Προανήγγειλε ΠΟΠ «πατάτα κοκκινογής» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Σταθερή επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η καταχώρηση και άλλων αγροτικών προϊόντων ως ΠΟΠ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως ήδη ετοιμάζεται αίτημα για καταχώριση του δεύτερου πιο σημαντικού αγροτικού προϊόντος της Κύπρου μετά το χαλλούμι, της «πατάτας κοκκινογής».
Σε χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 6ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στα Λεύκαρα και ανέγνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής ανέφερε ότι το συγκεκριμένο Φεστιβάλ διοργανώνεται από το 2017 και «αναγνωρίζεται ήδη ως μια εξαιρετική πρωτοβουλία προβολής του πλούτου και της μοναδικής ποιότητας των αγροτικών προϊόντων του τόπου μας, και αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση του μόχθου του κύπριου αγρότη».
Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση εργάζεται άοκνα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, την αναζωογόνηση του πληθυσμού της υπαίθρου, την εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τον παραγωγό, τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και τη στήριξη της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού τομέα».
Αφού ανέφερε πως «είναι γνωστό ότι ο αγροτικός τομέας στην Κύπρο αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις», ο Πρόεδρος εξήγησε πως «την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας διαδέχθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, που δυσκολεύει την οικονομική ζωή του τόπου μας, επιφέροντας σημαντικές επιπτώσεις και στον αγροτικό τομέα. Επιπρόσθετα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε ενεργειακό και επισιτιστικό πρόβλημα, με τις τιμές της ενέργειας και των ζωοτροφών, και συνεπώς και των παραγόμενων προϊόντων, να αυξάνονται ραγδαία».
Ως Κυβέρνηση, συνέχισε και λαμβάνοντας υπόψιν τα συγκεκριμένα δεδομένα «και τις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν, παρείχαμε, κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έκτακτη στήριξη στην αγροτική δραστηριότητα και στους αγρότες μας, με ποσά που πλησιάζουν τα 50 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, έχοντας θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία».
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην τρέχουσα περίοδο υλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που άρχισε το 2014 και φέτος τελειώνει η μεταβατική της περίοδος, λέγοντας πως «έχουν παραχωρηθεί στοχευμένα στον αγροτικό μας κόσμο συνολικά πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά και από εθνικά κονδύλια. Η ορθολογική και άμεση διάθεση των κονδυλίων αυτών θα ήταν πολύ δύσκολη χωρίς την ουσιαστική συμβολή του ΚΟΑΠ».
Για την περαιτέρω στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, συνέχισε «καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μέχρι το 2027, στον σχεδιασμό της οποίας συμμετείχαμε ενεργά ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσοντας σε αυτήν πρόνοιες ευνοϊκές για την Κύπρο. Χαρακτηριστική της σημασίας που δίνει η Κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα, είναι και η συμπερίληψη στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα «Κύπρος το Αύριο» σημαντικού αριθμού έργων και μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να έχουν άμεση ή έμμεση θετική επίδραση στην αγροτική δραστηριότητα του τόπου μας».
Ενδεικτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα έργα μεταρρύθμισης του συστήματος διαχείρισης υδάτων αξίας άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ, τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων στην Ορούντα αξίας 30 εκατομμυρίων, στο πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης των αιγοπροβάτων της Κύπρου αξίας 5 εκατομμυρίων και το σχέδιο μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον γεωργικό τομέα 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, συνέχισε «εναρμονιζόμενοι με τις ενωσιακές πολιτικές, επεκτείναμε τις δράσεις αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα. Η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών προς όφελος των αγροτών μας, είναι μόνο μερικές από αυτές».
Αφού ανέφερε ότι «δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης αποτελεί συλλογική επιτυχία, ενώ σταθερή επιδίωξη μας είναι η καταχώριση και άλλων αγροτικών μας προϊόντων στους καταλόγους γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ηδη σημείωσε «ετοιμάζεται αίτημα για καταχώριση του δεύτερου πιο σημαντικού αγροτικού μας προϊόντος μετά το χαλλούμι, της «πατάτας κοκκινογής». Προς την ίδια κατεύθυνση, σε εθνικό επίπεδο, διαμορφώσαμε και καταθέτουμε σύντομα στη Βουλή για έγκριση, το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της απονομής Κυπριακού Σήματος σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του τόπου μας» είπε.
Ο Πρόεδρος εξέφρασε επίσης «ιδιαίτερη ικανοποίηση για την εποικοδομητική συμμετοχή και την καθοριστική συμβολή των αγροτικών οργανώσεων, αλλά και των ίδιων των αγροτών, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης για αναδιάρθρωση και αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα, με την προώθηση των απαραίτητων δράσεων και μεταρρυθμίσεων».
Ταυτόχρονα συνεχάρη «τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών Ανδρέα Κυπριανού και τους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν το Φεστιβάλ, αλλά και για τη συνολική δράση τους. Η στήριξη που παρέχει ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, γνωστός ως ΚΟΑΠ, στην παραγωγή και προώθηση των κυπριακών γεωργικών προϊόντων, αλλά και στην αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας, είναι καθοριστική».