Τα στοιχεία χρήσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού υποδεικνύουν μια καθοδική τάση, 0,6% το 2019 συγκριτικά με το 5,3% που καταγράφηκε το 2017, είπε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) Δρ. Χρίστος Μηνά.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Φάσμα Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοολισμού η ΑΑΕΚ σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας διοργάνωσαν το πρωί διάσκεψη Τύπου στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Στροβόλου, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του τριετούς προληπτικού προγράμματος «Εκπαιδευτικό Δίκτυο Επαγγελματιών: ΡΕΑ».
Σε χαιρετισμό του, ο Δρ. Μηνά ανέφερε ότι ενδεχομένως οι συντονισμένες προσπάθειες από το 2018 για ενημέρωση των εγκύων και νέων γονιών να επηρέασαν ευνοϊκά τα χαμηλά ποσοστά γυναικών που κατανάλωσαν αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.
Το αλκοόλ, σημείωσε, αποτελεί βλαβερή ουσία και η μέτρια-βαριά κατανάλωσή του κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του εμβρύου. «Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά μόνιμων σωματικών και νευρογνωστικών ανωμαλιών γνωστών ως φάσμα διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού (ΦΔΕΑ), συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων διαγνώσεων συνδρόμου εμβρυϊκού αλκοολισμού (ΣΕΑ), μερικού ΣΕΑ και νευροαναπτυξιακής διαταραχής λόγω έκθεσης στο αλκοόλ», πρόσθεσε.
Στην Κύπρο, συνέχισε, η παρακολούθηση της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη παρακολουθείται από τη Μονάδα Παρακολούθησης της Υγείας του Υπουργείου Υγείας από το 2017.
Στόχος της Αρχής, επισήμανε ο Δρ. Μηνά, είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των νέων γυναικών και νέων ζευγαριών σχετικά με το Σύνδρομο Εμβρυικού Αλκοολισμού (ΣΕΑ) και του Φάσματος Διαταραχής Εμβρυικού Αλκοολισμού (ΦΔΕΑ) και η ενίσχυση τη σχετικής γνώσης ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας.
Μέσα στο πλαίσιο, ανέφερε, πολλές νέες δράσεις και εκπαιδεύσεις έχουν υλοποιηθεί την τελευταία τριετία μέσω του προγράμματος «Εκπαιδευτικό Δίκτυο για την επιβλαβή χρήση του Αλκοόλ: ΡΕΑ» που εφαρμόζεται από το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας με την χρηματοδότηση της ΑΑΕΚ.
Σε χαιρετισμό της, η Σκεύη Κουκουμά, Πρόεδρος του Δ.Σ ΣΥΚΕΣΟ είπε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι μέσω του προγράμματος συμβάλαμε, στην ενίσχυση της γνώσης του γενικού πληθυσμού και των νέων γονέων αναφορικά με τους κινδύνους του αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, το θηλασμό και τη βρεφική ηλικία και ταυτόχρονα διοργανώσαμε εκπαιδεύσεις για τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με περιστατικά που σχετίζονται με τη διαταραχή και το σύνδρομο του εμβρυικού αλκοολισμού».
Θεωρούμε, συνέχισε, πως μέσω του προγράμματος ΡΕΑ έγινε μία πολύ καλή αρχή για την ενημέρωση του πληθυσμού αναφορικά με τον εμβρυϊκό αλκοολισμό, θέμα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην κοινωνία.
Ως ΣΥΚΕΣΟ, σημείωσε η κ. Κουκουμά, θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε σε δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του αλκοολισμού αλλά και να συνδράμουμε με τρόπο που η πολιτεία να στηρίξει περαιτέρω τις δράσεις πρόληψης των εξαρτήσεων καθώς και τις δομές θεραπείας.
Η Συντονίστρια του προγράμματος ΡΕΑ Ελένη Ευαγόρου, είπε ότι οι στόχοι του προγράμματος ήταν η ενημέρωση σχετικά με την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ, η ενίσχυση γνώσης του γενικού πληθυσμού και των νέων γυναικών ή και νέων γονέων για τους κινδύνους του αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, τον θηλασμό και την βρεφική ηλικία.
Η Θεοπίστη Χρίστου, έδωσε στοιχεία από το Αρχείο Γεννήσεων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από τις 694 μητέρες που κατανάλωσαν αλκοόλ την περίοδο 2017-2020, περίπου 17% κάπνιζαν, 67% ήταν κύπριες και 33% αλλοδαπές, 75% ήταν μεταξύ 20-34 ετών και 72% είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Επίσης 72% δεν έκαναν ψυχοπροφύλαξη, 3% έκαναν εξωσωματική, 45% είχαν φυσιολογικό τοκετό, 37% με επιλεγμένη καισαρική και 18% με επείγουσα, 4% είχαν δίδυμη κύηση. Ποσοστό 9% των νεογνών τους ήταν πρόωρα, 8% των νεογνών τους ήταν λιποβαρή, 7% των νεογνών τους μπήκαν στη ΜΕΝΝ και 43% έχουν θηλάσει αποκλειστικά, 49% έχουν θηλάσει με μικτή τροφή, ενώ, 8% δεν έχουν θηλάσει καθόλου.
Στην διάσκεψη τονίστηκε ότι οι μέλλουσες μητέρες είναι καλύτερα να απέχουν εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ ή και άλλων ουσιών πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, για αποφυγή όλων των πιθανών κινδύνων και εξασφάλιση των καλύτερων συνθηκών για το παιδί τους. Αν μια γυναίκα αντιμετωπίζει δυσκολία στην αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ ή και άλλων ουσιών μπορεί να το συζητήσει με τον επαγγελματία υγείας που την παρακολουθεί και να ενημερωθεί για τις επιλογές ή να επικοινωνήσει με τη τηλεφωνική γραμμή στήριξης και ενημέρωσης 1402 για να την κατευθύνει.
Μέσα στο πλαίσιο της ημέρας ευαισθητοποίησης, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και η Εθνική Επιτροπή για την Αντιμετώπιση του Συνδρόμου Εμβρυϊκού Αλκοολισμού και του Φάσματος Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοολισμού σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας προωθεί ενημερωτική εκστρατεία προς το κοινό μέσω τηλεοπτικών σποτ για την υιοθέτηση υγιεινού τρόπο ζωής στην εγκυμοσύνη και στην περίοδο του θηλασμού από τις μητέρες και τους πατέρες, όπως επίσης και αφισών που θα διοχετευτούν σε νοσηλευτήρια και άλλες σχετικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν τη γυναίκα και το παιδί.