Στα ύψη οι τιμές των σπιτιών σε Λάρνακα και παγκύπρια
Το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος οδήγησε σε επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών κατοικιών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), καταγράφοντας για 22ο συνεχόμενο τρίμηνο αύξηση, σε ετήσια βάση, η οποία ξεκίνησε από το α΄ τρίμηνο του 2017.
Σε τριμηνιαία βάση, η αύξηση του ΔΤΚ ξεκίνησε από το γ΄ τρίμηνο του 2016, με εξαίρεση το γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2020, όπου καταγράφηκε μικρή μείωση λόγω κυρίως των αυστηρών περιοριστικών μέτρων διακίνησης που εφαρμόστηκαν εντός του έτους.
Η ΚΤΚ σημειώνει πως για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας παρουσιάζονται το β΄ τρίμηνο του 2022 αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες, σε ετήσια βάση, στις τιμές τόσο των διαμερισμάτων όσο και των οικιών. Μεγάλη αύξηση στους δείκτες τιμών κατοικιών καταγράφηκε σε ετήσια βάση στην Πάφο κατά 7,4% και στην Αμμόχωστο κατά 6,3%, με τις τιμές των διαμερισμάτων να αυξάνονται στην Πάφο κατά 10,3% και στην Αμμόχωστο κατά 9,8% και τις τιμές οικιών να αυξάνονται στην Πάφο και Αμμόχωστο κατά 6,2% και κατά 4,8%, αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΤΚ, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) παρουσίασε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, τριμηνιαία αύξηση 1,7%, σε σχέση με 1,1% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης σημείωσε αύξηση 4,7% σε σχέση με 3,2% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η άνοδος του ΔΤΚ προέρχεται από αύξηση κατά 1,5% στις τιμές διαμερισμάτων, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 1,7% στις τιμές των οικιών την ίδια περίοδο. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων κατά το υπό εξέταση τρίμηνο κατέγραψαν αύξηση 7% και οι τιμές των οικιών κατά 3,5%.
Η ΚΤΚ αναφέρει πως «η επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών των κατοικιών έχουν ως κύρια αιτία το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, κάτι που αντανακλάται στην αύξηση των τιμών τόσο των διαμερισμάτων όσο και των οικιών».
Σημειώνει πως ο δείκτης τιμών κατασκευαστικών υλικών, ο οποίος δημοσιεύεται από την Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, καταγράφει για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο αύξηση, ενώ το μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2022 οι τιμές κατασκευαστικών υλικών κατέγραψαν ετήσια αύξηση 21,9%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται κυρίως στα μέταλλα.
«Το κατά πόσο ο επηρεασμός των τιμών κατοικιών από το κατασκευαστικό κόστος θα διατηρηθεί στο μέλλον θα εξαρτηθεί άμεσα από την διάρκεια της ανοδικής τάσης στις τιμές ενέργειας και των κατασκευαστικών υλικών», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «επίσης, θετικά στις αυξήσεις των τιμών ενδεχομένως να συνεισφέρουν και οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, καθώς και άλλες εργασίες ανακαίνισης κατοικιών, αφού αυξάνουν την αξία τους».
«Παρ’ όλο που σε ετήσια βάση οι αυξήσεις στις τιμές διαμερισμάτων είναι μεγαλύτερες από εκείνες των οικιών σε όλες τις επαρχίες, αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον και οι τιμές των οικιών παρουσιάζουν αυξήσεις», αναφέρεται από την ΚΤΚ, η οποία σημειώνει πως «για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας σε όλες τις επαρχίες παρουσιάζονται αυξήσεις σε ετήσια βάση στις τιμές τόσο των διαμερισμάτων όσο και των οικιών, ενδεικτικό της ανοδικής τάσης στις τιμές σε όλο το φάσμα της αγοράς κατοικιών».
Προσθέτει ότι η ζήτηση στην αγορά ακινήτων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 κατέγραψε ανοδική πορεία (τόσο εγχώρια όσο και από το εξωτερικό), ενώ παρουσιάστηκαν ενδείξεις για καθοδική πορεία στην προσφορά.
Αναφέρει επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέτεινε τις πληθωριστικές πιέσεις, με σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος κατασκευής, κάτι που επί του παρόντος όμως δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση.
Μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με την ΚΤΚ, «η αύξηση στο κόστος του δανεισμού, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, καθώς και η διάβρωση των εισοδημάτων λόγω των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να μειώσουν τη ζήτηση, χωρίς όμως απαραίτητα να μειωθούν και οι τιμές, οι οποίες στο παρόν στάδιο χαρακτηρίζονται από αυξητικές τάσεις λόγω του κατασκευαστικού κόστους».
Μεταβολές τιμών ανά επαρχία
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 οι τιμές κατοικιών ,σε τριμηνιαία βάση, σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες, σύμφωνα με την ΚΤΚ. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία καταγράφηκε αύξηση 1,4%, στη Λεμεσό 1,9%, στη Λάρνακα 1,8%, στην Πάφο 1,7% και στην Αμμόχωστο 0,2%.
Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στους δείκτες τιμών κατοικιών ανά επαρχία, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3,1%, στη Λεμεσό κατά 5,1%, στη Λάρνακα κατά 3,3%, στην Πάφο κατά 7,4% και στην Αμμόχωστο 6,3%.
Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές των οικιών κατέγραψαν αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες, με εξαίρεση στην επαρχία Αμμοχώστου όπου μειώθηκαν οριακά 0,4%. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία αυξήθηκαν κατά 1,2%, στη Λεμεσό κατά 2,3%, στη Λάρνακα κατά 1,1% και στην Πάφο κατά 1,9%.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές οικιών κατέγραψαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Συγκεκριμένα, οι τιμές οικιών στη Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο αυξήθηκαν κατά 2,4%, 3,4%, 2,5%, 6,2% και 4,8%, αντίστοιχα.
Οι τιμές των διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία αυξήθηκαν κατά 1,6%, στη Λεμεσό 0,8%, στη Λάρνακα 3,5%, στην Πάφο 1% και στην Αμμόχωστο 2,5%.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν επίσης αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,5%, στη Λεμεσό 6,5%, στη Λάρνακα 5,3%, στην Πάφο 10,3% και στην Αμμόχωστο κατά 9,8%.
Οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές διαμερισμάτων που καταγράφονται στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου, σύμφωνα με την ΚΤΚ, «μπορούν να αποδοθούν εν μέρει στην ετεροχρονισμένη ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων στις εν λόγω επαρχίες σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες».