Γονείς στα όρια, ετοιμάζουν μέτρα – Καυτό ζήτημα οι συνοδοί στα σχολεία
Τις τελευταίες ημέρες, ψηλά στη δημοσιογραφική ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της ειδικής εκπαίδευσης, με τους γονείς να καταγγέλλουν ελλείψεις στο κομμάτι των σχολικών συνοδών, αλλά και παραμέληση των παιδιών με ειδικές ανάγκες από πλευράς Υπουργείου Παιδείας.
Μάλιστα, το ζήτημα της υποστελέχωσης τέθηκε την προηγούμενη Τετάρτη και στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, καταλήγοντας πως δεν υπάρχουν επαρκή κονδύλια. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των συνοδών φαίνεται να μην έχει τέλος, αφού εδώ και χρόνια οι ευθύνες πηγαινοέρχονται.
Έχουν διάθεση, αλλά…
Οι εκπρόσωποι των γονιών εξέφρασαν τα παράπονά τους στην κοινοβουλευτική Επιτροπή, ωστόσο, παρόλο που βρήκαν κατανόηση, το θέμα μένει μετέωρο. Απ’ την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για συνεχή βελτίωση του θεσμού των σχολικών συνοδών, μιας απόλυτα χρήσιμης και αναγκαίας συνιστώσας για τα παιδιά με αναπηρίες, για τα παιδιά που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Το ίδιο υποστήριξε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας πως «έχουμε τη βούληση για τη λήψη έμπρακτων μέτρων για ολοκληρωμένη διαχείριση των ζητημάτων του θεσμού των συνοδών, είτε αυτά αφορούν τα σχέδια υπηρεσίας, είτε επιμόρφωση, είτε μισθοδοσία, γενικά την κατοχύρωση και αποτύπωση του επαγγέλματος του συνοδού».
Πάντως, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, τόνισε ότι «αποτελεί ντροπή για την πολιτεία μας η συνέχιση αυτής της κατάστασης».
Μάλιστα, ο ίδιος κατήγγειλε όλα τα αρμόδια υπουργεία, «γιατί ενώ βρισκόμαστε στον Οκτώβριο, οι πλείστοι σχολικοί συνοδοί δεν έχουν λάβει το ανεργιακό τους επίδομα από τον Ιούνιο που έκλεισαν τα σχολεία» και παράλληλα κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κυριάκο Κούσιο, όπως «άμεσα να δώσει οδηγίες για πληρωμή του ανεργιακού επιδόματος των σχολικών συνοδών».
Αυξάνεται ο αριθμός
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας στις επικρίσεις που έκαναν λόγο για υποστελέχωση των σχολικών συνοδών, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων μέσα σε αυτή τη διακυβέρνηση, κάθε χρόνο στελεχώνουμε τα σχολεία με περισσότερους εκπαιδευτικούς και αυτό συμβαίνει και ακόμη όταν μειώνεται ο αριθμός των μαθητών».
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των εκπαιδευτικών οι οποίοι φέτος υπηρετούν στα δημοτικά σχολεία είναι συνολικά 5.694, με 4.626 από αυτούς στη γενική και 1.068 στην ειδική εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί υπηρετούν σχολεία τα οποία φοιτούν 50 χιλιάδες παιδιά στα δημοτικά και άλλες 13.000 παιδιά στην προδημοτική και στην ειδική εκπαίδευση άλλα 500 παιδιά.
Συγκρίνοντας μάλιστα τα δεδομένα της φετινής σχολικής χρονιάς με το 2018, καθώς επίσης και με το 2013 όταν ξεκίνησε αυτή η διακυβέρνηση, ανέφερε πως, ενώ ο αριθμός των μαθητών δημοτικής εκπαίδευσης έχει μειωθεί κατά 2.000, οι εκπαιδευτικοί έχουν αυξηθεί κατά περίπου 100, ενώ το 2013 με περίπου τον ίδιο αριθμό μαθητών 49.600 οι εκπαιδευτικοί ήταν 4.486. Με ανάλογο τρόπο έχουν αυξηθεί οι εκπαιδευτικοί και στη μέση εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, φέτος στη Μ.Ε. υπηρετούν συνολικά 6.700 εκπαιδευτικοί για 40.700 μαθητές, το 2018 φοιτούσαν 39.932 μαθητές ενώ είχαμε 6.128 εκπαιδευτικούς (580 δηλαδή λιγότερους ), ενώ το 2013 για 45.000 μαθητές υπηρετούσαν 6.300 εκπαιδευτικοί. Για κάθε περίπου 10 παιδιά στη Μέση Γενική Εκπαίδευση, έχοντας 6.700 εκπαιδευτικούς, θα έχουμε έναν εκπαιδευτικό για κάθε 6 μαθητές, και στη μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση έναν εκπαιδευτικό κάθε 7 μαθητές.
Όσον αφορά το φλέγον θέμα των σχολικών βοηθών, ξεκαθάρισε πως το ΥΠΠΑΝ διαθέτει και μπορεί να απασχολήσει σχολικούς βοηθούς για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες που καταγράφονται. Θα πρέπει, όμως, να περιμένουμε αυτές τις μέρες μέχρι να καταγράφουν τεκμηριωμένα όλες οι ανάγκες. Όπου χρειάζεται θα διατεθούν σχολικοί συνοδοί.
Ενώ, τέλος, συμβούλεψε τους γονείς όσων παιδιών η εγγραφή έγινε τέλος Αυγούστου, να δείξουν υπομονή ούτως ώστε να διευθετηθεί η φοίτηση των παιδιών τους το συντομότερο δυνατόν.
«Μας κοροϊδεύουν»
Απ’ την πλευρά των γονιών, η πρόεδρος του Συνδέσμου Στήριξης ΔΕΠΥ, Μαρίνα Γεωργίου, μιλώντας στον «Π» εξέφρασε την ανησυχία της για όλα όσα συμβαίνουν, αλλά και τον θυμό της για το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας εξαφανίζει ουσιαστικά την ενιαία εκπαίδευση.
«Το Υπουργείο Παιδείας μάς κοροϊδεύει εδώ και πέντε χρόνια. Πηγαίνουμε συνεχώς στις Επιτροπές Παιδείας και δεν έχει γίνει κανένα απολύτως βήμα προς τα μπροστά», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Τα παιδιά μας δεν είναι κατώτερου Θεού. Δεν είναι αριθμοί για να μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ότι τα κονδύλια αξιοποιούνται στο έπακρο.
Για όλα τα άλλα βρίσκουν λεφτά. Για τα παιδιά μας, ποτέ. Εδώ και πέντε χρόνια συζητάμε τα ίδια πράγματα. Εδώ και πέντε χρόνια το Υπουργείο Παιδείας μας κοροϊδεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι οι γονείς έχουν φτάσει στα όριά τους, ότι δε θα κάτσουν με δεμένα χέρια και ότι ετοιμάζουν δυναμικά μέτρα.
Κέντρα αξιολόγησης
Την ίδια ώρα, αναφορικά με τη δημιουργία κέντρων αξιολόγησης, η ίδια ξεκαθάρισε ότι οι γονείς είναι υπέρ αυτών, με την προϋπόθεση ωστόσο να ασχολούνται με τις διευκολύνσεις ή τις τροποποιήσεις που μπορούν να έχουν τα παιδιά αυτά, και όχι να αποφασίζουν το πλαίσιο το οποίο θα φοιτούν, δηλαδή αν θα πάνε σε κανονικό ή ειδικό σχολείο. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στα λεγόμενα της επιτρόπου Προστασίας του Παιδιού, θα αποτελείται από ειδικούς οι οποίοι θα διατυπώνουν τις εύλογες προσαρμογές και διευκολύνσεις που χρειάζεται το κάθε παιδί.
Είναι μονόδρομος
Απ’ την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι η απόφαση των ειδικών στα κέντρα αξιολόγησης θα είναι δεσμευτική και ότι εκείνοι ουσιαστικά θα καθορίζουν τι είναι καλύτερο για το εκάστοτε παιδί. Η κ. Γεωργίου, φανερά ενοχλημένη, ανέφερε ότι ο υπουργός Παιδείας τους κατηγόρησε ότι οι γονείς ζητάνε τόσο μανιωδώς την ενιαία εκπαίδευση επειδή έχουν εμμονή. «Αν είναι δυνατό. Όταν αναφέρει ότι θα φτιάξει κι άλλα ειδικά σχολεία και θα τα εκσυγχρονίσει, αυτά μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οδηγούμαστε πολλά βήματα πίσω.
Η ενιαία εκπαίδευση είναι μονόδρομος, αλλά και απαίτηση της Επιτροπής Ηνωμένων Εθνών από το 2017. Εξάλλου, και η επίτροπος Δικαιωμάτων του Παιδιού, με επιστολή της στις 2 Αυγούστου, κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να λάβει ενημέρωση για το τι θα πράξει με το θέμα της ενιαίας εκπαίδευσης, τονίζοντάς του ότι πρέπει να εφαρμοστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Politis