Οι συμμαχίες στο Τριπρόσωπο και πως θα κριθεί το αποτέλεσμα των Αρχιεπισκοπικών
Δεκαοκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, τα εκλογικά επιτελεία των υποψήφιων Ιεραρχών δουλεύουν στο “φουλ” πραγματοποιώντας συναντήσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις.
Ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού κλήθηκε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση να περιγράψει τα χαρίσματα και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος και να εξηγήσει τον ρόλο του, τόσο μέσα στην Εκκλησία, όσο και στην κυπριακή κοινωνία. Όπως τόνισε, ο μακαριστός Χρυσόστομος Β’ έλαβε πολλές αποφάσεις παραγνωρίζοντας την Ιερά Σύνοδο και ως εκ τούτου, ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να αποκαταστήσει τη λειτουργία του Σώματος και να είναι εκφραστής των θέσεων της.
“Ο Αρχιεπίσκοπος σαν Επίσκοπος μπορεί να λειτουργεί στην Επισκοπή του, που είναι σαν Μητρόπολη. Όμως για θέματα που πρέπει να λάβει αποφάσεις η Ιερά Σύνοδος, πρέπει να λαμβάνεται υπόψην. Παράδειγμα, η δωρεά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Καταστατικός Χάρτης λέει ότι για δωρεά άνω των 17,000 ευρώ απαιτείται απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δόθηκαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ χωρίς συνοδική απόφαση. Δεν χρειάζονται τέτοιες ενέργειες, εάν ο Αρχιεπίσκοπος το κάνει αυτό θα λυθούν πολλά προβλήματα και θα βοηθηθεί και ο λαός.”
Αντιδράσεις για το ψηφοδέλτιο
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί από υποψήφιους Αρχιεπισκόπους για τη σειρά εμφάνισης στο ψηφοδέλτιο, ο κύριος Κυριακού είπε ότι η θέση του επιλέγηκε με βάση τα Πρεσβεία Τιμής.
“Πρώτος ο Πάφου, Δεύτερος ο Κυρηνείας Χρυσόστομος, Τρίτος ο Λεμεσού Αθανάσιος, Τέταρτος ο Μόρφου Νεόφυτος, Πέμπτος ο Κωνσταντίας Βασίλειος και Έκτος ο Ταμασού Ησαϊας. Όλοι δέχτηκαν να γίνει έτσι το ψηφοδέλτιο και όχι με αλφαβητική σειρά.”
“Ηρεμία” στο προεκλογικό σκηνικό
Ο θεολόγος σημείωσε ότι επί του παρόντος επικρατεί ήπιο κλίμα στον προεκλογικό αγώνα, παρά τα όσα μπορεί να συζητούνται σε διαδρόμους ή πίσω από κλειστές πόρτες.
“Απέναντι στον κόσμο υπάρχει μια ηρεμία. Δεν μπορούμε να τους ακούσουμε όλους γιατί για παράδειγμα ο Κυρηνείας απέφυγε να βγει στα ΜΜΕ, δεν θέλει αυτό τον τρόπο, αλλά θα μπορούσε να το κάνει αφού εξέθεσε τον εαυτό του ζητώντας την ψήφο του κόσμου. Δεν μπορείς να μην απαντάς ή να κρύβεσαι. Δεν λέω αυτό, κάνει ενέργειες, αλλά θα ήταν καλύτερο να τον ακούγαμε από τα ΜΜΕ. Το ίδιο κάνει και ο Μητροπολίτης Μόρφου, αλλά για δικούς του λόγους.”
Ποιες είναι οι ιερές συμμαχίες;
Σε ότι αφορά στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν Πάφου, Κωνσταντίας και Μόρφου να “μάχονται” για την τελευταία θέση στο Τριπρόσωπο, ο κύριος Κυριακού εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα της κάλπης ενδεχομένως να είναι εντελώς διαφορετικό.
“Σίγουρα ο Πάφου και ο Κωνσταντίας αλλάζουν τα δεδομένα στη Σύνοδο. Θα λειτουργήσει διαφορετικά το πράγμα μέσα στη Σύνοδο. Εικάζουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι αυτό για κάποιους λόγους. Ένας από τους τρείς ή από τους δύο πρώτους. Αυτό που θα φανεί από το μέτρημα και θα υπάρξει πίεση, είναι εάν υπάρξει διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου. Εκεί θα είναι δύσκολο να το διαχειριστεί η Σύνοδος για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου. Εάν ο πρώτος και ο δεύτερος είναι κοντά, μπαίνει στο “παιχνίδι” και ο τρίτος, Εάν η διαφορά είναι μεγάλη, τότε η πίεση θα είναι αρκετή.”
Ο κύριος Κυριακού περιέγραψε τις επικρατούσες ομάδες εντός της Ιεράς Συνόδου, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού στηρίζεται από τους Επισκόπους Λήδρας, Νεαπόλεως και Αμαθούντος. Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής στηρίζεται από τον Μητροπολίτη Κύκκου, ενώ ο Μητροπολίτης Μόρφου δεν στηρίζεται από κανεναν.
“Οι υπόλοιποι θα λειτουργήσουν σαν ομάδα; Αυτό είναι το ερώτημα. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, ακόμη και αυτοί που θεωρούνταν ως Αρχιεπισκοπικοί. Ο Κυρηνείας, ο Κωνσταντίας και ο Πάφου, είχαν ταχθεί με τον Αρχιεπίσκοπο. Ερώτημα είναι τι κλίμα θα δημιουργηθεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, γιατί υπάρχει πιθανότητα για να λειτουργήσουν ως ομάδα αφού τους συμφέρει το θέμα της ηλικίας, για να υπάρχει μετά σειρά διαδοχής.”
Πηγή: alphanews