Η μπόχα της κοπριάς επέστρεψε στη Λάρνακα
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Την επανεμφάνισή του σε περιοχές της ευρύτερης Λάρνακας έκανε το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα με τη βρωμιά, η οποία αναδύεται από την κοπριά που διασκορπίζεται σε γεωργικά χωράφια.
Ένα πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί και πέρσι τέτοια εποχή, ταλαιπωρώντας, τότε, για αρκετές μέρες τον κόσμο. Δυστυχώς, ο εφιάλτης της δυσοσμίας επέστρεψε και φέτος, αφού τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί για απάμβλυνση του προβλήματος φαίνεται πως δεν καρποφόρησαν.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ανώτερος λειτουργός στο Τμήμα Περιβάλλοντος Λάρνακας επιβεβαίωσε ότι το τμήμα άρχισε να δέχεται παράπονα από κατοίκους που διαμένουν σε περιοχές της Δρομολαξιάς και της Αραδίππου, ενώ η δυσοσμία φτάνει και σε περιοχές της Λάρνακας.
Θυμίζουμε, ότι το φθινόπωρο του 2021 η κατάσταση με την μπόχα της κοπριάς είχε γίνει ανυπόφορη, γεγονός που ανάγκασε τις αρμόδιες υπηρεσίες σε κινητοποίηση, σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθούνταν με την διασπορά κτηνοτροφικών αποβλήτων στα χωράφια για σκοπούς εμπλουτισμού.
Όπως είχε διαπιστωθεί, η δυσοσμία προερχόταν από το γεγονός ότι οι γεωργοί δεν ενσωμάτωναν την κοπριά εντός 48 ωρών από την απόθεσή της. Ωστόσο, παρά τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί πέρσι, αποδείχθηκε στην πράξη ότι τίποτε το ουσιαστικό δεν έγινε μέχρι σήμερα.
Ο δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου ανέφερε ότι όσα μέτρα είχαν εξαγγελθεί πέρσι για να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα της δυσοσμίας εξαιτίας της κοπριάς στα χωράφια, τίποτε από αυτά δεν εφαρμόστηκαν.
Θυμίζουμε, ότι τον Οκτώβριο του 2021, μετά τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Λάρνακας, στην οποία το Τμήμα Περιβάλλοντος είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσε σε εκστρατεία ενημέρωσης των γεωργών για την εφαρμογή του κώδικα ορθής πρακτικής σχετικά με την διασπορά κι ενσωμάτωση της κοπριάς στα χωράφια τους.
Το ίδιο πρόβλημα, όμως, επανεμφανίζεται και φέτος, με τις επηρεαζόμενες τοπικές αρχές να εκφράζουν φόβους ότι η δυσοσμία θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τον κόσμο όσο δεν λαμβάνονται τα σωστά μέτρα, καθότι η μέθοδος της διασποράς της κοπριάς για σκοπούς εμπλουτισμού των χωραφιών εφαρμόζεται δύο φορές το χρόνο, φθινόπωρο και άνοιξη.
Οι δήμαρχοι Λάρνακας, Δρομολαξιάς και Αραδίππου είχαν ζητήσει από πέρυσι νομοθετική ρύθμιση της διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων και τροποποίηση του κώδικα ορθής πρακτικής, έτσι ώστε να περιλαμβάνει την άμεση ενσωμάτωση της κοπριάς στο χωράφι μετά την μεταφορά και τον διασκορπισμό της σ’ αυτό και τον διορισμό επιθεωρητών για έλεγχο.