Σώζουν την παρτίδα της ξενοδοχειακής μας βιομηχανίας οι Ουκρανοί πρόσφυγες
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Λίγη «ζωή» στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου δίνουν τον φετινό χειμώνα οι πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Το πρόγραμμα που βρίσκεται σ’ εφαρμογή από την περασμένη άνοιξη από το Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο προβλέπει δωρεάν διαμονή προσφύγων από την εμπόλεμη χώρα σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία της περιοχής μ’ επιχορήγηση του κράτους, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο κι έχει διαφοροποιήσει κάπως το σκηνικό όσον αφορά τη λειτουργία ορισμένων μονάδων στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά και γενικότερα την χειμερινή κίνηση στην περιοχή.
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων στα δύο μεγάλα τουριστικά θέρετρα της επαρχίας έχουν «κατεβάσει ρολά» λόγω έλλειψης διανυκτερεύσεων. Αυτή την περίοδο παραμένουν ανοικτά περίπου 15 μονάδες, οι πλείστες από τις οποίες φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν αναγκαστικά την χώρα τους μετά την ρωσική εισβολή.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι η παρουσία αρκετών εκατοντάδων Ουκρανών προσφύγων στην περιοχή αποτελεί θετική εξέλιξη και μια μικρή βοήθεια προς τα ξενοδοχεία, τους υπαλλήλους που εργοδοτούνται σε αυτά, αλλά και για τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με αυτά.
«Υπάρχει λίγη ζωή, υπάρχουν δραστηριότητες, υπάρχει κόσμος που εργάζεται και ως εκ τούτου διατηρείται ένας μικρός, έστω, κύκλος εργασίας που δεν αφορά μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με αυτά, κυρίως σε σχέση με την τροφοδοσία τροφίμων, ποτών κτλ.
Εάν δεν ήταν οι Ουκρανοί, σίγουρα θα είχαμε περισσότερα ξενοδοχεία κλειστά και μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχοϋπαλλήλων κι εργατικού προσωπικού γενικότερα που θα ήταν χωρίς εργασία αυτή την περίοδο», σημείωσε ο κ.Τάκκας.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου ανέφερε, ακόμα, ότι υπάρχει κι ένας πολύ μικρός αριθμός ξενοδοχείων που δεν φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες παρά μόνο ελάχιστους ξένους τουρίστες από διάφορες άλλες χώρες, τα οποία αναμένεται να κλείσουν αρχές του νέου έτους μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο ή Μάιο, καθότι δεν υπάρχουν κρατήσεις για τους πρώτους μήνες του 2023. Κάποια απ’ αυτά τα ξενοδοχεία θα προβούν σε ανακαινίσεις.
Η συνδεσιμότητα
————————-
Η έλλειψη πτήσεων και γενικά η συνδεσιμότητα με το νησί μας αποτελεί και φέτος την κυριότερη αιτία της πολύ μειωμένης χειμερινής τουριστικής κίνησης. Και είναι κρίμα, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, μια χώρα όπως η Κύπρος, που έχει μια παρατεταμένη καλοκαιρία μέχρι και τον Δεκέμβριο, να μην μπορεί να προσελκύσει (μαζικό) ξένο τουρισμό μετά τον Οκτώβριο.
Ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς και το κράτος να μπορέσουν να βρουν τη λύση του προβλήματος.
«Πρέπει να βοηθηθούν κάποιες αεροπορικές εταιρείες και να πεισθούν από το κράτος μας, ώστε να διατηρήσουν τα δρομολόγιά τους, έστω και σε μικρότερους αριθμούς, προς τα αεροδρόμια της Κύπρου.
Μόνο εάν διατηρηθεί η συνδεσιμότητα του νησιού μας με τις τουριστικές αγορές, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε την περιοχή μας «εν ζωή» και κατά τους χειμερινούς μήνες.
Μόνο με την συνδεσιμότητα μπορούμε να προσελκύσουμε κόσμο. Είναι ένα χιλιοειπωμένο ζήτημα, το οποίο δυστυχώς κάθε χειμώνα κάνει την εμφάνισή του», κατέληξε ο Δώρος Τάκκας.