Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Παράταση του Στεγαστικού Σχεδίου και το 2023 ζητά η Δερύνεια
Παράταση του Στεγαστικού Σχεδίου και το 2023 ζητά η Δερύνεια

Παράταση του Στεγαστικού Σχεδίου και το 2023 ζητά η Δερύνεια

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Νέα παράταση για το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ακριτικών Περιοχών ζητά ο Δήμος Δερύνειας από το κράτος. Ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, υποβάλλοντας αίτημα για παράταση του ισχύοντος σχεδίου και για τον επόμενο χρόνο.

Και τούτο, όπως εξηγεί, επειδή είναι μεγάλο το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα νεαρά ζευγάρια. Αρχικά το συγκεκριμένο σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή το 2020, αλλά δόθηκε παράταση μέχρι το 2022.

Φαίνεται, όμως, ότι θα χρειαστεί περαιτέρω παράταση, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση που υπάρχει. Ο κ.Καραγιάννης δήλωσε ότι το στεγαστικό πρόγραμμα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Δερύνεια, αφού υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση όχι μόνο από κατοίκους του ακριτικού δήμου, αλλά και από κατοίκους γειτονικών κοινοτήτων.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχιστεί και το 2023, γι’ αυτό είναι αναγκαία η παράταση του ισχύοντος σχεδίου», σημείωσε. Το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ακριτικών Περιοχών αφορά την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για κατοίκηση σε δήμους που γειτνιάζουν με τη γραμμή αντιπαράταξης και ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης με κατώτατο όριο τις 20 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας.

Το οικονομικό βοήθημα δίνεται για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για σκοπούς μόνιμης ιδιοκατοίκησης, για αγορά νέας ή υφιστάμενης κατοικίας ή για βελτίωση νέας ή υφιστάμενης κατοικίας.

Η αξιολόγηση των προτάσεων γίνεται στη βάση εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων.

 

Λαϊκή Αγορά

——————-

Στο μεταξύ, ο Δήμος Δερύνειας αναμένει την έγκριση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία για να προχωρήσει με την πλήρη ανάπλαση της υφιστάμενης λαϊκής αγοράς.

Η δημοτική αρχή υπέβαλε, μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου, αίτηση στη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων για συγχρηματοδότηση του έργου, το οποίο θεωρείται ώριμο, κι εφόσον εγκριθεί το κονδύλι θα ανοίξει ο δρόμος για προκήρυξη του διαγωνισμού για τα κατασκευαστικά έργα.

Τα έργα ανάπλασης της αγοράς εκτιμάται ότι θα κοστίσουν περίπου 600 χιλιάδες ευρώ. Πρόθεση του Δήμου Δερύνειας είναι όπως το έργο αυτό χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαικό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με την ολοκλήρωση των έργων, η αγορά θα περιλαμβάνει καφενείο, πλατεία, παιδότοπο, στεγασμένους χώρους πώλησης προϊόντων και χώρους στάθμευσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη που ετοιμάστηκε από ιδιώτες αρχιτέκτονες, η επέκταση και αναβάθμιση της λαϊκής αγοράς θα εκτελεστεί σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση προβλέπεται η κατασκευή στεγάστρων συνολικού κόστους 200 χιλιάδων ευρώ.

Στη δεύτερη φάση θα κατασκευαστούν ασφαλτοστρωμένοι χώροι στάθμευσης, καφενείο, χώροι υγιεινής και καλυμμένοι εξωτερικοί χώροι, ενώ θα γίνει τοπιοτέχνηση με δενδροφύτευση και περίφραξη. Το κόστος της δεύτερης φάσης ανέρχεται στις 212 χιλιάδες ευρώ.

Η τελευταία φάση προνοεί τα δάπεδα και τον παιδότοπο.

 

Send this to a friend