Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πόντιση δεκάδων αμφορέων στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής Ορόκλινης
Πόντιση δεκάδων αμφορέων στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής Ορόκλινης

Πόντιση δεκάδων αμφορέων στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής Ορόκλινης

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σε μια αειφόρο δράση που θα συμβάλει στην αύξηση της θαλάσσιας ζωής και στη μεγιστοποίηση του καταδυτικού ενδιαφέροντος προχώρησε σήμερα η εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, η οποία αφορά την πόντιση αμφορέων στον φυσικό ύφαλο δίπλα από το ποντισμένο σκάφος «LEF 1», στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Λάρνακας.

Ο συγκεκριμένος ύφαλος βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από την ακτή της Ορόκλινης, σε βάθος 13 μέτρων, και φιλοξενεί διάφορα είδη θαλάσσιας ζωής.

 

 

Όπως αναφέρθηκε κατά την διαδικασία πόντισης των αμφορέων, σήμερα παρατηρείται υπεραλίευση και υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, η τοποθέτηση κατάλληλων κατασκευών φιλικών προς το περιβάλλον, κατά τρόπο λελογισμένο και οργανωμένο, ενισχύει τα καταφύγια για τους θαλάσσιους οργανισμούς.

 

Επιπρόσθετα, ο βυθός της Λάρνακας είναι στη μεγαλύτερή του έκταση αμμώδης και δεν διαθέτει βράχια ή άλλο κατάλληλο υπόστρωμα που θα αποτελέσει καταφύγιο οργανισμών, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας τεχνητών υφάλων. Η δράση αυτή εξυπηρετεί ταυτόχρονα και την αύξηση του καταδυτικού τουρισμού, κάτι που αποτελεί διαχρονική επιδίωξη της τοπικής εταιρείας τουρισμού και του δήμου της πόλης.

Οι αμφορείς που ποντίστηκαν αριθμούν τους 60, ενώ επιπρόσθετος αριθμός αγγείων, που έχουν παραχωρηθεί από την εταιρεία «Χριστάκης», θα ποντιστούν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Συνολικά αναμένεται να ποντιστούν γύρω στους 100 αμφορείς, οι οποίοι είναι πήλινοι και δεν περιέχουν υαλώματα, χρώμα ή οποιαδήποτε τοξικά υλικά που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη θαλάσσια ζωή. Η πόντιση των αμφορέων έγινε με την στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού και καταδυτικών σχολών.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Τουρισμού Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης δήλωσε ότι πρόκειται για δράση με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και τον καταδυτικό τουρισμό. «Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι ο ύφαλος που δημιουργήσαμε πριν από τρία χρόνια αποδίδει, γι’ αυτό κάθε χρόνο προσπαθούμε να τον εμπλουτίζουμε περαιτέρω με αειφόρες πρακτικές», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει καλή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για πάταξη του φαινομένου της παράνομης αλιείας στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής ανέφερε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εμπλουτίζει περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της Ορόκλινης, η οποία, όπως είπε, αναπτύσσεται ραγδαία το τελευταίο διάστημα με την προσθήκη νέων ξενοδοχειακών μονάδων πολυτελείας και άλλων σημαντικών έργων υποδομής.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Γιώργος Παγιάτας δήλωσε ότι εντός του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής τεχνητών υφάλων στην Ορόκλινη, κάτι που θα βοηθήσει στην αποτελεσματική αστυνόμευσή της.

Send this to a friend