούρια

Φανταστικές εικόνες προσφέρουν στη λίμνη της Βορόκληνης τα εκατοντάδες ψαρόνια – λαζούρια

Πανέμορφες και φανταστικές εικόνες προσφέρουν στο κοινό, που βρίσκεται στη λίμνη της Βορόκληνης, τα εκατοντάδες ψαρόνια ή λαζούρια, που φτάνουν στην περιοχή, ειδικά πριν το ηλιοβασίλεμα, κάνοντας διάφορους σχηματισμούς, που φαίνεται να γίνονται για αμυντικούς σκοπούς.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Έλενα Μαρκιτανή, υπεύθυνη Επικοινωνίας του Πτηνολογικού Συνδέσμου, «τα ψαρόνια όπως λέγονται στην ελληνική γλώσσα και λαζούρια στην κυπριακή διάλεκτο, είναι ένα μεταναστευτικό είδος πουλιού και φτάνει στην Κύπρο για να ξεχειμωνιάσει. Φέτος έφτασαν στη λίμνη Βορόκληνης σε μεγάλους αριθμούς και το σούρουπο προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα κάνοντας τους δικούς τους “χορούς”».

Πρόσθεσε ότι «το γεγονός πως τα πουλιά αυτά επέλεξαν την λίμνη Βορόκληνης για να κουρνιάζουν στους γύρω καλαμιώνες, αναδεικνύει και τη σημασία του συγκεκριμένου υγροβιότοπου».

«Αυτές ειδικά τις μέρες το παρατηρητήριο που υπάρχει στην όχθη της λίμνης, είναι γεμάτο από κόσμο αλλά και επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους που απαθανατίζουν τον “χορό” των εκατοντάδων λαζουριών, αλλά και φωτογραφίζουν τα άλλα πτηνά που ξεχειμωνιάζουν εκεί όπως διάφορα είδη πάπιας και φλαμίνγκο», είπε.

Όπως εξήγησε η κ. Μαρκιτανή, «αυτό το “murmuration” όπως λέγεται στα αγγλικά, των λαζουριών, συμβαίνει το απόγευμα μόλις δύσει ο ήλιος». Συγκεκριμένα, ανέφερε, «μόλις ξημερώσει  τα πουλιά αφήνουν τους χώρους όπου κουρνιάζουν, μεταβαίνουν στη λίμνη, σε μικρά κοπάδια από διάφορες περιοχές για να τραφούν και λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, ωσάν να δίνουν ραντεβού σε μια καθορισμένη ώρα, τα κοπάδια αυτά σμίγουν και δημιουργούν ένα μεγάλο σμήνος».

Για μερικά λεπτά, συνέχισε «τα λαζούρια πραγματοποιούν τον “χορό” τους και στη συνέχεια διαλύονται για να πάνε στο χώρο όπου θα κουρνιάσουν, δηλαδή σε δέντρα ή στους καλαμιώνες που βρίσκονται στις όχθες των λιμνών».

Επισημαίνει ότι «ο κόσμος που βρίσκεται στη λίμνη της Βορόκληνης δεν πρέπει να διαταράσσει αυτή τη συμπεριφορά των πουλιών, που φαίνεται να έχει κάποιο αμυντικό μηχανισμό, η οποία γίνεται προκειμένου να αμυνθούν σε περίπτωση που κάποιο αρπακτικό προσπαθήσει να επιτεθεί στο κοπάδι».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν επισκέπτονται και άλλες περιοχές της Κύπρου η κ. Μαρκιτανή είπε πως «ενδεχομένως τα πουλιά αυτά να υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Κύπρου, ωστόσο φαίνεται να είναι σε μικρές ομάδες, γι’ αυτό και δεν τράβηξε μέχρι σήμερα, την προσοχή του κόσμου και των φωτογράφων».

Από την πλευρά του ο Νεόφυτος Φακοντής, Κοινοτάρχης Βορόκληνης, ανέφερε πως «κατά εκατοντάδες τα ψαρόνια ή λαζούρια, κάνουν συγκεκριμένους σχηματισμούς στη λίμνη της Βορόκληνης, όπου υπάρχουν και άλλα πτηνά, μεταξύ των οποίων πάπιες, φλαμίνγκο και γλάροι».

«Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πρωτοφανές γεγονός για την Κοινότητα, αφού πετούν στην περιοχή και προσφέρουν ένα πολύ ωραίο θέμα στον κόσμο αλλά και στους φωτογράφους που φτάνουν καθημερινά για να απαθανατίσουν όμορφες εικόνες», είπε.

Πρόσθεσε πως «κόσμος δεν μπορεί να πλησιάσει στη λίμνη αφού υπάρχει περίφραξη και στέκεται στο παρατηρητήριο βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο. Έτσι επειδή δεν υπάρχει όχληση των πουλιών, αυτά δεν φοβούνται ότι κινδυνεύουν και φτάνουν μέχρι έξω στο παρατηρητήριο με το κοινό να απολαμβάνει ένα πραγματικό υπερθέαμα της φύσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φακοντής είπε πως «στην περιοχή απαγορεύεται η χρήση drones, ωστόσο η Κοινοτική αρχή δεν μπορεί να ελέγξει ποιος, πού και πώς το χρησιμοποιεί. Αυτό είναι καθαρά θέμα της Αστυνομίας και επειδή υπάρχει κοντά Αστυνομικός Σταθμός, μπορούν οι αστυνομικοί να δουν κατά πόσον χρησιμοποιείται ένα drone και να επιληφθούν του ζητήματος».

Σημείωσε ακόμα αυτό το διάστημα σχεδόν καθημερινά, μαθητές από διάφορα σχολεία της Κύπρου μεταβαίνουν στο Κοινοτικό Συμβούλιο, όπου τους γίνεται ενημέρωση για την ιστορία της λίμνης της Βορόκληνης και για τα πουλιά που φιλοξενεί.

Ακολούθως οι μαθητές μεταβαίνουν στο παρατηρητήριο της λίμνης όπου λειτουργός του Κοινοτικού Συμβουλίου ή του Πτηνολογικού Συνδέσμου, τους ενημερώνει για τους φτερωτούς επισκέπτες, κατέληξε.

Send this to a friend