Home ΛΑΡΝΑΚΑ Περήφανοι για τον ιατρό συμπολίτη μας
Περήφανοι για τον ιατρό συμπολίτη μας

Περήφανοι για τον ιατρό συμπολίτη μας

Ο Απολλώνιος, ήταν αρχαίος Έλληνας ιατρός, γεννηθείς το 60 πΧ, καταγόμενος από την πόλη Κίτιο της Κύπρου και που με περηφάνεια, έφερε το τιμητικό επώνυμο Κιτιεύς!

Σπούδασε ιατρική στην Αλεξάνδρεια αλλά και στο Κίτιο, κατά ορισμένες αναφορές, για να ασκήσει αργότερα το επάγγελμα του ιατρού-χειρούργου.

Ο Απολλώνιος, ένας εγνωσμένος και πέραν της Κύπρου ιατρός, έγραψε αρκετά βιβλία για φάρμακα, αλλά το πιο σημαντικό που διασώθηκε, είναι το “περί άρθρων” που είναι μια σπουδή, βασισμένη στη διδασκαλία του Ιπποκράτη.

Το σημαντικό αυτό βιβλίο, γράφτηκε στην Κύπρο. Ένα και μοναδικό αντίγραφο του έργου αυτού, βρέθηκε στη βιβλιοθήκη του βυζαντινού ιατρού Νικήτα, που τώρα φυλάσσεται στην Φλωρεντία. Για πρώτη φορά, το έργο αυτό εξεδόθη το 1834 στη Γερμανία, επηρεάζοντας αρκετούς σύγχρονους ορθοπεδικούς.

Το βιβλίο, γράφτηκε υπό την αιγίδα του βασιλιά της Κύπρου Πτολεμαίου (81-58 πΧ) και είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα, γραμμένο σε διαφορετικές περιόδους.

Κάθε τμήμα, εξετάζει και διαφορετικά μέρη του σώματος, ενώ παρέχει ζωγραφισμένες εικόνες. Για τον λόγο αυτό, ο Απολλώνιος Κιτιεύς, θεωρείται ως πρωτοπόρος της απεικονιστικής ιατρικής!

Ο Ηροδίων, αναφέρει ότι ο Απολλώνιος έγραψε συνολικά 21 βιβλία. Ένα από αυτά, αναφερόταν στις αρνητικές συνέπειες του οινοπνεύματος και της αλλαγής της φωνής, που παρήγετο από την μέθη. Κάποιο άλλο βιβλίο, ενδιέτριβε σε πρακτικές γενικής θεραπείας.

Τα χειροποίητα ζωγραφισμένα σχέδια του Απολλώνιου, από βιβλία του που περιέχου αρθρώσεις, έχουν εκτεθεί σε διάφορες ιατρικές και ιστορικές εκθέσεις.

Ο Απολλώνιος, εφάρμοζε τις πρακτικές του Ιπποκράτη και είχε ασχοληθεί με αφοσίωση, με το όλο φάσμα της ιατρικής, ειδικά της εμπειρικής, ακόμη και με την επιληψία.

Τύγχανε γενικού σεβασμού και αναγνώρισης. Σήμερα, θεωρείται, ως ακόμη ένας λαμπρός Έλληνας ιατρός, που γεννήθηκε στην Κύπρο, συνεχιστής του έργου του Ιπποκράτη.

Η ιατρική γνώση του Απολλώνιου, θεωρήθηκε έγκυρη και αυθεντική, σύμφωνα με τον Ηροδιανό. Σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Στράβων, ο Κικέρων και ο Διοσκουρίδης, είχαν γράψει θετικά σχόλια για τον Απολλώνιο. Κείμενα του Απολλώνιου, χρησιμοποιούνται σήμερα σε πεδία ασκήσεων, από σπουδαστές της ιατρικής.

Ο Δήμος Λάρνακος, θέλοντας να τον τιμήσει, έδωσε σε μία από τις οδούς το όνομά του και ανήγειρε προτομή του στην πλατεία Ακρόπολης.

ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΞΙΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ!

Πηγή: Σκαλιώτικες Αναδρομές

Send this to a friend