Δημόσιοι υπάλληλοι με χιλιάδες στρέμματα τ/κ γης, τ/κ σπίτια και εξοχικά
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής και στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα, ο κατάλογος με τους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στην Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ περιουσιών καθώς μελών των συμβουλευτικών επιτροπών που έχουν στην κατοχή τους τουρκοκυπριακές περιουσίες όπως και συγγενικά τους πρόσωπα.
Ο κατάλογος κατατέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων χθες και θα δοθεί χρόνος στους βουλευτές για να την εξετάσουν.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρόλο που χρειάστηκαν έξι ολόκληροι μήνες για να δοθεί απάντηση από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, αυτή που δόθηκε είναι ελλιπής.
Όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής στην απαντητική του επιστολή αφού εξηγεί πως στις Ειδικές Επιτροπές μετέχουν και εκπρόσωποι Δήμων, Κοινοτικών Συμβουλίων της εκάστοτε κοινότητας, που εξετάζονται αιτήματα προσθέτει ότι δεν ανταποκρίθηκαν όλα τα μέλη και ως εκ τούτου δεν κατέθεσαν ενυπόγραφες δηλώσεις για το κατά πόσο κατέχουν ή διαχειρίζονται τ/κ ιδιοκτησίας περιουσία.
Μέσα από τον κατάλογο, τον οποίο εξασφάλισε το Alphanews.live επιβεβαιώνεται το χθεσινό δημοσίευμα μας σύμφωνα με το οποίο, από τον κατάλογο διαπιστώθηκε ότι 16 από τους 64 υπαλλήλους της υπηρεσίας διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσίων, πήραν τουρκοκυπριακή περιουσία, είτε οι ίδιοι, είτε σύζυγοι, είτε αδέλφια, είτε παιδιά, είτε οι ίδιοι μέσω εταιριών στις οποίες ήταν μέτοχοι ή υπάλληλοι.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι δυο περιπτώσεις για στις οποίες είχαμε αναφερθεί χθες καθώς και άλλες δυο περιπτώσεις οι οποίες με βάση τις ημερομηνίες παραχώρησης των τ/κ κλήρου χρήζουν διερεύνησης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για περιπτώσεις όπου οι περιουσίες αποκτήθηκαν με δόλιο τρόπο.
Αυτό αποτελεί ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί όταν και εφόσον διεξαχθεί έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων προσανατολίζονται στο να στείλουν τον εν λόγω κατάλογο τόσο στο Γενικό Εισαγγελέα έτσι ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αδικημάτων, όσο και στον Γενικό Εκλεκτή οποίος όπως είναι γνωστό διεξάγει έρευνα για το θέμα των τ/κ περιουσιών.
Περιπτώσεις για εξέταση
Όπως φαίνεται μέσα από τον κατάλογο, από τις 16 περιπτώσεις οι 2 χρήζουν διερεύνησης. Συγκεκριμένα, πρόσωπο το οποίο εργάζεται στην υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών, κατέχει τουρκοκυπριακή περιουσία η μητέρα και ο πατέρας του, η αδερφή του, η νύφη του και την ίδια ώρα ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος συμμετέχει σε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται ή διαχειρίζεται τουρκοκυπριακή περιουσία.
Τα συγκεκριμένα πρόσωπα κατέχουν οικίες και εξοχικές οικίες καθώς και γεωργική γη. Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο πατέρας και η μητέρα του εμφανίζονται ως μέτοχοι σε εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τ/κ γη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση κάποια από τα τ/κ αποκτήθηκαν πριν και κάποια μετά την τοποθέτηση του συγκεκριμένου δημοσίου υπαλλήλου στην υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών.
Η πιο τρανταχτή περίπτωση αφορά επίσης εργαζόμενο στην υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών. Στην περίπτωση αυτή, ο ίδιος ο γιος και θυγατέρα του κατέχουν τ/κ σπίτι καθώς και χωράφια.
Ο εν λόγω εργαζόμενος, δήλωσε ότι κατέχει μια οικία από το 1985 και 25 δεκάρια γης από το 1999. Η σύζυγός του κατέχει ένα χωράφι από το 2009, 380 ή 780 δεκάρια γης (δεν είναι ευκρινής η καταγραφή) από το 2009, ενώ η κόρη του κατέχει μια οικία από το 2019.
Όλα πλην της δικής του οικίας, αποκτήθηκαν μετά την τοποθέτηση του στην υπηρεσία. Άλλη περίπτωση, εκπρόσωπος του Παναγροτικού δήλωσε ότι τα δύο παιδιά του κατέχουν από 190 δεκάρια (δηλαδή 380.000 τ.μ.) σε Λουρουτζίνα/Πετροφάνι και προέρχονται από ομαδική καλλιέργεια.
Σε άλλη περίπτωση, εργαζόμενη στην Υπηρεσία από το 2007, στη Λάρνακα, δήλωσε ότι ο γιος της κατέχει χωράφι με έκταση 16.092τ.μ. από το 2015, ενώ άλλος υπάλληλος στο γραφείο της Υπηρεσίας στην Πάφο από το 2011, δήλωσε ότι στον πατέρα του παραχωρήθηκε υποστατικό στην Πάφο το 2017.
Τρεις κατάλογοι
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος, ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών να του κοινοποιηθεί κατάλογος με όλα τα μέλη των συμβουλευτικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των περιουσιών αλλά και τους υπαλλήλους της υπηρεσίας που κατέχουν οι ίδιοι και οι συγγενείς τους μέχρι δεύτερου βαθμού.
Στην απαντητική επιστολή του ημερομηνίας 09/09 έξι μήνες μετά δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε τη σύνθεση των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής με τις ενυπόγραφες δηλώσεις των μελών για το κατά πόσο κατέχουν ή διαχειρίζονται τ/κ ιδιοκτησίας περιουσία αυτοί ή οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας τους μέχρι β’ βαθμού, είτε προσωπικά είτε ως μέτοχοι εταιρείας. Επιπρόσθετα, κατέθεσε τη σύνθεση των μελών των Ειδικών Επιτροπών με τις ενυπόγραφες δηλώσεις των μελών για το κατά πόσο κατέχουν ή διαχειρίζονται τ/κ ιδιοκτησίας περιουσία αυτοί ή οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας τους μέχρι β’ βαθμού, είτε προσωπικά είτε ως μέτοχοι εταιρείας. Σημειώνεται, πως στις Ειδικές Επιτροπές μετέχουν και εκπρόσωποι Δήμων, Κοινοτικών Συμβουλίων της εκάστοτε κοινότητας, που εξετάζονται αιτήματα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αναφορικά τα μέλη των Ειδικών Επιτροπών το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίζει στην επιστολή του προς την Επιτροπή Εσωτερικών ότι δεν ανταποκρίθηκαν όλα τα μέλη και ως εκ τούτου δεν κατέθεσαν ενυπόγραφες δηλώσεις για το κατά πόσο κατέχουν ή διαχειρίζονται τ/κ ιδιοκτησίας περιουσία. Το Υπουργείο Εσωτερικών υπέβαλε και τον κατάλογος του προσωπικού της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ περιουσιών με τις ενυπόγραφες δηλώσεις των υπαλλήλων για το κατά πόσο κατέχουν ή διαχειρίζονται τ/κ ιδιοκτησίας περιουσία αυτοί ή οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας τους μέχρι β’ βαθμού, είτε προσωπικά είτε ως μέτοχοι εταιρείας.
Οι επιτροπές
Πέραν των προαναφερθέντων, αναφορικά με τον προγραμματισμό σε σχέση με τις εκκρεμούσες συνεδριάσεις των Επιτροπών (Συμβουλευτικής και Ειδικών) το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει πως:
α) Στην Επαρχία Λεμεσού εκκρεμεί εξέταση αιτήσεων για παραχώρηση τ/κ γεωργικής γης, καθώς και επαγγελματικής στέγης. Αφορά σε δημοσιεύσεις που έχουν ήδη γίνει πριν την συζήτηση για τροποποίηση των κριτηρίων. Οι συνεδρίες των αρμόδιων Ειδικών Επιτροπών έχουν προγραμματιστεί να γίνουν πριν το τέλος τρέχοντος μηνός.
β) Στην Επαρχία της Πάφου δεν έχει προγραμματιστεί νέα Συνεδρία. Σημειώνεται, πως κατά το τρέχον έτος έχουν γίνει δύο Συνεδρίες Ειδικής Επιτροπής για παραχώρηση κατοικιών, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τροποποίηση των κριτηρίων.
γ) Στην Επαρχία Λάρνακας θα προγραμματιστεί μια συνεδρία για παραχώρηση τ/κ γεωργικής γης μέχρι τέλος τρέχοντος μηνός. Η εν λόγω συνεδρία αφορά 83 υποθέσεις παραχώρησης γεωργικής γης είτε με κληρονομική διαδοχή είτε μέσω συγκαταθέων.
δ) Στην Επαρχία Λευκωσίας εκκρεμούν αιτήσεις για επαγγελματικά υποστατικά ως ακολούθως: δεκαοκτώ αιτήσεις για διάθεση οκτώ υποστατικών για δημοσίευση που έγινε στις 9/7/2018, δέκα αιτήσεις για διάθεση τριών υποστατικών για δημοσίευση που έγινε στις 4/5/2022 και πέντε αιτήσεις για διάθεση τεσσάρων ανοιχτών χώρων και δύο υποστατικών για δημοσίευση που έγινε στις 21/4/2021. Η συνεδρία της Ειδικής Επιτροπής προγραμματίζεται να γίνει εντός του μηνός Οκτωβρίου.
Έρευνα από τον Ελεγκτή
Άλλωστε όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που αφορά τη μίσθωση τουρκοκυπριακών περιουσιών για εμπορικούς σκοπούς. Στο πλαίσιο της έρευνας, θα εξεταστεί κατά πόσον δημόσιοι υπάλληλοι και μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών έχουν στην κατοχή τους τουρκοκυπριακές περιουσίες όπως και συγγενικά τους πρόσωπα, καθώς και οι συνθήκες που τις απέκτησαν, με ποιους όρους, το ύψος του ετήσιου ενοικίου που πληρώνουν.
Ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων
Χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος δήλωσε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι θα ζητηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα και την Ελεγκτική Υπηρεσία να διερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.
«Υπάρχει άτομο που ο πατέρας του διαχειρίζεται Τουρκοκυπριακή περιουσία, γεωργική γη, από το 1977 (όταν αυτός ήταν παιδί) και στη συνέχεια το 2016 έγινε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής. Υπάρχουν και περιπτώσεις οι οποίες ήταν υπάλληλοι της υπηρεσίας και συγγενικά τους πρόσωπα επωφελήθηκαν με παραχώρηση ή διαχείριση τουρκοκυπριακής περιουσίας. Βέβαια, ούτε κι αυτές μπορούμε να πούμε ότι είναι παράνομες, αλλά πρέπει να διερευνηθούν», είπε.
Την ερχόμενη Τρίτη, όπως ανάφερε, αναμένεται να συζητηθεί γενικότερα η διαχείριση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών, καθώς και το ζήτημα των κριτηρίων. Το τελευταίο βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια θα οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής.
«Ήταν και δικό μας αίτημα να εφαρμοστεί μοριοδότηση στην παραχώρηση και διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψην τα κοινωνικό-οικονομικά και την περιουσία που κατείχε κάποιος στα κατεχόμενα πριν από το 1974», εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων.
Πηγή: alphanews