«Υπηκοότητα» του κατοχικού καθεστώτος σε 3.150 άτομα παραχώρησε μέσα σε 234 ημέρες η «κυβέρνηση» υπό τον Ουνάλ Ουστέλ, γράφει δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν, το οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ.
Ο «υπουργός εσωτερικών» Ζιγιά Όζτουρκλερ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δόθηκε η «υπηκοότητα» του κατοχικού καθεστώτος σε 3.150, όχι μόνο με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», αλλά και εκ μέρους του «υπουργείου εσωτερικών» ή μέσω γάμου.
Δίδοντας κάποιους αριθμούς σε σχέση με τις «υπηκοότητες» που παραχωρήθηκαν τόσο κατά την δική του θητεία όσο και κατά τις περασμένες περιόδους, ο Όζτουρκλερ είπε ότι σχεδόν οι μισές από τις «υπηκοότητες» που παραχωρήθηκαν κατά την διάρκεια των 234 ημερών της θητείας του στο «υπουργείο» αποτελούνται από συζύγους και παιδιά ατόμων που είχαν «γίνει δεκτοί ως πολίτες» κατά την διάρκεια περασμένων περιόδων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Όζτουρκλερ για τις «υπηκοότητες» που παραχωρήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, 3 άτομα που ήρθαν στην Κύπρο πριν το 1983 και είναι μεγαλύτερα των 18 χρόνων, έλαβαν «υπηκοότητα» κατόπιν «γνωμοδότησης» της «εισαγγελίας».
Άλλα 382 άτομα πήραν «υπηκοότητα» αφού παντρεύτηκαν με γυναίκα «υπήκοο» του ψευδοκράτους και 274 άτομα πήραν «υπηκοότητα» αφού παντρεύτηκαν με άντρα «υπήκοο» του ψευδοκράτους.
Σημειώνοντας ότι ο αριθμός των ατόμων στα οποία παραχωρήθηκε «υπηκοότητα» με έγκριση του «υπουργείου εσωτερικών» ανήλθε στα 552, ο Όζτουρκλερ ανέφερε ότι ο αριθμός των συζύγων ή παιδιών που έγιναν «πολίτες» ανήλθε στους 1.416.
Αναφέροντας ότι 342 άτομα πήραν «υπηκοότητα» με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», ο Όζτουρκλερ ανακοίνωσε ότι 181 άτομα πήραν «υπηκοότητα» ως σύζυγοι ή παιδιά των εν λόγω ατόμων.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, ανήλθε στις 3.150 ο αριθμός των ατόμων στα οποία παραχωρήθηκε «υπηκοότητα» κατά τη δική του θητεία.
Αναφερόμενος σε στοιχεία σε σχέση με τις «υπηκοότητες» που παραχωρήθηκαν από το 2003 μέχρι το 2013, ο Όζτουρκλερ είπε ότι η «κυβέρνηση» Ταλάτ παραχώρησε 3.146 «υπηκοότητες» κατά την περίοδο 2004-2005, ότι κατά την πενταετία των «κυβερνήσεων» Ταλάτ και Σογιέρ παραχωρήθηκαν 6.151 «υπηκοότητες» και ότι κατά τη διετία 2011-2013 της «κυβέρνησης» Ιρσέν Κιουτσιούκ παραχωρήθηκε «υπηκοότητα» σε 4.593 άτομα.
Ντεριά: «Το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν είναι γνωστός προκαλεί προβλήματα»
Σε δημοσίευμά της, που μεταδίδεται από το ΓΤΠ, η Κίπρις Ποστασί γράφει ότι η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντογούς Ντεριά, δήλωσε ότι ο αριθμός του πληθυσμού στα κατεχόμενα δεν είναι γνωστός και δεν μπορεί να ελεγχθεί. Πρόσθεσε επίσης ότι άνθρωποι από τρίτες χώρες τυγχάνουν εκμετάλλευσης ως ξένο εργατικό δυναμικό επειδή δεν υπάρχει τομεακός σχεδιασμός στη «χώρα».
Η Ντεριά έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στη «βουλή». Επισημαίνοντας ότι η «υπηκοότητα» δεν είναι δικαίωμα, αλλά αναγκαιότητα για τον τομεακό σχεδιασμό, η Ντεριά είπε ότι «για αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστός ο πληθυσμός με την πραγματοποίηση απογραφής».
Αναφέροντας ότι το θέμα της «ιθαγένειας» έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο κατάχρησης, η Ντεριά δήλωσε ότι «δεν υπάρχει άλλη χώρα που να αυτοματοποιεί το θέμα της ιθαγένειας όπως εμείς».
«Υπόσχονται ταυτότητες για 20.000 ευρώ»
Όπως μεταδίδεται από το ΓΤΠ, κάτω από αυτό τον τίτλο, η Γενί Ντουζέν δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Τζενκ Μουτλούγιακαλι, αναφορικά με την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας από παιδιά Τουρκοκυπρίων που γεννήθηκαν σε μικτούς γάμους.
Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που κατέχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι 160 χιλιάδες, ωστόσο παραμένει άγνωστος ο επίσημος αριθμός όσων δεν έχουν λάβει ταυτότητα, καθώς προέρχονται από μικτούς γάμους.
Σύμφωνα με τη Σουντέ Ντογάν, η οποία είναι από τους πρωτεργάτες της πλατφόρμας «Δράση για την επίλυση του προβλήματος των μεικτών γάμων», που ιδρύθηκε πριν από 8 μήνες, εδώ και χρόνια υπάρχουν γνωστά άτομα που χρησιμοποιούν το πρόβλημα των μικτών γάμων ως εμπορικό μέσο.
«Υπάρχουν μεσίτες που κάνουν αυτή τη δουλειά. Ακόμη υπάρχουν. Πρώτα, αυτή η δουλειά είχε ξεκινήσει με 5 χιλιάδες ευρώ, τώρα έχει φτάσει στις 20-30 χιλιάδες ευρώ. Είναι αποτρόπαιο να κερδίζει κανείς χρήματα από τη θυματοποίηση των ανθρώπων. Υπάρχει απίστευτος αριθμός αιτήσεων σε αυτά τα άτομα, που αυτοαποκαλούνται παρατηρητές [προόδου] διαδικασίας» είπε.
Αύξηση αλλοδαπών σε Κερύνεια και Τρίκωμο
Κάτω από τον τίτλο «Τι θα γίνει μετά τους Ρώσους, τους Ισραηλίτες και τους Ιρανούς;» ο αρθρογράφος Χασάν Χάστουρερ στην Κίπρις, γράφει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία η οποία στερείται του τομέα των οικοδομών, όμως χρειάζονται πολιτικές για να μην είναι μεγαλύτερες από τα οφέλη οι ζημιές που προκαλεί αυτός ο τομέας.
«Με την οικοδομική έκρηξη στην ακτογραμμή της Κερύνειας, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των αλλοδαπών οι οποίοι γίνονται ιδιοκτήτες σπιτιών από εκείνη την περιοχή και στην συνέχεια προτιμούν να ζήσουν εδώ. Όμως, ακόμα δεν είναι τόση όση στο Τρίκωμο η οπτική τους εξάπλωση» αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπως μεταδίδει το ΓΤΠ.
«Ο αριθμός των Ρώσων, Ισραηλινών και Ιρανών αυξάνεται ανεξέλεγκτα στην περιοχή και σίγουρα δεν είναι πολύ μακριά οι μέρες που θα δούμε Ρώσο κοινοτάρχη. Ρώσοι, Ισραηλινοί, Ιρανοί. Μετά τι θα γίνει; Θεωρώ αυτή την κατάσταση ως κίνδυνο πέρα και από τον κίνδυνο» καταλήγει.
Εντοπίστηκαν 36 παράτυποι μετανάστες
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, η Ντιγιαλόγκ γράφει ότι εντοπίστηκαν 36 παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων 2 γυναίκες και 6 παιδιά, οι οποίοι έφτασαν με πλοιάριο από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές.
Οι μετανάστες εντοπίστηκαν κατά τη μεταφορά τους από την περιοχή της κατεχόμενης Βασίλειας στην επαρχία Κερύνειας, όπου αποβιβάστηκαν, προς τον Γερόλακκο.
Οι ύποπτοι μεταφέρθηκαν στο «δικαστήριο», όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες παράνομης διακίνησης ανθρώπων και διατάχθηκε 3ήμερη κράτησή τους, ενώ στο τέλος της διαδικασίας οι 36 μετανάστες θα «απελαθούν».