Ζευγάρι γυναικών αιτήθηκε για χορηγία εξωσωματικής για πρώτη φορά στην Κύπρο
Πριν από ένα χρόνο ήταν η τελευταία φορά που αναθεωρήθηκε το Σχέδιο Αντιμετώπισης της Υπογονιμότητας με τα ποσά να αυξάνονται αλλά και οι προσπάθειες γονιμοποίησης, προκειμένου ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν οικογένεια να βοηθηθούν περεταίρω. Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η Καρολίνα Στυλιανού Εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το Σχέδιο Αντιμετώπισης Υπογονιμότητας είπε ότι το Σχέδιο διαμορφώνεται συνεχώς ακολουθούμενο τις επιστημονικές εξελίξεις αλλά και τις νέες μεθόδους που εφαρμόζονται.
“Η επιδότηση για κρυοσυντήριση ωαρίων από μονήρη γυναίκες οι οποίες επιθυμούν να διατηρήσουν την γονιμότητα τους έχει αρχίσει από τον περασμένο Απρίλιο. Τον Σεπτέμβριο είχε επεκταθεί αυτό το πρόγραμμα και εφαρμόζεται και σε άντρες οι οποίοι για κάποιους λόγους θα πρέπει να μπουν στην διαδικασία να διατηρήσουν την γονιμότητα τους ούτως ώστε να υπάρχει αυτή η ίση αντιμετώπιση όλων των ατόμων τα οποία επιθυμούν να μπουν σε αυτή την διαδικασία.”
Σύμφωνα με την ίδια το 2021 με την αύξηση των επιδοτήσεων και τις φορές που μπορεί να αιτηθεί κάποιος είχαν δαπανηθεί περί τα €4,5 εκατομμύρια με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 2100.
Οι αιτήσεις αφορούσαν είτε για ολόκληρο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης είτε διαδικασία που σταματά κάπου στην μέση της εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς και κρυοσυντήρηση ωαρίων ή σπέρματος από άντρες. Για το 2021 είχαν αιτηθεί 600 γυναίκες για κρυοσυντήρηση. Η επιχορήγηση για κρυοσυντήρηση ωαρίων ανέρχεται στις €2,000 συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακευτικής αγωγής που θα πρέπει να λάβει μια γυναίκα πριν την ωοληψία.
Την ίδια στιγμή, το νέο αναθεωρημένο Σχέδιο περιλαμβάνει και ζευγάρια τα οποία είναι μαζί με σύμφωνο συμβίωσης ή σε σταθερή μόνιμη σχέση και όχι απαραίτητα με θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο.
Από το σχέδιο εξαιρούνται ζευγάρια γυναικών καθώς σύμφωνα με την κ. Στυλιανού ο όρος ζευγάρια πάρθηκε από την νομοθεσία που ισχύει για την περί ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η ίδια παραδέχτηκε ότι μέχρι σήμερα έγινε μια αίτηση από ζευγάρι γυναικών που έχουν προχωρήσει σε σύμφωνο συμβίωσης.
“Μέχρι τώρα μόνο μια τέτοια αίτηση έχουμε δεχτεί, πάρα πολύ πρόσφατα από ένα ομόφυλο ζευγάρι, το οποίο αντιλαμβάνεστε είναι απόφαση την οποία πρέπει να πάρει ο Υπουργός που είναι ο μόνος που έχει την ευχέρεια να διαφοροποιήσει μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.”
Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο ομόφυλο ζευγάρι εάν δεν είχε κάνει σύμφωνο συμβίωσης τότε θα μπορούσε η μια γυναίκα ως μονήρη άτομο να αιτηθεί και να λάβει χορηγία.
Του Σχεδίου μπορούν να αιτηθούν και ζευγάρια που θα προχωρήσουν στην απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας, με την κ. Στυλιανού να ξεκαθαρίζει ότι την χορηγία λαμβάνουν οι γονείς του παιδιού που τους ανήκει το γενετικό υλικό και όχι η γυναίκα που θα κυοφορήσει το παιδί.
“Τα μονήρη άτομα, οι γυναίκες όταν θέλουν να τεκνοποιήσουν και να ολοκληρώσουν αυτή την διαδικασία θα πρέπει να έχουν άδεια από το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Εάν όμως επιθυμούν απλά να κρυοσυντηρίσουν τα ωάρια τους δεν χρειάζεται άδεια.”
Από τις αιτήσεις που λαμβάνονται σημείωσε η κ. Στυλιανού, φαίνεται ότι σημαντικός αριθμός γυναικών οι οποίες εγκρίνονται από το Συμβούλιο και προχωρούν με ολοκλήρωση της διαδικασίας και εμβρυομεταφορά με τελικό σκοπό μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.
Σε ότι αφορά τις αιτήσεις, όταν είναι συμπληρωμένες σωστά χρειάζεται περίπου ένα χρονικό διάστημα περίπου 1,5 μήνα για να εγκριθούν και να καταβληθεί η χορηγία.
Η ίδια κάλεσε τους αιτητές να συμπληρώνουν σωστά τις αιτήσεις προκειμένου να μην χάνουν χρόνο στην διαδικασία της έγκρισης.
Για το 2023 η κ. Στυλιανού είπε ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου προβλέπεται να δαπανηθούν 5,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: alphanews.live