[ad_1]
Για λουκουμάδες
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20γρ. μαγιά νωπή
- 120ml νερό χλιαρό
- 120ml γάλα χλιαρό
- 1 πρέζα αλάτι
- 25ml σιρόπι αγαύης
- 15γρ. βούτυρο αγελαδινό
- κρόκο από 1 αβγό
- αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- καβουρδισμένο σουσάμι
- κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
Σε ένα σκεύος ανακατεύετε το χλιαρό γάλα και νερό με το το βούτυρο και τη μαγιά, τρίβοντάς τη με το χέρι να λιώσει και να διαλυθεί.
Προσθέτετε το σιρόπι αγαύης, το αλάτι, τον κρόκο του αβγού και τμηματικά το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να πάρετε έναν ομοιόμορφο χυλό. Αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Bάζετε μπόλικο αραβοσιτέλαιο (τουλάχιστον 3 δάχτυλα ύψος) σε μικρή κατσαρόλα και την τοποθετείτε στη φωτιά να κάψει. Κόβετε του λουκουμάδες με το χέρι και τη βοήθεια ενός βρεγμένου κουταλιού και τους τηγανίζετε στο καυτό σπορέλαιο.
Όταν ροδοκοκκινίσουν, τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε για 2 λεπτά σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
Στη συνέχεια τους μοιράζετε σε πιάτα, τους περιχύνετε με μέλι και τους πασπαλίζετε με καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα. Σερβίρετε αμέσως!
Tips
* Αν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε τους λουκουμάδες με πραλίνα ή λιωμένη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.
* Η χρήση του κρόκου είναι προαιρετική, όμως βοηθάει τη ζύμη να δέσει και είναι πιο σταθερή όταν κόβετε τους λουκουμάδες.
* Για τέλειο αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιείσετε αλεύρι 55% ή μισή ποσότητα αλεύρι ζαχαροπλαστικής και μισή ποσότητα αλεύρι σκληρό. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά αλεύρια, άλλα πιο δυνατά άλλα πιο ελαφριά, άρα ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι ανάλογα την επιλογή που έχετε κάνει
[ad_2]
Source link