Tην απόφαση να δοθεί στην οικογένεια του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου μέρος του πορίσματος, που ετοίμασαν οι ανεξάρτητοι ανακριτές, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος παρέθεσε εκτάκτως συνέντευξη Τύπου, ύστερα από την απόφαση του δικηγόρου και της οικογένειας του Θανάση να μην προσέλθουν στη Νομική Υπηρεσία, όπου είχαν προσκληθεί, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της υπόθεσης.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ενημέρωσε πως έχει αποφασισθεί να δοθεί στην οικογένεια μέρος της έκθεσης που ετοίμασαν οι ανεξάρτητοι ανακριτές, ενώ σχετικά με την ουσία της υπόθεσης σημείωσε ότι «έχοντας μελετήσει την έκθεση, με βάση τα ευρήματα των ποινικών ανακριτών, που παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια εναντίον του Θανάση Νικολάου, κρίνουμε ότι αυτή θα πρέπει να αποσταλεί στην αστυνομία για να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, θα προταθεί στην Αστυνομία όπως ο ένας εκ των δύο ποινικών ανακριτών, Αντώνης Αλεξόπουλος, συνδράμει τις έρευνες των Αρχών, για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του 26χρονου εθνοφρουρού, ενώ σημείωσε ότι εκτός ερευνών τίθεται ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας, κάνοντας λόγο για «μη τήρηση της εμπιστευτικότητας» γύρω από το περιεχόμενο του πορίσματος.
Σε σχέση με τον κ. Μάτσα, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι οι ενέργειες του «δεν μας επιτρέπουν να προτείνουμε και σε αυτόν», για να σημειώσει πως «στις έρευνες θα προτείνουμε όπως συνδράμει ο κ. Αλεξόπουλος».
Εξάλλου, ανέφερε ότι η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας για ποινική δίωξη ατόμων δεν θα ληφθεί τώρα, αλλά μετά από την ολοκλήρωση των ερευνών της Αστυνομίας.
Στο μεταξύ, ο κ. Σαββίδης είπε πως στην οικογένεια θα δοθούν αυτούσια και τα 33 παραρτήματα που συνοδεύουν την έκθεση, ενώ δεν θα δοθούν οι 15 από τις 16 καταθέσεις και η περίληψη των οποίων περιλαμβάνεται, αφού διαγραφούν τα ονόματα για διαφύλαξη περαιτέρω έρευνας.
Διαβεβαίωσε, επίσης, πως θα ζητήσει από τον Αρχηγό της Αστυνομίας να τεθούν οι έρευνες σε προτεραιότητα, λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει.
Οι ενδιαφερόμενοι δεν παρευρέθηκαν «για λόγους δικούς τους»
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της οικογένειας στην ενημέρωση, σε σχέση με τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Θανάση Νικολάου, είχαμε απευθύνει πρόσκληση τόσο προς τον δικηγόρο, όσο και στην οικογένεια του αποβιώσαντα, για να παρευρεθούν σήμερα στην Νομική Υπηρεσία, με σκοπό την ενημέρωσή τους σε σχέση με την Έκθεση των ποινικών ανακριτών και τις επόμενες ενέργειες».
Οι ενδιαφερόμενοι, είπε, «για λόγους δικούς τους, που εξήγησαν σε δηλώσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν παρευρέθηκαν».
«Σημειώνουμε ότι το δικαίωμα στην ενημέρωση, σε σχέση με τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είναι αδιαμφισβήτητο και καλύπτεται από το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ως και από τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)», ανέφερε.
Αντίστοιχα, πρόσθεσε, «αδιαμφισβήτητη είναι και η υποχρέωση της πολιτείας να παράσχει επαρκή ενημέρωση στους συγγενείς για τη διερεύνηση συνθηκών θανάτου, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια».
Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα «υπό κανονικές συνθήκες οι εκθέσεις των ποινικών ανακριτών δεν δίνονται στη δημοσιότητα, ούτε ακόμα και σε ενδιαφερόμενους», για να προσθέσει πως «αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν θα δει ότι αυτή ήταν η διαχρονική θέση της Νομικής Υπηρεσίας».
Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «από τη στιγμή που πρόκειται για έκθεση, που αφορά σε πρόκληση θανάτου, εφαρμόζονται νομικές αρχές, σύμφωνα και με νομολογία του ΕΔΑΔ, για το τι δέον να αποκαλύπτεται στους συγγενείς των θυμάτων στα πλαίσια ενημέρωσης», προσθέτοντας ότι στις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΔΑΔ για το Άρθρο 2 της Σύμβασης για το δικαίωμα στη ζωή καταγράφεται ότι οι συγγενείς πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία στο βαθμό που είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων τους.
Περαιτέρω, ανέφερε πως «καταγράφεται ότι οι ανακριτικές αρχές δεν έχουν υποχρέωση στα πλαίσια των ερευνών τους να ικανοποιούν κάθε αίτημα των συγγενών για λήψη συγκεκριμένων ερευνητικών μέτρων».
Οδηγίες για περαιτέρω έρευνες
Σχετικά με την υπόθεση, ο κ. Σαββίδης είπε πως «έχοντας μελετήσει την Έκθεση, με βάση τα ευρήματα των ποινικών ανακριτών τα οποία παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια εναντίον του Θανάση Νικολάου, κρίνουμε ότι αυτή θα πρέπει να αποσταλεί στην Αστυνομία για να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες, οι οποίες δεν διενεργήθηκαν από τους ποινικούς ανακριτές που διορίστηκαν», υπογραμμίζοντας πως «παρόλες τις δυσκολίες που πηγάζουν από το γεγονός της παρέλευσης 17 χρόνων, προβαίνουμε σε αυτήν την προσπάθεια με την ελπίδα ότι θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης».
Στο μεταξύ, ανέφερε πως «η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την πιθανή δίωξη προσώπων, για θέματα που σχετίζονται με ενδεχόμενη πλημμελή διερεύνηση, δεν θα ληφθεί τώρα, αλλά μετά την ολοκλήρωση όλων των ερευνών από την Αστυνομία, έτσι ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και να μην δημιουργηθεί κίνδυνος κατάχρησης ή πολλαπλότητας διαδικασιών».
Δυσαρέσκεια Εισαγγελέα για Σάββα Μάτσα
Επίσης, είπε ότι στις έρευνες της Αστυνομίας θα προτείνει όπως συνδράμει ο κ. Αλεξόπουλος, ένας εκ των δύο ποινικών ανακριτών που ετοίμασαν την Έκθεση, ενώ σημείωσε πως για τον κ. Μάτσα «έχουμε επανειλημμένως υποδείξει ότι ως ποινικός ανακριτής δεσμεύετο και συνεχίζει να δεσμεύεται από την υποχρέωση τήρησης πλήρους εμπιστευτικότητας σε σχέση με το περιεχόμενο της Έκθεσης, καθώς και όλων των στοιχείων που οδήγησαν σε αυτήν».
«Δυστυχώς, υπήρξαμε μάρτυρες μίας συστηματικής και συνεχιζόμενης παραβίασης της υποχρέωσης αυτής, τόσο πριν, όσο και μετά τις προειδοποιήσεις μας. Οι ενέργειές του δεν μας επιτρέπουν να προτείνουμε και σε αυτόν τη συμμετοχή του στις περαιτέρω έρευνες», είπε ο κ. Σαββίδης.
Επιπλέον, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «έχοντας υπόψη ότι οι έρευνες θα συνεχίσουν, η Νομική Υπηρεσία είναι έτοιμη να παραδώσει την Έκθεση στην οικογένεια, έχοντας διαγράψει μόνο συγκεκριμένα ονόματα, που σκοπό έχουν τη διαφύλαξη περαιτέρω έρευνας και τις ενδεχόμενες ποινικές και δικαστικές διαδικασίες από πιθανή δημοσιοποίηση στοιχείων, καθώς επίσης και του τεκμηρίου της αθωότητας προσώπων, εναντίον των οποίων δυνατόν να αφήνονται υπόνοιες ή να καταλογίζονται ευθύνες».
Μαζί, πρόσθεσε, «παραδίδονται αυτούσια και τα 33 Παραρτήματα που συνοδεύουν την Έκθεση και η κατάθεση της μητέρας του αποβιώσαντα. Δεν θα δοθούν όμως αυτούσιες οι 15 από τις 16 καταθέσεις, η περίληψη της ουσίας τους όμως περιλαμβάνεται στο κύριο μέρος της έκθεσης».
Εξάλλου, σημείωσε ότι λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει, θα ζητήσει από τον Αρχηγό Αστυνομίας να δοθεί ύψιστη προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των ερευνών.
Εξέφρασε, τέλος, τον σεβασμό και τη στήριξή του προς την οικογένεια του Θανάση, διαβεβαιώνοντας τους «ότι η στήριξη αυτή θα συνεχίσει να μετουσιώνεται σε πράξεις, πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας, του επαγγελματισμού και της διαφύλαξης των αρχών, που διέπουν τόσο τις ποινικές έρευνες και πιθανές μελλοντικές διαδικασίες όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Κληθείς να σχολιάσει για ποιο λόγο δεν διώκονται οι τρεις αστυνομικοί, ο κ. Σαββίδης υπέδειξε πως «χωρίς να μπαίνω στην ουσία του πορίσματος, αλλά δυστυχώς ήδη έχουν λεχθεί πολλά, επειδή γίνεται αναφορά ότι ενδεχόμενα να μην περιορίζεται στην απλή αμέλεια η μη διενέργεια κάποιων ενεργειών και επειδή ενδεχόμενα να πρέπει να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση για να ξέρουμε ακριβώς ποια είναι η πραγματική συμμετοχή οποιουδήποτε εκ των εμπλεκομένων, κρίναμε ότι θα πρέπει αν περιμένουμε να τελειώσει η ολοκληρωτική έρευνα από την αστυνομία για να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνουν στοιχεία που να δικαιολογούν την έναρξη δικαστικών διαδικασιών».