Στις συνευρέσεις των γιορτών αποδίδει την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού πιθανόν το μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης.
Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κ. Καραγιάννης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η νέα πιο μεταδοτική παραλλαγή της Όμικρον, η οποία έχει επικρατήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα εμφανιστεί και στην Κύπρο.
Ο κύριος Καραγιάννης τόνισε εκ νέου την ανάγκη για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, σημειώνοντας πως το ποσοστό εμβολιασμού με την τέταρτη και πέμπτη δόση, στα άτομα άνω των 60 ετών, φθάνει μόλις το 27%.
Ερωτηθείς για τα μέτρα που αφορούν τους ταξιδιώτες από την Κίνα, ο κύριος Καραγιάννης δήλωσε πως θα εισηγηθεί να εφαρμοστούν και στην Κύπρο, τα μέτρα που αποφάσισαν να εφαρμόσουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Συνεδριάζει η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή
Την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα συνεδριάζει η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό, υπό τον Υπουργό Υγείας, για επανεξέταση δεδομένων σε σχέση με την πανδημία, μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 3 το απόγευμα.
Στη προηγούμενη σύσκεψη στις 2 του Γενάρη, ο Υπουργός Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανακοίνωσε ότι σε μια εβδομάδα θα επανεξεταστούν τα δεδομένα και κατά πόσο πρέπει να παρθούν οποιαδήποτε μέτρα, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει οποιασδήποτε λόγος πανικού τη συγκεκριμένη στιγμή».
Είχε πει επίσης πως είναι ξεκάθαρο ότι το συγκεκριμένο στέλεχος μετάλλαξης του κορωνοϊού που παρουσιάστηκε στην Κίνα, υπάρχει στην Κύπρο από τον Αύγουστο του 2022. «Θα έχουμε μια σύσκεψη την επόμενη Τρίτη στις 3.00 το απόγευμα για να μελετηθούν περαιτέρω και αν πρέπει να πάρουμε οποιαδήποτε μέτρα», πρόσθεσε.
‘Οπως όλα δείχνουν και με βάση και το τι πράττουν άλλες χώρες της ΕΕ, αν θα παρθούν μέτρα στην Κύπρο, αυτά αφορούν σε PCR τεστ για ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα αλλά και σε χρήση μάσκας από όλους τους επιβάτες που φθάνουν στην Κύπρο αεροπορικώς.
Ανησυχία για την «Κράκεν»
Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, η νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5 που ονομάστηκε- στο Twitter- «Κράκεν» και εντοπίζεται στις ΗΠΑ, είναι εκείνη που φαίνεται να προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό.
Οι ειδικοί παρακολουθούν το νέο στέλεχος Omicron XBB.1.5 που στο Twitter ονομάστηκε «Κράκεν» λόγω της δυνατότητάς του- σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες- να προκαλέσει το επόμενο μεγάλο κύμα COVID, καθώς μπορεί να διαφύγει εύκολα από τα τεστ ενώ μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα και γρήγορα.
Η τεχνική συμβουλευτική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξέλιξη των ιών επεξεργάζεται τον κίνδυνο που μπορεί να προκληθεί από αυτή τη νέα παραλλαγή, η οποία είναι η πιο μεταδοτική μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε η Maria Van Kerkhove, τεχνική υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της COVID-19 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Η οργάνωσή της ζήτησε επίσης από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) να υποβάλουν έκθεση σχετικά με τους κινδύνους της νέας παραλλαγής, δεδομένου ότι η XBB.1.5 έχει «αντικαταστήσει γρήγορα άλλες παραλλαγές» σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, σύμφωνα με ό,τι δήλωσε η Van Kerkhove στη συνέχεια. Η έκθεση αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βρετανία
Πρόσθετα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας 20 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν φορείς του κορωνοϊού την περίοδο των εορτών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS)
Η αναλογία αυτή αντιστοιχεί σε 2,97 εκατομμύρια κατοίκους και βασίζεται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους χιλιάδων πολιτών. Τα στοιχεία αφορούν την εβδομάδα ως τις 28 Δεκεμβρίου.
Υπολογίζεται πως τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα στον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους, με τη νέα παραλλαγή του ιού ΧΒΒ.1.5 ή «Κράκεν» να κάνει την εμφάνισή της και επί βρετανικού εδάφους.
Επιστήμονες και γιατροί ανησυχούν πως η μεταδοτική παραλλαγή θα εξαπλωθεί στη χώρα, εντείνοντας την πίεση επί του ήδη παραπαίοντος συστήματος υγείας NHS.
Ήδη οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη έξαρση γρίπης εδώ και μία δεκαετία, με 5.105 νοσηλευόμενους φορείς στα τέλη Δεκεμβρίου. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 47% σε μία εβδομάδα.
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ