Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Kαθημερινές οι ελλείψεις φαρμάκων
Kαθημερινές οι ελλείψεις φαρμάκων

Kαθημερινές οι ελλείψεις φαρμάκων

Καθημερινό φαινόμενο έχουν καταστεί οι ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες αφορούν σκευάσματα για διαφορετικές παθήσεις. Tαλαιπωρούν ασθενείς, γιατρούς αλλά και φαρμακοποιούς ενώ συχνά-πυκνά και τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Υγείας τρέχουν να προλάβουν τις διαδικασίες και να καλύψουν τα κενά. 

Τις τελευταίες ημέρες και μόνο στο «Παρατηρητήριο Ασθενών» της ΟΣΑΚ έχουν γίνει αναφορές από ασθενείς για  4 διαφορετικά σκευάσματα τα οποία χορηγούνται σε εκατοντάδες πολίτες με διαφορετικά προβλήματα υγείας. ‘Oπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ασθενών Μάριος Κουλούμας, «σχεδόν επί καθημερινής βάσης δεχόμαστε παράπονα για διάφορα φάρμακα τα οποία παρουσιάζουν ελλείψεις στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να προκαλείται αναστάτωση μεταξύ των ασθενών». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «εκείνο που διαπιστώνουμε συχνά είναι ο ελλιπής συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών με την «αλυσίδα»: εισαγωγέα, ΟΑΥ, Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και Διεύθυνσης αγορών και προμηθειών του υπουργείου Υγείας να παρουσιάζει αρκετά προβλήματα».

Θέση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, είπε ο κ. Κουλούμας, «είναι ότι ο ασθενής δεν γίνεται να μένει χωρίς τα φάρμακά του, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για σοβαρές παθήσεις. Από εκεί και πέρα κανένας ασθενής ο οποίος λαμβάνει μια φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει να καλείται να τη διακόψει επειδή παρουσιάζεται έλλειψη.

Αυτό το διάστημα έχουμε έλλειψη σε συγκεκριμένο αντιπηκτικό φάρμακο. Υπουργείο Υγείας, γιατροί και φαρμακοποιοί έχουν λάβει ενημέρωση μόλις προχθές από τον ΟΑΥ και η ΔΑΠ του υπουργείου Υγείας έχει αρχίσει τώρα με την ψυχή στο στόμα και αφού ήδη κάποιοι ασθενείς έχουν μείνει χωρίς τα φάρμακα τους τις διαδικασίες για να έρθουν στην Κύπρο κάποιες ποσότητες και να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες».

Αυτό όμως, τόνισε, «δεν είναι κάτι που έγινε μια φορά, είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται πολύ συχνά και για αυτό δεν έχουμε άλλη επιλογή ως Ομοσπονδία ασθενών από το να παρέμβουμε και να απαιτήσουμε καλύτερο συντονισμό, πιο έγκαιρη αλληλοενημέρωση και πιο αποδοτικές διαδικασίες προς όφελος πάντα των πολιτών».

«Βεβαίως υπάρχει η κατανόηση σε πολλές περιπτώσεις διότι είναι γεγονός ότι αυτό που λέει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ότι σε όλα τα συστήματα υγείας παρουσιάζονται ελλείψεις φαρμάκων είναι γεγονός.

Κατανόηση υπάρχει επίσης και για το ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται διεθνώς αστάθεια στην αγορά σε ό,τι αφορά τον τομέα των φαρμάκων», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, προσθέτοντας όμως ότι «αρκετές από από τις ελλείψεις που συχνά παρατηρούνται στην Κύπρο, δεν οφείλονται σε αυτά τα ζητήματα αλλά σε λάθος προγραμματισμό και ελλειπή συντονισμό μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών.

Πρέπει, τόνισε, «να βρεθεί ένας μηχανισμός ώστε οι διαδικασίες να κινούνται με πιο γοργούς ρυθμούς για να έχει όταν χρειάζεται και το υπουργείο Υγείας τον χρόνο που πρέπει για να καλύψει το κενό που δημιουργούν οι ελλείψεις αυτές στην αγορά».

«Μηχανισμός αλληλοενημέρωσης υπάρχει μέσω ειδικής πλατφόρμας που έθεσαν σε λειτουργία οι φαρμακευτικές υπηρεσίες» ανέφερε από πλευράς της στον «Φ» η διευθύντρια φαρμακευτικών υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου.

«Πρέπει από την αρχή να πούμε ότι ο κάθε εισαγωγέας φαρμάκων έχει την υποχρέωση να διαθέτει αποθέματα ώστε να είναι σε θέση να καλύπτει όλες τις ανάγκες των ασθενών. Από εκεί και πέρα ο κάθε εισαγωγέας έχει την υποχρέωση να ενημερώνει έγκαιρα, ο καθορισμένος χρόνος είναι δύο μήνες πριν, για τις διαφαινόμενες ελλείψεις σε κάποιο σκεύασμα. Ελλείψεις μπορεί να παρατηρηθούν για πολλούς λόγους αλλά ο αντιπρόσωπος οφείλει μόλις ενημερωθεί σχετικά από τον κατασκευαστή να ενημερώσει. Οι ελλείψεις καταχωρούνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και αυτό μπορεί να γίνει από τον εισαγωγέα, από τον ΟΑΥ, από τις φαρμακευτικές  υπηρεσίες, από γιατρούς μέσω του ΠΙΣ, από φαρμακοποιούς μέσω του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου και από την Ομοσπονδία ασθενών».

Στις περιπτώσεις, συνέχισε η κ. Παναγιωτοπούλου, «που για κάποιο φάρμακο δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο στην αγορά, αναλαμβάνει, αφού πρώτα ενημερωθεί σχετικά, η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας η οποία και προχωρεί σε παραγγελίες των ποσοστήτων που χρειάζονται για να καλυφθεί το κενό που παρατηρείται». Είναι γεγονός, είπε, «ότι χρειάζεται ταχύτητα στην ενημέρωση και σωστός συντονισμός. Δηλαδή ο ΟΑΥ πρέπει όταν εντοπίζεται έλλειψη στην αγορά για φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν άλλα αντίστοιχα, να ενημερώνει έγκαιρα τόσο τους γιατρούς όσο και το  υπουργείο Υγείας για να γίνονται έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες».

Σε εξέλιξη διαδικασίες και τα παράπονα των ασθενών

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται, σύμφωνα με το «παρατηρητήριο ασθενών» της ΟΣΑΚ σε συγκεκριμένα σκευάσματα.

  •  Φαρμακευτικό προϊόν WARFANT (warfarin sodium clathrate) tablets 1mg, 3mg, 5mg. Αντιπηκτικό. Ο ΟΑΥ ενημέρωσε σχετικά την ΔΑΠ την Τετάρτη και κινήθηκαν οι διαδικασίες για την προμήθειά του. Οι ποσότητες που θα εξασφαλιστούν θα βρίσκονται στην Κύπρο εντός των ημερών.
  •  Σκεύασμα Resincolestiraimina Powder for oral suspension 4g (για παθήσεις ουροδόχου κύστης και ήπατος) επίσης κινήθηκαν οι διαδικασίες για εξασφάλιση του μέσω της ΔΑΠ. Δεν είναι γνωστός ακόμα ο χρόνος κατά τον οποίο θα βρίσκεται και πάλι στα φαρμακεία.
  •  Μεθοτρεξάτη (για ρευματολογικές παθήσεις). Το σκεύασμα παρουσιάζει συχνά ελλείψεις. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και αναμένονταν τις προηγούμενες ημέρες νέες ποσότητες.
  •  Drespan tablets 5mg (για διαταραχές ουροδόχου κύστης).  Οι διαδικασίες για εξασφάλιση νέων αποθεμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη. Κάποιοι ασθενείς το διάστημα κατά το οποίο παρατηρείται έλλειψη στα φαρμακεία, εξασφαλίζουν το σκεύασμα μέσω του ΟΚΥπΥ, ωστόσο υποχρεώνονταν να πληρώσουν από την τσέπη τους διότι ο Οργανισμός διαθέτει το φάρμακο αυτό για τους ενδονοσοκομειακούς του ασθενείς.

«Για τον ασθενή το φάρμακο που παίρνει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του είναι πολύ σημαντικό. Οι ελλείψεις συχνά υποχρεώνουν τους γιατρούς να αλλάξουν την φαρμακευτική αγωγή των ασθενών τους κάτι το οποίο προκαλεί αναστάτωση στον ασθενή αλλά σίγουρα, αυτή η πρακτική δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις. Από την άλλη, πρέπει γενικά να αλλάξουμε νοοτροπία. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και κυρίως ο ΟΑΥ, δεν πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή και αφού πρώτα έχουν μείνει χωρίς φάρμακα οι ασθενείς για να προχωρήσει στη σχετική ενημέρωση των αρμοδίων Υπηρεσιών. Χρειάζεται ταχύτητα και σωστός συντονισμός για να προλαβαίνουμε αυτά τα φαινόμενα», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ.

Η διευθύντρια φαρμακευτικών υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, επεσήμανε ότι «όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και ο ΟΑΥ εργάζονται συνεχώς για τον εντοπισμό των ελλείψεων αλλά και για την κάλυψη των αναγκών». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «βλέπουμε δυστυχώς ελλείψεις στην αγορά και ίσως πρέπει να ενισχύσουμε λίγο με μεγαλύτερη ταχύτητα την «αλυσίδα» ενημέρωσης ώστε να προλαβαίνουμε τα κενά πριν αυτά μεγαλώσουν και επηρεάσουν τη θεραπεία των ασθενών».

Φώτο αρχείου

Πηγή: philenews

Send this to a friend