Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα: «Tα παιδιά ήταν και θα είναι πάντα η προτεραιότητα της αποστολής μας!»
Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα: «Tα παιδιά ήταν και θα είναι πάντα η προτεραιότητα της αποστολής μας!»

Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα: «Tα παιδιά ήταν και θα είναι πάντα η προτεραιότητα της αποστολής μας!»

Ο χορός είναι ποιότητα, δημιουργία, έκφραση ,πηγάζει μέσα από την ψυχή , ο κάθε άνθρωπος χορεύει αυτό που τον εκφράζει αυτό που βγαίνει από μέσα του, από το βάθος της ψυχής, ο χορός μιλάει και βγάζει συναισθήματα.

Η γνωστή χορογράφος και ιδιοκτήτρια της Σχολής Χορού MAMBO, Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, μιλά στο larnakaonline για τη σημασία του χορού στη ζωή των παιδιών, την πανδημία αλλά και το μυστικό της επιτυχία που κρατά τη σχολή της στην κορυφή εδώ και 29 χρόνια.

 Μίλησε μας λίγο για τη Σχολή Χορού “Mambo”.

Στα 29 χρόνια παρουσίας μας στην κοινωνία των ανθρώπων, με σεβασμό στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες τους, συνεχίζουμε τα βήματα μας για σοβαρές και ποιοτικές υπηρεσίες στον τομέα του χορού και του θεάματος.

Βήματα τα οποία μας έχουν οδηγήσει ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού, μας έχουν χαρίσει μεγάλες και σημαντικές διακρίσεις και μας έχουν ενθαρρύνει στην προώθηση της πολιτιστικής και πολιτισμικής πολυμορφίας.

Στεκόμαστε με αξιώσεις στο εγχώριο περιβάλλον, θέτοντας συνεχώς υψηλότερους στόχους και αναπτύσοντας συνεργασίες και γέφυρες επικοινωνίας με τον διεθνή χώρο.

Όραμα μας η διατήρηση, η εξέλιξη και η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών μας στον άνθρωπο και στην κοινωνία.

Επιδίωξη της σχολής μας είναι η πρόοδος, η εξέλιξη και η ανάπτυξη των παιδιών μέσα από υγιείς συνθήκες, παιδαγωγικές μεθόδους, σωστές συμπεριφορές και ευγενικές ψυχές!

Γιατί τα παιδιά ήταν και θα είναι πάντα η προτεραιότητα της αποστολής μας!

Λειτουργούμε άρτια εξοπλισμένοι!

Με προτεραιότητα το ΠΑΙΔΙ, την Αποστολή ,το Όραμα και τις Αξίες μας!

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ενασχόληση του Κύπριου με το χορό και αν ναι πως ;

Παράλληλα με τη βιολογική πρέπει να ζει και η πνευματική ζωή.

Στη σύγχρονη ιστορία η περίοδος του Κορωνοϊού άφησε για πρώτη φορά την Κοινότητα των Τεχνών ακινητοποιημένη και σε παύση διαρκείας. Κλείσαμε τα φώτα του πολιτισμού για όλη την κοινωνία…

Χωρίς να υπολογίζεται ούτε ο πομπός αλλά ούτε και ο δέκτης. Με αποτέλεσμα σοβαροί επαγγελματίες να βρεθούν μακριά από την αγορά εργασίας και η κοινωνία που αποτελείται από παιδιά, ενήλικες και υπερήλικες να παραμείνουν χωρίς πρόσβαση σε ουσιώδη στοχευμένα θεάματα και ακροάματα και δραστηριότητες με ποιότητες επαγγελματισμού, αποκλείοντας τους ουσιαστικά από ψυχοπνευματική, αισθητική παιδεία και καλλιέργεια.

Ξεχνόντας ότι εκτός από ανάγκη και ανθρώπινο δικαίωμα είναι και υποχρέωση όλων μας, να μπορούμε να εξασφαλίσουμε σε όλους τους ανθρώπους, πρόσβαση στην Τέχνη.

 Πως επηρέασε τα παιδιά η πανδημία και ποια βήματα ακολούθησες έτσι ώστε να φέρεις τους μαθητές σου πίσω στην κανονικότητα;

Εδώ και δύο χρόνια εν μέσω πανδημίας, με “ακριβή” σκέψη, με προβληματισμό και με πολλή αγάπη και ευθύνη προς το παιδί του σήμερα, ένιωσα την ανάγκη στη σχολή μας να αγγίξουμε κινησιολογικά ευαίσθητες έννοιες με τα παιδιά. Με τη βοήθεια και τη συνεργασία εκπαιδευτικού ψυχολόγου, ο οποίος ήρθε στην παρέα μας με την επιστημονική του προσέγγιση, για να μας ενημερώσει, να μας εξηγήσει και να μας λύσει γρίφους και στερεότυπα.

Μιλήσαμε για την προστασία του σώματος μας, για τη βία, για τον σχολικό εκφοβισμό, για την αποδοχή της διαφορετικότητας, για την ενσυναίσθηση.

Χορογραφήσαμε εικόνες, συναισθήματα, σκέψεις, αγωνίες, φόβο, ντροπή, ενοχές…Μπήκαμε στην ψυχοσύνθεση του θύτη, του θύματος αλλά και των τρίτων προσώπων που παρακολουθούν και μένουν αμέτοχοι μπροστά σε τέτοια περιστατικά, για να κατανοήσουμε συμπεριφορές και να μπορέσουμε να τις αξιολογήσουμε, να τις αναγνωρίσουμε, για να προστατευτούμε, να αποφύγουμε και να προλάβουμε δράσεις χωρίς όρια και πλαίσια. Και όλο αυτό το υλικό τα επεξεργαστήκαμε και το παρουσιάσαμε στην παράσταση μας τον Μάϊο στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

Τα παιδιά μας, είναι υπό κατασκευή ευαίσθητες ψυχές και προσωπικότητες. Λειτουργούμε πάντα στη σχολή μέσα από τις επιλογές και τις δράσεις μας ως ασπίδα προστασίας για τα δικαιώματα των παιδιών, τη συναισθηματική, τη σωματική και την ψυχική τους υγεία,  διαφυλάττοντας πάντα την παιδική αθωότητα.



Υπάρχει ηλικιακό όριο στο χορό ;

Οι τέχνες χωρούν όλες τις ψυχές χωρίς διακρίσεις… Ο χορός δίνει ρυθμό και παλμό στη ζωή και ΝΑΙ είναι για όλους!

Μιλώντας για μια συμπεριληπτική κοινωνία, οφείλουμε να προάγουμε την ισότητα, η οποία δεν επιτυγχάνεται μόνο από την ισότιμη μεταχείριση του κάθε μαθητή, αλλά και με συνυπολογισμό της διαφορετικότητας που κουβαλά ο κάθε άνθρωπος, μεσα σε μια ομαδοποιημένη  διάδραση.

Η δυναμική διδακτική περιπέτεια της τέχνης του χορού, συμπεριλαμβάνει όλες τις δεξιότητες και ικανότητες. Η προσέγγιση του μαθήματος είναι αυτή που διαφέρει, σεβόμενοι τη μοναδικότητα των ατόμων που αλληλεπιδρούν, μοιράζοντας γνώσεις και ενθουσιασμό, για να μπορέσουν να αναδείξουν τον εσωτερικό τους κόσμο.

Στην διδασκαλία του χορού καλούμαστε να ηγηθούμε αυτής της πολύπλευρης και θαυμάσιας διαδικασίας!

Θεωρώ μεγάλη ευλογία το γεγονός ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να διδάξω χορό σε πολλές διαφορετικές ηλικίες. Μέσα από την πολυετή εμπειρία μου είχα την ευθύνη και την ευτυχία να αποκτήσω σοβαρή εμπειρία διδασκαλίας με άτομα ΑμεΑ, τα οποία μου έχουν χαρίσει πολύχρωμες στιγμές γνώσης και εμπειρίας.

Η Σχόλη Χορού Mambo είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες και επιτυχημένες σχολές στο νησί μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σε τι πιστεύεις πως οφείλεται αυτή η πολύχρονη επιτυχία;

Η αξιόπιστη πορεία μας, η σοβαρότητα, οι υπηρεσίες που αναβαθμίζονται και εξελίσσονται, οι ταλαντούχοι άνθρωποι μας, το πάθος και η στοχοπροσήλωση μας, αποτελούν τα δομικά συστατικά για τα 29 χρόνια παρουσίας, προσπάθειας και δημιουργίας της σχολής χορού “Mambo”.

Είναι τεράστια η ευθύνη αλλά και η γοητεία να βρισκόμαστε στην αφετηρία ξανά, μάχημοι για μια νέα δημιουργική χρονιά, η οποία μόλις έχει ξεκινήσει.

Ευπροσάρμοστοι στις αλλαγές, είμαστε έτοιμοι στη σχολή και με πλάνο Α και πλάνο B, λόγω της υγειονομικής ακόμη αβεβαιότητας.

Δίπλα μου και τους ευχαριστώ πολύ, όλοι οι συνεργάτες, οι γονείς και τα παιδιά της σχολής, ψύχραιμοι, υπομονετικοί, συνοδοιπόροι και υποστηρικτές!

Με μεγάλη υπομονή και εμπιστοσύνη γιατί η διδασκαλία είναι μια ομαδική δουλειά της καρδιάς.

Με συνέπια και συνέχεια η σχολή χορού “Mambo” είναι εδώ!

Δηλώνουμε παρόντες στις νέες προκλήσεις και σταθεροί στην ευθύνη, την ποιότητα, την καινοτομία και την αξιοπρέπεια.

Πως πιστεύεις, επηρέασε το χορό η εξέλιξη της τεχνολογίας και των social media;

Σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει μπροστά στα μάτια μας, εμείς επιλέγουμε τους τρόπους που αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής. Με παρατηρητική ματιά και όχι επικριτική, θα πω ότι υιοθετήσαμε ως κοινωνία, την τεχνολογία της “μοναξιάς” και εγκλωβίσαμε την ανάγκη για φυσική έκφραση. Ξεχάσαμε πόσο λίγο φωτογραφήθηκαν οι προηγούμενες γενιές, αλλά πόσες εικόνες είχαν και έχουν ακόμα να μας δώσουν! Οι “έξυπνες” συσκευές έχουν αντικαταστήσει τους ανθρώπους, τις στιγμές, τα χρώματα, τις εικόνες, τους θορύβους, την κίνηση, την ίδια τη ζωή. Βολευτήκαμε σε μια μετριότητα, που είναι πολύ επικίνδυνη, με εκπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, απορρίπτοντας την δυνατότητα της προσωπικής μας ανύψωσης και ξεχάσαμε να συμπεριφερόμαστε, να χαμογελάμε, να μιλάμε, να συζητάμε, να νοιώθουμε. Αφήσαμε την επιστήμη της επιρροής να εδραιωθεί ως αξεπέραστη τάση και ξεχάσαμε πόσο σημαντικοί ήταν οι  πραγματικοί “influencers” μιας άλλης εποχής. Αληθινοί  “survivors” της ζωής σε πολύ δύσκολα χρόνια επιβίωσης, αλλά με παρακαταθήκη το μέγιστο σε ουσία και μαστοριά πνευματικό τους έργο.

Το εργαλείο αυτογνωσίας και η βάση που θα μας οδηγεί πάντα στο ΦΩΣ είναι ο πολιτισμός, αφού διευρύνει τον ορίζοντα του νου και της ψυχής, καλλιεργεί το φίλτρο της κριτικής σκέψης, την καλαισθησία, την ποιότητα, το σωστό μέτρο και το μέτρημα, το εύρος σκέψης, την παιδεία με ουσία. Εύχομαι να μπορέσουμε να στρέψουμε τον προβολέα ως κοινωνία στις επιλογές που μας εμπνέουν και μας ΑΞΙΖΟΥΝ!

Ποια η σημασία του χορού για τα παιδιά;

Είναι ελευθερία με σεβασμό στην ελευθερία του άλλου. Είναι ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή τους που τα διαμορφώνει ψυχικά και σωματικά!

Είναι εκεί που επιλέγουν να εκφράζονται ωφέλιμα και δημιουργικά!

Είναι εκεί που ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Με τον χορό το παιδί καλλιεργεί την κιναισθητική ενσυναίσθηση, τον σύνθετο τρόπο σκέψης, τη δημιουργική ελευθερία και φαντασία, τη μνήμη, την αρμονία, την πρωτοβουλία, τη χαρά της επαφής και της αλληλεπίδρασης, την ευφυΐα, την εξέλιξη και την αυτογνωσία, τον συντονισμό κινήσεων, την εκφραστικότητα και την επικοινωνία με μή λεκτικούς τρόπους.

Μακριά από την τεχνολογία η ζωή των παιδιών μας μπορεί να είναι πολύχρωμη!

Σαν δασκάλα χορού θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε, αν ο χορός μπορεί να βοηθήσει στον ψυχισμό αλλά και στη σωματοδομή των ανθρώπων;

Ο χορός σχετίζεται άμεσα με τη ψυχοσωματική υγεία, γιατί δυναμώνει το σώμα και ισορροπεί τη ψυχή.

Η ανθρώπινη κίνηση είναι ο πιο βασικός και άμεσος τρόπος επικοινωνίας μας.

Είναι σκέψη, συναισθήματα και συμπεριφορά, τα οποία οδηγούν σε βαθύτερη αυτογνωσία, κατανόηση και καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας, το σώμα μας, την ψυχή και το μυαλό μας.

…Το σώμα μας είναι ουσιαστικά το σπίτι της ψυχής μας και…κινεί ό,τι κινείται μέσα του!

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πεις τι να περιμένουμε στο μέλλον τόσο από εσένα αλλά και τη σχολή.

Η εκπαιδευτική διαδικασία εξελίσσεται, βελτιώνεται, αναβαθμίζεται και ενισχύεται στη σχολή χορού “Mambo”!

Σε διαφορετικά χρόνια οφείλουμε να περιφρουρήσουμε την ομαλή ψυχοσωματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, σε μια προσπάθεια στοχοθεσίας και βελτιστοποίησης του εκπαιδευτικού  έργου και των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι μαθητές της σχολής μας.

Επιστρέφουμε με νεότερες ιδέες οράματος και ενδυνάμωσης!

Λούθερ Κινγκ 20, Λάρνακα, 99 540447

Larnakaonline

 

Send this to a friend