Home ΛΑΡΝΑΚΑ Καμία εργασία δεν εκτελείται στο λιμάνι Λάρνακας…
Καμία εργασία δεν εκτελείται στο λιμάνι Λάρνακας…

Καμία εργασία δεν εκτελείται στο λιμάνι Λάρνακας…

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Κλειστό παρέμεινε την Τετάρτη (9/11), για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, το λιμάνι Λάρνακας, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων 22 λιμενεργατών (και τεσσάρων σημειωτών) που εργοδοτούνται σ’ αυτό.

Ζητούν από την διαχειρίστρια εταιρεία του λιμανιού, την Kition Ocean Holdings, σεβασμό και τήρηση της συμφωνίας που υπεγράφη στις 30 Μαρτίου 2017 από το Υπουργείο Μεταφορών, η οποία αφορά την ολοκλήρωση των λιμενεργατικών εργασιών.

 

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι γενική συνέλευση των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, κατά την οποία αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργίας, από την στιγμή που η διαχειρίστρια εταιρεία δεν εφαρμόζει, σύμφωνα με τις συντεχνίες, την υπό αναφορά συμφωνία.

Η εκπρόσωπος της ΠΕΟ Νάντια Κυρίτση δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι από την στιγμή που η Kition Ocean Holdings εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τη συμφωνία που αφορά τις λιμενεργατικές εργασίες, το λιμάνι θα παραμένει κλειστό και καμία εργασία δεν θα εκτελείται.

«Η ίδια συμφωνία ισχύει σ’ όλα τα λιμάνια της Κύπρου κι έχει τεθεί σ’ εφαρμογή στο λιμάνι Λεμεσού. Μέχρι την ημέρα που η Kition Ocean Holdings αποφασίσει να εφαρμόσει την συμφωνία ή μέχρι την ημέρα που το αρμόδιο υπουργείο μας καλέσει για διάλογο, τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας θα συνεχίζονται.

Την ημέρα που θα κληθούμε στο υπουργείο ή την ημέρα που θα εφαρμοστεί η συμφωνία, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα τερματιστούν», συμπλήρωσε η κ.Κυρίτση.

Ερωτηθείσα, για τις πληροφορίες που θέλουν μεγάλο εμπορικό πλοίο που έφτασε από την Κίνα στο λιμάνι να βρίσκεται ακινητοποιημένο, λόγω της απεργίας, φορτωμένο με υλικά που αφορούν μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο, η κ.Κυρίτση απάντησε ότι «αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να δει η Kition Ocean Holdings»…

Καταδικάζει η ΟΕΒ

——————————     

Την απεργία των λιμενεργατών στο λιμάνι Λάρνακας καταδικάζει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), υποστηρίζοντας ότι αυτή πραγματοποιείται κατά παράβαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, με σκοπό την επιβολή αιτημάτων που δεν βασίζονται σε καμία διαδικασία. «Το ζήτημα το οποίο εγείρεται έχει τύχει γνωμάτευσης από τον Γενικό Εισαγγελέα, ωστόσο οι συντεχνίες επιμένουν να μην το αποδέχονται και να παραβιάζουν τον κώδικα, προχωρώντας σε απεργιακά μέτρα χωρίς να υπάρχει εργατική διαφορά ενώπιον της μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας», αναφέρει η ΟΕΒ σε ανακοίνωσή της.

Σημειώνει, επίσης, ότι είναι για πολλοστή φορά που οι λιμενεργάτες, λειτουργώντας εντελώς εκτός των θεσμοθετημένων διαδικασιών κι εργασιακών θεσμίων, επιλέγουν την οδό της σύγκρουσης προσπαθώντας να επιβάλουν με τρόπο ετσιθελικό τα αιτήματά τους, αδιαφορώντας παντελώς για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εμπορευόμενους, στους εργαζόμενους, στους καταναλωτές και στην οικονομία γενικότερα.

«Επιβάλλεται η Πολιτεία να προχωρήσει επιτέλους με την υιοθέτηση της θέσης της ΟΕΒ για την νομοθετική ρύθμιση της συμφωνίας σε σχέση με τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών σε ουσιώδεις υπηρεσίες, που συνομολόγησαν και υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι το 1999 και την οποία οι συντεχνίες αρνούνται να εφαρμόσουν», καταλήγει η ΟΕΒ.

Send this to a friend