Ξεπέρασαν τις 100 οι νοσηλείες με κορωνοϊό, ενώ ιογενείς λοιμώξεις επηρεάζουν κυρίως παιδιά, λέει στο ΚΥΠΕ ο Χαριλάου
Αυξήθηκαν στα 101 τα πρόσωπα, που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα κρατικά νοσηλευτήρια, ενώ αυτή την περίοδο παρατηρείται αύξηση και του αριθμού όσων προσβλήθηκαν από άλλες ιογενείς λοιμώξεις, που επηρεάζουν κυρίως τα παιδιά, είπε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, καλώντας το κοινό να τηρεί τα μέτρα προστασίας, ενόψει και της εορταστικής περιόδου.
Υπάρχει μια μικρή και σταθερή αύξηση όσον αφορά τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ με κορωνοϊό, δήλωσε ο κ. Χαριλάου. «Είμαστε στους 101 νοσηλευόμενους, εκ των οποίων οι δύο είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και άλλοι οχτώ νοσηλεύονται σε συνθήκες αυξημένης φροντίδας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο ΟΚΥπΥ είναι σε ετοιμότητα και «σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη να αυξήσει τις κλίνες του για να νοσηλεύσει τέτοιου είδους περιστατικά, θα το πράξει».
Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν νοσηλεύονται ασθενείς με post-covid στη ΜΕΘ, ενώ για περιστατικά long-covid, ο Οργανισμός λειτουργεί ιατρείο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, «με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα». Το ιατρείο, «στελεχώνεται με ειδικό ιατρό παθολόγο με πολλή εμπειρία στον κορωνοϊό και είναι συνδεδεμένο με τις διάφορες άλλες ειδικότητες και με το Τμήμα φυσικοθεραπείας, ούτως ώστε σε περίπτωση που παραπεμφθεί ασθενής να μπορέσουμε να τον εξυπηρετήσουμε ολιστικά», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν παρατηρείται έξαρση άλλων λοιμώξεων αυτή την περίοδο στα κρατικά νοσηλευτήρια, ο κ. Χαριλάου απάντησε ότι είμαστε στη χειμερινή περίοδο και, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουμε αρκετές ιογενείς λοιμώξεις αυτή την περίοδο. Σημείωσε ότι περισσότερο επηρεάζονται τα παιδιά με τον RSV, όπου βλέπουμε μια αυξημένη ροή περιστατικών στις παιδιατρικές κλινικές. «Και εκεί έχουμε πλάνο για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Υπάρχει ένα δίκτυο παιδιατρικών κλινικών σε όλα τα νοσηλευτήριά μας, όπου παρέχουν την ιατρική φροντίδα εκεί και όπου χρειάζεται», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι αυτές οι ιογενείς λοιμώξεις δεν είναι κάτι νέο, εμφανίζονται κάθε χρόνο, ειδικά στα παιδιά. «Εκείνο το οποίο παρατηρήθηκε φέτος είναι ότι ήρθαν πιο νωρίς από ό,τι περιμέναμε. Συνήθως έρχονται περί τα τέλη Δεκεμβρίου, ήρθαν από τα μέσα Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου». Όπως είπε, ο λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι, ειδικά τα παιδιά, λόγω του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που υπήρχαν, δεν είχαν εκτεθεί σε αυτό τον ιό, γι’ αυτό έχουμε αυτή την έξαρση αυτή τη δεδομένη στιγμή.
«Η έκκλησή μας προς τον κόσμο είναι, ειδικά αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, δηλαδή να παίρνει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που μας συστήνουν οι ειδικοί: να φοράμε τη μάσκα μας, να κρατάμε αποστάσεις, να μη συνωστιζόμαστε σε χώρους κλειστούς και ειδικά σε χώρους χωρίς καλό εξαερισμό, ούτως ώστε να προλάβουμε τη νόσο», σημείωσε.