Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ “Ναι” στη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και στοιχείων υπόπτων, αλλά υπό προϋποθέσεις
“Ναι” στη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και στοιχείων υπόπτων, αλλά υπό προϋποθέσεις

“Ναι” στη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και στοιχείων υπόπτων, αλλά υπό προϋποθέσεις

Υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με στόχο την εξυπηρέτηση του ανακριτικού έργου, μπορούν να δημοσιοποιηθούν προσωπικά δεδομένα ενός υπόπτου, κατά το στάδιο της σύλληψης ή της εκδίκασης μια υπόθεσης, που αφορά στη διάπραξη ενός εγκλήματος.

Αυτό ξεκαθάρισε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζϊδου-Νικολάϊδου, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση για την πρακτική της Ελληνικής Αστυνομίας να δημοσιοποιεί φωτογραφίες και ονόματα υπόπτων, όπως στην περίπτωση του φερόμενου παιδοβιαστή και μαστροπού 12χρονου κοριτσιού.  Η κυρία Λοϊζίδου τόνισε ότι πέραν της εθνικής νομοθεσίας, η δυνατότητα παρέχεται με ευρωπαϊκή οδηγία.

“Μπορεί να γίνει ακόμη και όταν είναι υπό σύλληψη ή είναι υπόδικο ένα πρόσωπο. Όταν είναι προς την εξυπηρέτηση του ανακριτικού έργου και προστασία και άλλων θυμάτων.”

 

 

Η Επίτροπος ανέφερε ότι στο πρόσφατο παρελθόν δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία και η φωτογραφία ανήλικου προσώπου που έπασχε από μεταδοτική ασθένεια και είχε εγκαταλείψει τον χώρο διαμονής του.

“Σε συνεργασία με την Αστυνομία και με κριτήριο το ότι εξυπηρετείται η προστασία του κοινού, έναντι της προστασίας του ενός ατόμου.”

 

Ο νομικός Ηλίας Στεφάνου εξήγησε ότι προσωπικά δεδομένα υπόπτων δημοσιοποιούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εάν και εφόσον ο σκοπός προβλέπεται στη νομοθεσία σε περιπτώσεις:

Ελλείποντων προσώπων
Υποψίας για επανάληψη του εγκλήματος
Αναζήτησης μαρτυρίας από περίοικους
Μολυσματική ασθένεια
“Εάν είναι απλά για να τον τιμωρήσουμε με το “δείτε τι έκανε”, δεν προβλέπεται, δεν είναι αναλογικό και δεν έχει κάποιο σκοπό.”

Ο κύριος Στεφάνου ανέφερε ότι σκοπός της ΕΛΑΣ με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών υπόπτων είναι η συλλογή μαρτυρίας στοιχειοθέτηση υποθέσεων.

“Επιτρέπεται εάν ο σκοπός είναι θεμιτός και προβλέπεται στη νομοθεσία ή είναι αναλογικός. Εάν πχ τα ΜΜΕ έχουν μια υπόθεση διαφθοράς από ένα δημόσιο πρόσωπο και το μεταδώσετε, ο σκοπός είναι θεμιτός γιατί έχει εκτεθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο και είναι για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος. Θα πείτε βεβαίως “ο φερόμενος.”

Πηγή: alphanews

Send this to a friend