Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα στην Κύπρο το 2022
Τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα στην Κύπρο το 2022

Τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα στην Κύπρο το 2022

Η χρονιά που φεύγει υπήρξε σημαντική στο πεδίο του πολιτισμού μιας και ιδρύθηκε το Υφυπουργείο Πολιτισμού, δρομολογήθηκε η ανέγερση του Νέου Κυπριακού Μουσείου και ενισχύθηκε η παρουσία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Το ΚΥΠΕ παρουσιάζει συνοπτικά όσα συνέβησαν στην Κύπρο το 2022 σε πολιτιστικό επίπεδο.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των λογοτεχνικών διαγωνισμών και βραβείων του για το 2021. Το βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» απονέμεται στον Κωνσταντίνο Γ. Γιαγκουλλή, κορυφαίο μελετητή της κυπριακής λογοτεχνίας, της λαϊκής ποίησης και ευρύτερα του λαϊκού πολιτισμού και λεξικογράφο.

Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται στην Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου, για το βιβλίο της Μελανοχτυπημένη, Αθήνα, 24 Γράμματα, 2020. Το Βραβείο Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Ιντιάνος απονέμεται στη Στέλλα Μιλτιάδου για το βιβλίο της Η Ερμηνευτική Ανθρωπολογία του Κώστα Π. Μιχαηλίδη, Αθήνα, Κοράλλι, 2020.

Μέλος στη Διεθνή Ακαδημαϊκή Ενωση (UAI) είναι πλέον η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ακαδημίας, με την πρόσφατη νέα ένταξή της στη UAI συνεχίζει να εκπληρώνει έναν από τους ιδρυτικούς της σκοπούς για συμμετοχή στις διεθνείς και ευρωπαϊκές ενώσεις Ακαδημιών, στις οποίες πριν την ίδρυση της Ακαδημίας η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμετείχε.

Σημειώνεται ότι η Ακαδημαϊκός, Ομότιμη Καθηγήτρια, Έλενα Μουζάλα, πιανίστα, θα εκπροσωπεί την Κυπριακή Ακαδημία στην UAI με αναπληρωματικό μέλος τον Ακαδημαϊκό, Καθηγητή Νομικής, Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022

Στον ηθοποιό Σπύρο Σταυρινίδη απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς, στον θεατρικό συγγραφέα, Αντώνη Γεωργίου ενώ το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς απονέμεται στην ηθοποιό, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Φτωχότερη έμεινε η λογοτεχνική ζωή της Κύπρου μετά τον θάνατο του λογοτέχνη, ποιητή και μελετητή της λογοτεχνίας Λεύκιου Ζαφειρίου. Βάσει του βιογραφικού του όπως αυτό παρατίθεται από την ιστοσελίδα της Ένωσης Λογοτεχνών, ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών Λεύκιος Ζαφειρίου γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1948 στη Λάρνακα. Ποιήματα και πεζά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ρωσικά, Αλβανικά, Σλοβένικα και άλλες γλώσσες, και αρκετά ποιήματα και πεζά του έχουν ενταχθεί σε κυπριακές, ελλαδικές και διεθνείς Ανθολογίες Λογοτεχνίας.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

Στην Κύπρια συγγραφέα Λουίζα Παπαλοΐζου για το έργο της “Το βουνί”, εκδόσεις Το Ροδακιό, απονέμεται το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2021, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας. Το βραβείο απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στην Λ. Παπαλοΐζου και στον Νίκο Δαββέτα για το έργο του “Άντρες χωρίς άντρες”, εκδόσεις Πατάκη.

Τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή και Μαέστρο της, Gunter Neuhold, παρουσίασε η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (ΣΟΚ), στο Θέατρο Παλλάς, σε διάσκεψη Τύπου. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΣΟΚ, στη διάσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι Υπουργείων, Δήμων και συνεργατών του Ιδρύματος, καθώς και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Τη διάσκεψη τίμησε με την παρουσία της και η Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Κύπρο, Dorothea Auer.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

Με μεγάλους νικητές τις ταινίες «.dog» και «Utama» έπεσε η αυλαία στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος- 2022 το Σάββατο 16 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Με την έναρξη της τελετής βράβευσης, η διευθύντρια του Ριάλτο, Γεωργία Ντέτσερ, απένειμε τιμητικό βραβείο στον διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, σε αναγνώριση της εξαίρετης προσφοράς του στον κινηματογράφο.

Το άπαν των δυνάμεών του για το καλό του πολιτισμού και των ανθρώπων του, θα αναλώσει ο πρώτος Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιάννης Τουμαζής, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε επίσημα την Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απριλίου. Όπως ο κ. Τουμαζής δήλωσε στο ΚΥΠΕ, θα προσπαθήσει να υπηρετήσει με όλες του τις δυνάμεις το καινούργιο Υφυπουργείο.

Για πρώτη φορά διοργανώθηκε στη Λάρνακα το «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης» στο οποίο συμμετέχουν ποιητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από τις 29 Απριλίου μέχρι και την 1η Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος» και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

ΜΑΪΟΣ 2022

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής απένειμε τα βραβεία λογοτεχνίας που έχει θεσπίσει. Το βραβείο συνολικής προσφοράς “Βασίλη Μιχαηλίδη” απονεμήθηκε στον κορυφαίο λεξικογράφο της κυπριακής διαλέκτου, Κωνσταντίνο Γιαγκουλλή, ο οποίος παρέστη στην τελετή και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΟΛΚ, Λεωνίδας Γαλάζης.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών στην Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειάς της, στις 6 Ιουνίου 2022, εξέλεξε τρία νέα Τακτικά Μέλη. Πρόκειται για τον Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής της Σχολής των Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ευστάθιο Παπαροδίτη, ο οποίος είναι πλέον Τακτικό Μέλος της Τάξης των Θετικών Επιστημών.

Εξέλεξε επίσης, τον Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρο, Κυριάκο Δημητρίου ως Τακτικό Μέλος της Τάξης των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών επέλεξε τον Καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών  Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου, Κύπρου Λεωνίδα Κ. Λεωνίδου ως Τακτικό Μέλος της Τάξης των Ηθικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2022

Ως «ιστορική μέρα» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τον διορισμό του Γιάννη Τουμαζή ως τον πρώτο Υφυπουργό Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την τελετή διορισμού του, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. O Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η τελετή «αποτελεί μια ιστορική μέρα για την ανάδειξη του πολιτισμού ως του ακρογωνιαίου λίθου της ταυτότητας και φυσιογνωμίας του λαού μας».

Το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας είναι ένα από τα αρχαιότερα λιμάνια που υπάρχουν στη Μεσόγειο και σώζονται τα κατάλοιπά του και από σήμερα είναι προσβάσιμο για τους πολίτες, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, τελώντας τα εγκαίνια του εναλίου πάρκου.

Όπως είπε, η Κύπρος έχει πλούσιο εύρος αρχαιοτήτων που πρέπει να αναδειχθεί, να γίνει προσβάσιμο για τους πολίτες. «Το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας, ένα από τα αρχαιότερα λιμάνια που υπάρχουν στη Μεσόγειο και σώζονται τα κατάλοιπά του, από σήμερα είναι επισκέψιμο τόσο για τους φίλους της μάσκας και πέδιλων αλλά και για όσους θέλουν να κάνουν κατάδυση με καταδυτικό εξοπλισμό καθώς έχει καθαριστεί ο χώρος, έχουν μπει κατάλληλες σημάνσεις και έχει δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες για το τι υπάρχει», ανέφερε.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

Το 5ο βραβείο εξασφάλισε η εκπαιδευτικός και ποιήτρια Μαρία Ευθυμιάδου-Ζάγκουλου από την Πάφο με το ποίημά της “Στη Γη μας…Ξανά…Η Περσεφόνη…Χέρι χέρι με την Άνοιξη…” στον 7ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης “Κ.Π.Καβάφης” 2021-International Art Society”. Η κ. Ευθυμιάδου-Ζάγκουλου είναι μαθηματικός και έχει βραβευτεί σε πολυάριθμους διαγωνισμούς.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Στον εθνικό βιβλιογράφο, ακαταπόνητο μελετητή της λογοτεχνίας και ποιητή Δημήτρη Δασκαλόπουλο απένειμε ο Ομιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής (ΟΛΚ) το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς “Βασίλη Μιχαηλίδη”, για το σύνολο του έργου του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΚ, “η προσφορά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου είναι σημαντική και στα κυπριακά γράμματα ενώ η ιδιαίτερη αγάπη του για την Κύπρο τεκμηριώνεται μέσα από την αδιάλειπτη παρουσία του στα πνευματικά δρώμενα της νήσου: αφενός με ποικίλα πρωτότυπα μελετήματα και, αφετέρου, με τη στοχαστική και λεπταίσθητη ποιητική του γραφίδα”.

Ιδιαίτερες μουσικές και θεατρικές βραδιές φιλοξένησε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο το Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής» στο Αρχοντικό Αξιοθέας, για το Β’ μέρος του 25ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο αφιερώθηκε φέτος στη μνήμη του εμπνευστή και δημιουργού του, Μιχάλη Πιερή (1952-2021). Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκδηλώσεις από τις 4 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 13 Οκτωβρίου.

Συνολικά 15 ήταν οι διαγωνιζόμενες κυπριακές ταινίες του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε από τις 8 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, στο θέατρο Ριάλτο Λεμεσού. Το φετινό Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα απαρτιζόταν από δεκαπέντε ταινίες μικρού μήκους Κύπριων δημιουργών που στο σύνολό τους παρουσίασαν ένα πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα, με ταινίες μυθοπλασίας, animation, ντοκιμαντέρ και πειραματικά projects.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη άφησε το στίγμα της στην τέχνη που υπηρέτησε, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην τελετή απονομής των βραβείων Madame Figaro-Γυναίκες της Χρονιάς, απονέμοντας στην ηθοποιό το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς.

Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια, διότι, όπως είπε, «μέσα από τα βραβεία Madame Figaro-Γυναίκες της Χρονιάς έχει καθιερωθεί ένας θεσμός για να καταξιώνει τις προσωπικότητες, τις γυναίκες που δημιουργούν, που είναι εξίσου ικανές όπως και οι άντρες για να αναδεικνύουν έτσι και να ενθαρρύνουν πολύ περισσότερες να εμπλέκονται όχι μόνο στις επιχειρήσεις, όχι μόνο στη δημιουργία, γενικότερα και στην οικονομική συνεισφορά, αλλά και στην πολιτική”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις προσπάθειες της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά (TCCH) για την προώθηση της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, σημειώνοντας ότι «η αποκατάσταση και η ανοικοδόμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σημαντικό βήμα προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των κοινοτήτων που επηρεάζονται».

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι «η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ειρήνης, ενώ σε συνδυασμό με την ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να τονώσει τον διάλογο, να προωθήσει την κατανόηση και να συνδέσει τις κοινότητες».

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2021, ανακοίνωσαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για εκδόσεις του έτους 2021, μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Μαρία Καντ (Καντωνίδου) για το έργο της Stanza (εκδόσεις Gutenberg). Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για εκδόσεις του έτους 2021, μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Κώστα Λυμπουρή για το έργο του Αθαλάσσα (εκδόσεις Το Ροδακιό).

Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας για εκδόσεις του έτους 2021, μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Αντώνη Μπαλασόπουλο για το έργο του Ο κύβος και άλλες ιστορίες (εκδόσεις 24 Γράμματα). Το Κρατικό Βραβείο Μελέτης (Μονογραφίας)/Δοκιμίου για τη Λογοτεχνία, μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Βασιλική Σελιώτη για το έργο της Λογοτεχνία και τραύμα. Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία (εκδόσεις Επίκεντρο).

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Η διεθνής έκθεση «Under/Mining, Εκ/μετάλλευση» η οποία εστίασε στη μνήμη, καθώς και στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο της μετάλλευσης στο νησί, μέσα από σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες και πολυμεσικές εγκαταστάσεις, πραγματοποιήθηκε σε διάφορες τοποθεσίες της κοινότητας της Καλαβασού, με την πλούσια εξορυκτική κληρονομιά, σε συνάρτηση με τις υπόλοιπες μεταλλευτικές κοινότητες της Κύπρου.

Στην ομαδική συμμετείχαν 10 καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Μάλτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι προσκάλεσαν τους θεατές να ανακαλύψουν έργα που είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της κοινότητας.

Η ηθοποιός Χριστίνα Χριστόφια, η οποία πρωταγωνιστούσε στην παράσταση του θεάτρου Αντίλογος «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό», μίλησε στο ΚΥΠΕ για τη φετινή διπλή διάκριση του θεάτρου Αντίλογος στο διεθνές θεατρικό φεστιβάλ του δήμου Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη. «Η τιμητική διάκριση στην Τουρκία ενός κυπριακού θιάσου που κάνει κοινωνικό-πολιτικό θέατρο θεωρώ ότι σημαίνει κάτι. Υπάρχουν και εκεί άνθρωποι που αγαπούν την ειρήνη και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε.

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής ανακοίνωσε ότι το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» του 2022 απονέμεται στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, στον Άντυ Παπαδημητρίου, έπαινος για το μυθιστόρημα “Η διατριβή”, το βραβείο φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος» στον Παναγιώτη Πέτσα, το βραβείο Ποίησης στη Μάρω Παπαμηνά-Καλλασίδου και το βραβείο Διηγήματος στην Κωνσταντία Κατσαρή.

Ανοικτή για το κοινό ήταν, από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, η μεγαλύτερη πλωτή έκθεση βιβλίου, του πλοίου «Logos Hope», που κατέπλευσε στις 25 Νοεμβρίου στο λιμάνι της Λεμεσού.

Το 1ο Limassol Book Fair, που οργανώθηκε στους χαρουπόμυλους Λανίτη από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου, τελούσε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου, η οποία σε χαιρετισμό της εξέφρασε τη χαρά της που μια ομάδα ανθρώπων εμπνεύστηκαν αυτή τη διεθνή έκθεση βιβλίου.

Το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2022 έλαβε ο διακεκριμένος καθηγητής Νομικής, Συμεών Συμεωνίδης, στο πλαίσιο της πανηγυρικής συνεδρίας της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Στο Ραμπάτ του Μαρόκου, πραγματοποιήθηκε η Δέκατη Έβδομη Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής (28 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2022) της UNESCO για την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Το Διεθνές Φεστιβάλ Tocatì και τα Παραδοσιακά Παιχνίδια της Κύπρου περιλήφθηκαν στον Κατάλογο Καλών Πρακτικών της UNESCO για διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Την κατάργηση της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) για το θέατρο ζητεί ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), προσθέτοντας ότι στηρίζει απαρέγκλιτα το δικαίωμα των καλλιτεχνών στην ελεύθερη έκφραση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΘΟΚ αναφέρει ότι στην παράσταση της Σκηνής 018 «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», όλοι οι συντελεστές εργάστηκαν απρόσκοπτα, πραγματοποιώντας το όραμά τους ως προς το περιεχόμενο και το ύφος της, όπως γίνεται ανεξαιρέτως με όλες τις παραγωγές του ΘΟΚ. “Το τελικό αποτέλεσμα εξέφραζε απόλυτα τόσο τους συντελεστές όσο και τον Οργανισμό”, επισημαίνει.

Βαθύτατη θλίψη εξέφρασαν η Διοίκηση, η Διεύθυνση και τα στελέχη του ΡΙΚ για τον θάνατο του συγγραφέα, δημοσιογράφου, ηθοποιού και παρουσιαστή Λεωνίδα Μαλένη, «ο οποίος μέσα από τα προγράμματά του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση άφησε εποχή και υπήρξε πρωτοπόρος και φωτεινός φάρος για τις επόμενες γενιές».

Ανακοίνωση του ΡΙΚ αναφέρει ότι ο θάνατός του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον πολιτισμό, τη δημοσιογραφία και τη ραδιοτηλεόραση. «Στη συνείδηση όλων μας είναι ο δημιουργός ενός αριστουργήματος που αφορά την πατρίδα μας. Ένα από τα ποιήματά του, το ‘Χρυσοπράσινο Φύλλο’ συνιστά ιστορία για τον τόπο μας και χιλιοτραγουδήθηκε από όλους, όταν ο τεράστιος Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε τους στίχους του Λεωνίδα Μαλένη».

Το νέο Κυπριακό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο έργο στον προϋπολογισμό του κράτους, ύψους €144 εκατομμυρίων, γεγονός που αποδεικνύει στην πράξη τη στήριξη της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη στον πολιτισμό, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης κατασκευής του νέου Κυπριακού Μουσείου, που πραγματοποιήθηκε στο υφιστάμενο Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας, ο Υπουργός δήλωσε ότι «η σημερινή μέρα αποτελεί ιστορική μέρα για τη χώρα μας, ιστορική μέρα για τον πολιτισμό μας, ιστορική μέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς υπογράφουμε τη σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία».

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου ο σπουδαίος Κύπριος ζωγράφος Γιώργος Σκοτεινός, αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Αγίας Νάπας. Σημειώνεται ότι η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας/Αμμοχώστου Βασίλειο.

Παράταση ζωής για ακόμα έξι μήνες πήρε το θέατρο ΕΝΑ, μετά από παρέμβαση του Υφυπουργού Πολιτισμού, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου, Ανδρέα Κωνσταντινίδη. Με την παρέμβαση «έστω και την ύστατη» απετράπη το κλείσιμο του θεάτρου ΕΝΑ, ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης σε διάσκεψη Τύπου, στη Λευκωσία.

Send this to a friend