Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Οι εταιρείες βάζουν την Κύπρο στο «σκαμνί» για τα αποθέματα σιτηρών
Οι εταιρείες βάζουν την Κύπρο στο «σκαμνί» για τα αποθέματα σιτηρών

Οι εταιρείες βάζουν την Κύπρο στο «σκαμνί» για τα αποθέματα σιτηρών

Εισαγωγείς και διακινητές σιτηρών, έχουν προσφύγει ενώπιον της δικαιοσύνης με στόχο την αλλαγή της νομοθεσίας η οποία τους υποχρεώνει να διατηρούν στις εγκαταστάσεις τους, ανά πάσα στιγμή, ποσότητες σιτηρών για το κράτος. Η απόφαση τους διοικητικού δικαστηρίου θα εκδοθεί εντός Οκτωβρίου.

Σε περίπτωση που οι προσφυγές κερδηθούν και συνεπώς κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός, τότε το κράτος θα απωλέσει το δικαίωμα να επιβάλει την αποθήκευση ποσοτήτων από τους εισαγωγείς σιτηρών.

Οι εταιρείες σιτηρών, πέραν από την προσφυγή των έχουν ήδη ενημερώσει για το πρόβλημα το οποίο θεωρούν ότι υπάρχει και την συντεχνία των εισαγωγέων σιτηρών στην Ευρώπη η οποία με τη σειρά της απέστειλε και επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή με τη σειρά της, ζήτησε κάποια στοιχεία σχετικά με την υφιστάμενη νομοθεσία με την Κυπριακή Δημοκρατία να απαντά και πλέον υπάρχει αναμονή σε ότι αφορά τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τη στιγμή όμως που το κράτος αυτή τη στιγμή έχει δικά του αποθέματα σιτηρών, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, τότε δεν θα αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση έχει αγοράσει αποθέματα σιτηρών, συνολικά 36 χιλιάδες τόνους κριθαριού και καλαμποκιού, διάρκειας 30 ημερών σε δύο φορτία, ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αυξήσεων και της έλλειψης σιτηρών από την αγορά λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Το συνολικό κόστος για αυτή την ενέργεια, ανήλθε στα 12,5 εκατ. ευρώ.

Πρόταση των εισαγωγέων

Όπως μας έχει λεχθεί, όταν άρχισε η διαδικασία για κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο προέτρεπε ουσιαστικά την Επιτροπή να κινήσει τις διαδικασίες για να μισθώσει τα σιλό σε ιδιώτη επενδυτή, με βασική όμως προϋπόθεση την αποθήκευση σε αυτά ποσότητες για το κράτος για 15 ημέρες.

Όμως οι εμπορευόμενοι είχαν τότε διαμαρτυρηθεί για την απόφαση αυτή και προέβαλαν ως επιχείρημα το γεγονός ότι εάν γινόταν αυτό, τότε ο επενδυτής ο οποίος θα είχε τα αποθέματα του κράτους θα είχε και ένα πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.

Όπως μας έχει λεχθεί, ότι άρχισε η συζήτηση της νομοθεσίας για τα αποθέματα οι εισαγωγείς και διακινητές σιτηρών εισηγήθηκαν όπως τα εμπορικά τους αποθέματα να τα μετατρέψουν σε στρατηγικά έτσι ώστε να μην μπει ένας επιπλέον παίχτης στα σιτηρά. Στο υπουργείο Γεωργίας, όπως πληροφορούμαστε, θεωρούν πως οι εταιρείες έχουν υπαναχωρήσει από τη συμφωνία.

Επί της ουσίας, το κράτος υποχρεώνει με βάση τη νομοθεσία, τους εισαγωγείς, διακινητές ή/και οι σημαντικούς χρήστες να διατηρούν μόνιμα απόθεμα 4% για τις ανάγκες του κράτους. Ωστόσο, σκοπός της προσφυγής από πλευράς εταιρειών είναι να πληρώνονται από το κράτος για τη διατήρηση του 4% ως αποθεματικό.

Μισθώνουν τα σιλό

Αναφορικά με το θέμα των σιλό της Επιτροπής Σιτηρών, τα οποία βρίσκονται εντός τους λιμανιού της Λεμεσού, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Γεωργίας, έχει αρχίσει ήδη τις διαδικασίες με σκοπό την παραχώρηση τους σε ιδιώτη έναντι μίσθωσης.

Πρόκειται ωστόσο για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα αφού η τοποθεσία των συλώ στο λιμάνι της Λεμεσού αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Και αυτό γιατί το μεγαλύτερο μέρος 50% περίπου, της κτηνοτροφίας της Κύπρου είναι μαζεμένη γύρω από το λιμάνι της Λάρνακας. Ένα 30% κτηνοτροφικών μονάδων βρίσκεται στο Δάλι το οποίο επίσης είναι κοντά στη Λάρνακα και μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου 20% βρίσκονται στην περιοχή Λεμεσού και Πάφου.

Επιδίωξη του Υπουργείου Γεωργίας είναι να προσελκυσθεί επενδυτής από το εξωτερικό ο οποίος θα το αξιοποίηση ως διαμετακομιστικό εμπόριο. Να σημειωθεί πως τα συλώ της Επιτροπής Σιτηρών διαθέτουν 65 χιλιάδες τόνους ωφέλιμης χωρητικότητας. Υπάρχει καθυστέρηση στο θέμα ωστόσο το Υπουργείο είναι σε διαδικασία εξεύρεσης μελετητή για να ετοιμάσει τους όρους των προσφορών.

Σημειώνεται ότι επενδυτές που θα ενδιαφερθούν και επιθυμούν τη μετατροπή του σιλό σε κέντρο διακίνησης σιτηρών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, αποτελεί ενέργεια η οποία, σύμφωνα με το Υπουργείο ενδεχομένως να αποφέρει σημαντικά οικονομικά αλλά και άλλα οφέλη για τη Δημοκρατία.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Επιτροπή Οικονομικών αποδέσμευσε κονδύλι ύψους €90.000 για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στον οποίο θα εκμισθωθεί το σιλό Λεμεσού.

Σημειώνεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια αποδεσμεύτηκε κονδύλι για τον ίδιο σκοπό ύψους €58.000 για λογαριασμό της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου, ωστόσο, η εργασία δεν ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα στον οίκο να καταβληθεί ποσό ύψους €7.000.

Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ανάδοχος της Επιτροπής Σιτηρών, καταβάλλει ετήσιο ποσό ύψους €323.000 ως ενοίκιο στην εταιρεία DP World Limassol Ltd για χρήση του χώρου στο λιμάνι Λεμεσού στον οποίο ανεγέρθηκε το σιλό και κάθε πέντε χρόνια υπάρχει πρόνοια για αύξηση κατά 25%. Η νέα αύξηση θα επιβληθεί το 2025 με βάση τη συμφωνία.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend