Γάμος για ούλλους”. Αυτό είναι το σύνθημα του φετινού Pride που διοργανώνει η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. Με αφορμή την Πορεία Υπερηφάνειας αλλά και το σύνθημα, ρωτήσαμε επτά διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την άποψή τους περί γάμου και τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια αλλά και αν θα υποστηρίξουν την Πορεία δηλώνοντας το παρών τους.
Η θέση του Αβέρωφ Νεοφύτου
Γάμος και τεκνοθεσία: Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα στην όποια προσωπική του σχέση και στην οικογένεια. Σχετικά με το θέμα της τεκνοθεσίας, είτε από ομόφυλα είτε από ετερόφυλα ζευγάρια, συμφωνούμε με μοναδική προϋπόθεση -όπως και σε κάθε περίπτωση τεκνοθεσίας- η κάθε απόφαση να λαμβάνει πρώτα και κύρια υπόψη το συμφέρον του παιδιού. Ειδικά τα παιδιά που δεν θα είχαν αλλιώς τη δυνατότητα να βιώσουν ένα ισορροπημένο οικογενειακό περιβάλλον.
Παρουσία σε Pride: Έχω πάει αρκετές φορές. Φέτος δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ λόγω άλλων προγραμματισμένων υποχρεώσεων αλλά θα εκπροσωπηθώ στο ανώτατο επίπεδο.
Η θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη
Γάμος και τεκνοθεσία: Μετά τη θεσμοθέτηση του σύμφωνου συμβίωσης, θέση μου είναι το δικαίωμα σε ομοφυλα ζευγάρια σε πολιτικό γάμο. Η επίσημη αναγνώριση δηλαδή από το κράτος, δυο άνθρωποι να μπορούν να λαμβάνουν κοινές νομικές αποφάσεις χωρίς αυτό να εξαρτάται από το φύλο τους. Όσον αφορά την τεκνοθεσία χρειάζεται διευρυμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως μεταξύ άλλων την Επίτροπο του Παιδιού, το Υφυπουργείο Προνοιας, την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
Παρουσία σε Pride: Λόγω προγραμματισμένης προεκλογικής περιοδείας δεν θα είναι εφικτό. Θα υπάρξει όμως εκπροσώπηση από μέλη του επιτελείου μας.
Η θέση του Ανδρέα Μαυρογιάννη
Γάμος και τεκνοθεσία: Το σύνθημα της φετινής πορείας Υπερηφάνειας, είναι στοχευμένο και καταδεικνύει μία μεγάλη ανάγκη για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος τους σε πλήρη και ίσα δικαιώματα, όπως επίσης και αυτό της τεκνοθεσίας.
Οφείλουμε να εργαστούμε για την απάλειψη κάθε αναχρονιστικής διάταξης σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από την κυπριακή νομοθεσία. Δεν νοείται εν έτει 2022, να χρειάζεται ακόμη να συζητάμε και να παλεύουμε για τα αυτονόητα.
Στέκομαι με τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτου φύλου, καταγωγής και σεξουαλικών προτιμήσεων. Στη διακυβέρνηση μας, θα εργαστούμε για να πάρουμε τη σημαία της υπερηφάνειας ακόμη πιο ψηλά και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ψηλότερα.
Παρουσία σε Pride: Ναι, θα δώσω το παρών μου στην Πορεία Υπερηφάνειας και θα περπατήσω προς τιμή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των αγώνων της για ισότητα. Όσο τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων εξακολουθούν να καταπατώνται καθημερινά, τέτοιου είδους πορείες κρίνονται ως αναγκαίες. Μας θυμίζουν την ανάγκη για διεκδίκηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Την ανάγκη για διαμόρφωση μίας κοινωνίας, που δεν θα κατηγοριοποιεί και να αποκλείει τους ανθρώπους της, αλλά που θα τους αγκαλιάζει. Μιας κοινωνίας που θα διέπεται από τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ελευθερίας.
Η θέση του Αχιλλέα Δημητριάδη
Γάμος και τεκνοθεσία: Πολύ εύστοχο το σύνθημα “Γάμος για ούλλους”. Για τα θέματα αυτά ασχολούμαι από το 1989 με την υπόθεση του Αλέκου Μοδινού όπου πήγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αποποινικοποιήσαμε την ομοφυλοφιλία, όπως περιγραφόταν τότε στον ποινικό κώδικα. Για εμένα είναι αυτονόητο το δικαίωμα στον γάμο και δεν πρέπει να υπάρχει δυσμενής διάκριση όσον αφορά γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Τα υπόλοιπα απορρέουν από αυτή την έννοια της ισότητας.
Παρουσία σε Pride: Θα πάω επειδή πιστεύω ότι η ισότητα πρέπει να επικρατήσει. Θα πάω επειδή αυτό πιστεύω τα τελευταία τουλάχιστον 33 χρόνια.
Η θέση του Μάριου Ηλιάδη
Γάμος Ομόφυλων ζευγαριών: Τάσσομαι ανεπιφύλακτα εναντίον κάθε είδους διάκρισης, υπέρμαχος της ισότητας μεταξύ όλων και υπέρ της απρόσκοπτης άσκησης ίσων δικαιωμάτων, εκεί και όπου και δεν επηρεάζονται τα δικαιώματα τρίτων και ειδικότερα παιδιών. Ως εκ τούτου αποδέχομαι πλήρως το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, καθώς θεωρώ ότι δεν επηρεάζονται τα δικαιώματα τρίτων. Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν κάθε δικαίωμα ν’ απολαμβάνουν τη χαρά της αγάπης, όμοια με τα ετερόφυλα άτομα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Τεκνοθεσία Ομόφυλων ζευγαριών: Σ’ επικοινωνία που είχα με την ηγεσία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μου αναφέρθηκε ότι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι δεν προκύπτει το οποίοδήποτε θέμα για την ομαλή εξέλιξη και διαπαιδαγώγηση των παιδιών που υιοθετούνται από ομόφυλα ζευγάρια. Μάλιστα, συμφωνήσαμε όπως πραγματοποιήσουμε συνάντηση, κατά την οποία θα μου παρουσιαστούν με λεπτομέρεια οι εν λόγω μελέτες. Έτσι λοιπόν, όπως σε όλα τα ζητήματα έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση, είμαι ανοικτός να διαμορφώσω αναλόγως την άποψή μου, στηριζόμενος στην επιστημονική τεκμηρίωση.
Παρουσία σε Pride: Ασφαλώς και υποστηρίζω το δικαίωμα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να εκδηλώσει δημόσια τις διεκδικήσεις της για ισότητα μεταξύ όλων. Δυστυχώς όμως, εδώ και αρκετές μέρες, το επιτελείο μου, μου έχει προγραμματίσει παρουσία σε φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα με το Gay Pride στην ορεινή Λεμεσό.
Η θέση του Γιώργου Κολοκασίδη
Πολιτικός Γάμος Ομόφυλων Ζευγαριών: Από τη στιγμή που, ορθώς και καθυστερημένα, αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία για λόγους συνέπειας είναι λογικό να προβλεφθεί και ο πολιτικός γάμος ομοφύλων.
Τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: Εδώ υπεισέρχονται και δικαιώματα τρίτων (παιδιών) και όχι μόνο των εμπλεκόμενων ενηλίκων. Συνεπώς θα πρέπει να μιλήσουν και οι ειδήμονες περί την ψυχολογία των παιδιών. Και βέβαια πρέπει να γίνει σημαντική κοινωνική δουλειά ενημέρωσης διότι τέτοια παιδιά σίγουρα θα έχουν να αντιμετωπίσουν προκατάληψη. Άρα είναι θέμα που χρήζει περισσότερης μελέτης και προβληματισμού.
Παρουσία σε Pride: Ναι θα παρευρεθώ, εάν μου το επιτρέπει το πρόγραμμα μου. Διαφορετικά θα εκπροσωπηθώ.
Η θέση του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη
Βασική αρχή μας είναι ότι όλοι οι νομοταγείς πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα από το κράτος ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας, φυλής, εθνικότητας, ηλικίας ή ύπαρξης αναπηρίας.
Άποψη μας είναι πως, όπως όλοι οι ενήλικοι πολίτες έτσι και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν το δικαίωμα να συνάψουν συζυγικές σχέσεις με άλλα ενήλικα άτομα. Θεωρούμε ότι ο πολιτικός γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα σε 2 άτομα οποιουδήποτε φύλου πρέπει να αποφέρει τα ίδια δικαιώματα όσο αφορά περιουσιακά στοιχεία, κληρονομιά, και απόκτηση τέκνων με αυτά που απολαμβάνουν τα ετερόφυλα νυμφευμένα ζευγάρια.
Στο πλαίσιο αυτό, η νομοθεσία πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να επιτρέπει την από κοινού τεκνοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που ισχύουν για ετερόφυλα ζευγάρια, χωρίς από μόνη της η σεξουαλική προτίμηση ή ταυτότητα να αποτελούν κριτήριο. Στην περίπτωση που ένας εκ των δύο συντρόφων αποκτήσει ή έχει βιολογικό ή τεκνοθετημένο τέκνο, πρέπει να επιτρέπεται η συν-κηδεμονία από τον/τη σύντροφο του βιολογικού ή νόμιμου γονέα. Στη βάση της διεθνούς βιβλιογραφίας δεν φαίνεται να υπάρχουν οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις την αναπτυξιακή πορεία των παιδιών πουν να σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος στέρησης αυτού του δικαιώματος σε ομόφυλα ζευγάρια.
Στο ίδιο πλαίσιο, και εφόσον πλέον επιτρέπεται η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή σε μονήρη άτομα (και άρα έχει ήδη κριθεί ότι η παραδοσιακή οικογενειακή κατάσταση δεν είναι η μόνη που μπορεί να είναι προς το όφελος ενός παιδιού), επιβάλλεται να επεκταθεί η δυνατότητα και για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Η θέση του Χρίστου Χρίστου
Γάμος και τεκνοθεσία: Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), όπως άλλωστε το έχουμε διακηρύξει, δεν συμφωνούμε με τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Εμείς δεν πάμε ενάντια στην φύση. Μητέρα είναι η γυναίκα, πατέρας ο άνδρας και γάμος είναι η ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκα.
Παρουσία σε Pride: Αφού διαφωνούμε, έτσι και φέτος, δεν θα παρευρεθούμε στο Pride.
Πηγή: alphanews.live