Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Έκτακτα αντιδιαβρωτικά έργα ξεκινούν σε τμήμα της παραλίας των Περβολιών, παρά τον Φάρο. Στο συγκεκριμένο σημείο, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να υπάρχουν ακαθαρσίες και όγκοι χωμάτων μέσα στη θάλασσα, η οποία μερικές φορές «κοκκινίζει» εξαιτίας της λάσπης και δημιουργείται μια άσχημη εικόνα στα μάτια των λουόμενων και των επισκεπτών.

Τα έργα θα εκτελούνται παράλληλα με τους εννέα κυματοθραύστες που κατασκευάζονται στα Περβόλια για αναχαίτιση της εκτεταμένης διάβρωσης που έχει παρατηρηθεί στην ακτή τα τελευταία χρόνια.

Τα έργα θα καλύψουν συνολικό μήκος περίπου 435 μέτρων της ακτογραμμής του Φάρου. Το συμβόλαιο προβλέπει ολοκλήρωση των εργασιών σε 12 μήνες και το κόστος θα πλησιάσει το μισό εκατομμύριο ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σ’ εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή εννέα κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου των Περβολιών. Το συμβόλαιο προβλέπει ολοκλήρωση των έργων σε 30 μήνες με κόστος 6 εκατομμύρια, 250 χιλιάδες ευρώ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίζονται με στόχο, το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2024 να έχουν ολοκληρωθεί.

 

Το κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου, πραγματοποίησε με επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ Ψαριού. Πλήθος κόσμου από όλη την Κύπρο επισκέφθηκε το Ζύγι στο χώρο του αλιευτικού καταφυγίου, όπου στήθηκαν περίπτερα επίδειξης δραστηριοτήτων των ψαράδων, όπως ράψιμο δικτύων, παραγάδι, δόλωμα, μεταποίηση σαρδέλας,  φιλετάρισμα ψαριού, καθώς και έκθεση ομοιωμάτων ψαριών. Το βιωματικό εργαστήριο για παιδιά κέρδισε τις εντυπώσεις με τα παιδάκια να αναμένουν σε ουρές για να έχουν μια θέση στο εργαστήριο.

Ο Σεφ Χρίστος Χρστοδούλου και η Χρύσω Λέφου έφτιαχναν διάφορες συνταγές από ψάρι με «κύριο πιάτο» την ψαρόσουπα.

Το Φεστιβάλ ήταν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.

 

Πραγματοποιείται σήμερα η διαδικασία πόντισης των αμφορέων στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λάρνακας στη περιοχή της Ορόκλινης και συγκεκριμένα στον φυσικό ύφαλο δίπλα από το ναυάγιο LEF1.

Ο υπό αναφορά ύφαλος βρίσκεται περίπου 1 χλμ από την ακτή και σε βάθος 13 μέτρα, και φιλοξενεί διάφορα είδη θαλάσσιας ζωής.

Πρόκειται για μια οικολογική δράση η οποία γίνεται υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού και αποσκοπεί στην προσέλκυση και αύξηση του πληθυσμού των ψαριών καθώς και στη μεγιστοποίηση του καταδυτικού ενδιαφέροντος.

Οι αμφορείς που θα ποντιστούν αριθμούν τους 60 ενώ επιπρόσθετος αριθμός αγγείων θα τοποθετηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι αμφορείς είναι πήλινοι και δεν περιέχουν υαλώματα, χρώμα, ή οποιαδήποτε τοξικά υλικά που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη θαλάσσια ζωή.

Ο νέος τεχνητός ύφαλος δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΤΑΠ Λάρνακας και του ΤΑΘΕ και με τη στήριξη τοπικών αρχών, φορέων και επιχειρήσεων της Λάρνακας τον Δεκέμβριο του 2019.

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend