Οι Καμάρες της Λάρνακας ή το Παλαιό Υδραγωγείο
Το Παλαιό Υδραγωγείο βρίσκεται στα δυτικά της πόλης της Λάρνακας, βορειοδυτικά της αλυκής. Ένα τμήμα του που δεσπόζει του κυρίου δρόμου Λάρνακας – Λεμεσού είναι και το πιο γνωστό και φέρει το όνομα Καμάρες, ενώ σε άλλα δυο σημεία, όπου το έδαφος είναι χαμηλό, έχουν δημιουργηθεί επίσης καμάρες. Η κατασκευή αποτελείται συνολικά από 75 καμάρες.
Το υδραγωγείο κατασκευάστηκε το 1745 με δωρεά του Τούρκου αξιωματούχου Αμπού Μπεκίρ Πασά με σκοπό την παροχή νερού στην πόλη της Λάρνακας και στο λιμάνι κυρίως από τον Τρέμιθο ποταμό, αλλά και από άλλες μικρότερες πηγές επιλύοντας έτσι το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού.
Το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε τη σημαντικότερη κατασκευή της οθωμανικής περιόδου και μια πράξη κοινής ωφελείας ασυνήθιστη για τούρκο αξιωματούχο.
Μάλιστα σύμφωνα με μια παράδοση ο Μπεκίρ Πασά είχε αναθέσει το κτίσιμο του έργου στο δραγομάνο Χριστοφάκη δίνοντας του μάλιστα ένα πουγκί με λεφτά. Ο δραγομάνος είχε χάσει το πουγκί και παρακάλεσε τον Άγιο Γεώργιο να τον βοηθήσει να βρεθεί και εκείνος θα έκτιζε ένα εκκλησάκι στο όνομά του. Ο Άγιος Γεώργιος του υπέδειξε με όραμα το που βρισκόταν το πουγκί και στο σημείο εκείνο κτίστηκε η εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο τον Άρπερα. Το εκκλησάκι συναντάται βορειανατολικά του χωριού Τερσεφάνου.
Το υδραγωγείο λειτούργησε μέχρι και την περίοδο της αγγλοκρατίας, το έτος 1939. Σήμερα ολόκληρη η συνοικία γύρω από την περιοχή όπου βρίσκεται το κτίσμα πήρε την ονομασία «Καμάρες».
Το υδραγωγείο αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη της Λάρνακας και μέρος της πλούσιας ιστορίας της. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή αποτελεί τη νύκτα η φωταγώγηση των Καμάρων που είναι ορατή από τον κεντρικό δρόμο Λάρνακας – Λεμεσού.