Ερντογάν: Καμία εισβολή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί-Επιστροφή εδαφών Ουκρανίας
Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στο θέμα των F16 και θα τοποθετήσουν βάσεις στην Ελλάδα, ενώ για την Τουρκία δεν υπάρχει καμιά στήριξη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ για την ΕΕ είπε ότι δεν θα της δώσει λογαριασμό με ποιους θα συναντάται. Ερωτηθείς για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ότι «καμία εισβολή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί» και τάχθηκε υπέρ της επιστροφής εδαφών που καταλήφθηκαν από τους Ρώσους.
Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κανάλι PBS, ο Τούρκος Πρόεδρος ρωτήθηκε κατά πόσο θα έπρεπε να επιτραπεί στη Ρωσία να κρατήσει κάποια από τα εδάφη, που κατέχει μετά την εισβολή στην Ουκρανία και κατά πόσο αυτό μπορεί να είναι μέρος της επίλυσης της διένεξης, με τον κ. Ερντογάν να απαντά «αναμφίβολα όχι».
Εάν πρόκειται να υπάρξει ειρήνευση στην Ουκρανία, η επιστροφή εδαφών όπου προηγουμένως εισέβαλε η Ρωσία θα καταστεί πολύ σημαντικό θέμα, είπε, προσθέτοντας ότι «τα εδάφη στα οποία έγινε εισβολή θα επιστραφούν στην Ουκρανία».
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν θα επιτραπεί στη Ρωσία να κρατήσει την Κριμαία, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτό το θέμα το θέτει από το 2014 που συζητά με τον «καλό του φίλο» Πούτιν. «Του ζητήσαμε να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους ιδιοκτήτες της» είπε, λέγοντας πως αυτό το βήμα θα ανακούφιζε, τόσο τους Τατάρους της Κριμαίας όσο και την Ουκρανία. Όμως, συνεχίζει, έκτοτε δεν λήφθηκαν μέτρα προς τα εμπρός.
Σε άλλη ερώτηση, αν η εισβολή ήταν δικαιολογημένη από την πλευρά των Ρώσων, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε, λέγοντας ότι «καμία εισβολή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».
Ως προς τα εμπόδια στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την έκδοση ατόμων που κατά την Άγκυρα είναι «Κούρδοι τρομοκράτες» και ερωτηθείς αν είναι κοντά σε μια συμφωνία για το θέμα, ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε τη Σουηδία «κοιτίδα της τρομοκρατίας», ισχυριζόμενος ότι τρομοκράτες έχουν διεισδύσει στα κοινοβούλιά τους.
«Στη Στοκχόλμη βλέπουμε τρομοκράτες να διαδηλώνουν συνεχώς» είπε, λέγοντας πως «επιτίθενται σε αθώους πολίτες τουρκικής καταγωγής» και φωνάζουν συνθήματα. «Έχουμε δώσει όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με αυτές τις εξελίξεις στους Σουηδούς συνομιλητές μας», συνέχισε.
Για την περίπτωση της Φινλανδίας είπε ότι «δεν είναι σαν τη Σουηδία. Είναι λίγο πιο ήρεμοι και ελέγχουν περισσότερο τις εξελίξεις». Αλλά στη Σουηδία «πάντα χρησιμοποιούν ορισμένες δικαιολογίες. Μιλούν για το Σύνταγμα. Και ως βασική αρχή του Συντάγματος, εκτιμούν την ελευθερία της έκφρασης», συνέχισε, για να προσθέσει ότι «η τρομοκρατία δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης». Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό κοινοβούλιο θα είναι αυτό που θα λάβει τις αποφάσεις.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί να πει ότι είναι ιδανικές, σημειώνοντας ότι ο όγκος εμπορίου δεν είναι αυτός που θα έπρεπε.
Όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία, είπε ότι «δεν είμαστε στο επιθυμητό επίπεδο» και έφερε ως παράδειγμα το εκκρεμές ζήτημα των F-16 και τις «πολιτικές», όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. «Αυτό δεν αρμόζει σε δύο φιλικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία» είπε.
Αναφέρθηκε σε συνομιλίες που είχαν με Ρεπουμπλικάνους, λέγοντας πως έχουν λάβει την υποστήριξή τους. «Εάν δεν είναι εφικτό να υπάρξουν αποτελέσματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα F-16, τι θα κάνουμε; Φυσικά, θα φροντίσουμε τον εαυτό μας» είπε.
Στη ερώτηση «Θέλετε να ανήκετε στη δύση ή στην ανατολή;», ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Είμαστε μέρος του κόσμου, ούτε ανατολής, ούτε δύσης. Η ΕΕ χρονοτριβεί με την περίπτωσή μας εδώ και 52 χρόνια. Δεν θα δώσουμε λογαριασμό στην ΕΕ με ποιους θα συναντηθούμε».