Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δύο χρόνια από το άνοιγμα: Η περίκλειστη πόλη μετατρέπεται σε τουριστικό θέρετρο
Δύο χρόνια από το άνοιγμα: Η περίκλειστη πόλη μετατρέπεται σε τουριστικό θέρετρο

Δύο χρόνια από το άνοιγμα: Η περίκλειστη πόλη μετατρέπεται σε τουριστικό θέρετρο

 

08 Οκτωβρίου του 2020, ώρα 12 το μεσημέρι. Οι εργασίες ολοκληρώνονται και η είσοδος ανοίγει, ξαφνικά, χωρίς κανένας να το περιμένει. Εκατοντάδες πολίτες βρίσκονται μπροστά σε εικόνες που κόβουν την ανάσα. Μια πόλη φάντασμα ανοίγει τις πόρτες για να φανερωθεί το έγκλημα μισού αιώνα.

Για την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Άγκυρα δεν ήταν τίποτε άλλο , πέραν από την αρχή της εφαρμογής ενός νέου σχεδίου, με το οποίο το Βαρώσι θα άλλαζε χαρακτήρα.  Δύο χρόνια μετά, δηλαδή σήμερα, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Το Βαρώσι έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε τουριστική ατραξιόν, από την οποία οι κατοχικές Αρχές κερδίζουν εκατομμύρια.

Πριν από δύο χρόνια, υπήρχε το ιστορικό κέντρο Φάληρο. Το γκρέμισαν και στην θέση του έφτιαξαν μια νέα καφετέρια. Δίπλα ακριβώς άνοιξαν την παραλία δημιουργώντας ένα νέο τουριστικό θέρετρο, δίπλα ακριβώς από τη νεκρή πόλη.

Σύμφωνα με αυτή την Γερμανίδα τουρίστρια – η οποία προφανώς το απολάμβανε τις στιγμές χωρίς ενδεχομένως να γνωρίζει τις ματωμένες ιστορίες που κρύβει αυτή η πόλη – όταν έκλεισε να έρθει διακοπές στην Κύπρο, στο πρόγραμμα του τουριστικού γραφείου που βρίσκεται στην κατεχόμενη Λευκωσία, ήταν και η ξενάγηση με τίτλο «Γνωρίστε τη μοναδική πόλη φάντασμα στον κόσμο».

Κάτι που καταδεικνύει ότι το Βαρώσι άνοιξε και για τουριστικούς λόγους.

Επόμενο βήμα

Όσα έργα έγιναν στο Βαρώσι, μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια αφορούν κυρίως το οδικό δίκτυο, αλλά και τον Δημοτικό Κήπο που βρίσκεται μπροστά από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, τον οποίο άνοιξαν για τον κόσμο.

Θα γίνουν όμως και άλλα βήματα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δεν απέκλεισε να ανοίξουν και κάποια κτήρια.

Για το ζήτημα αυτό ρωτήσαμε σήμερα τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στον Alpha με φόντο το Ελληνικό Γυμνάσιο του οποίου η επιγραφή εξαφανίστηκε ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα.

Ερσίν Τατάρ, Κατοχικός ηγέτης
Από τη στιγμή που δεν λύσαμε το κυπριακό με συναίνεσή αποφασίσαμε να το ανοίξουμε για ανθρωπιστικούς λόγους.

Χωρίς να αποκλείει το άνοιγμα δημόσιων κτηρίων μέσα στο Βαρώσι, υπέδειξε ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα να πάρουν πίσω οι Ελληνοκύπριοι τις περιουσίες τους, λέγοντας μάλιστα ότι ήδη περισσότεροι από 400 έχουν προσφύγει την Επιτροπή.

Ερσίν Τατάρ, Κατοχικός ηγέτης
Η πολιτική μας είναι ότι όλοι πρέπει να προσφύγουν στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας”, που είναι η μόνη αναγνωρισμένη για να λαμβάνει αποφάσεις.

Επαναφέροντας τις γνωστές αμφισβητήσεις των Βακουφίων…

Ερσίν Τατάρ, Κατοχικός ηγέτης
Τα δικά μας Βακούφια (ΕΒΚΑΦ) ισχυρίζονται ότι σε όλη αυτή τη γη υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας που πηγαίνουν πάρα πολλά χρόνια πίσω και ότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες όλης αυτής της περιοχής είναι τούρκικης καταγωγής.
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε δώσει συμβολικά δώρο σε μια τουρίστρια που πέρασε στις 12 το μεσημέρι μέσα στην περίκλειστη περιοχή, ενώ στη συνέχεια έκανε και μια βόλτα στην οδό Δημοκρατίας, συνοδεία μιας μπάντας που έπαιζε κυπριακά τραγούδια.

Δίπλα στον Τατάρ, για συμβολικούς κυρίως λόγους, ο Κενάν Ακίν, ο πρώην Υπουργός της λεγόμενης κυβέρνησης, ο οποίος το 1996 κατηγορήθηκε – και μπήκε στον κατάλογο καταζητούμενων της Ιντερπόλ – με την κατηγορία ότι τράβηξε τη σκανδάλη,  δολοφονώντας τον Σολωμό Σολωμού.
 
Το… άλλο Βαρώσι

Την ίδια ώρα, η κυρία Θεοδώρα, έβρισκε το σθένος να μπει για πρώτη φορά στο Βαρώσι, η οποία λέει πως είναι “μεγάλη απογοήτευση”.

Δύσκολο να περιγράψει τα συναισθήματα της, βλέποντας το Βαρώσι μετά από 48 χρόνια, να χάνεται μέσα στα σχέδια των κατοχικών Αρχών να το φτιάξουν ξανά όπως οι ίδιες θέλουν.

Κυρία Θεοδώρα
Σιγά σιγά την ανοίγουν οι Τούρκοι και εμείς είμαστε πιο οικείοι με την ιδέα ότι αυτή είναι η Αμμόχωστος. Θα ζήσει όμως από εδώ και πέρα με άλλους κανόνες, όχι μαζί μας, με άλλο κόσμο και όχι με αυτούς που έπρεπε να ζήσουν.

Όπως λέει πάντως, όσα έργα και αν έγιναν και όσα ακόμη ενδέχεται να γίνουν, μπορούν να αλλάξουν την όψη της πόλης, όχι όμως να αλλοιώσουν την ιστορία της.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend