Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκε σήμερα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ο 45χρονος «Σαμάνος», από την Κολομβία, ο οποίος ευθύνεται, με βάση τα ευρήματα της Αστυνομίας, για τον θάνατο 34χρονης γυναίκας, από τη Λετονία, κατά τη διάρκεια τελετής με την ονομασία «Ayahuasca», η οποία είχε λάβει χώρα τον Αύγουστο του 2019 σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Αραδίππου.
Η συγκεκριμένη υπόθεση που οδηγείται στην δικαιοσύνη θεωρείται πρωτόγνωρη στα κυπριακά δικαστικά χρονικά, καθότι ουδέποτε στο παρελθόν ένα άτομο κατηγορήθηκε για πρόκληση θανάτου εξαιτίας λήψης ενός ροφήματος κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής. Εξού και η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Όπως είχε λεχθεί, τότε, στόχος της συγκεκριμένης τελετής, διοργανωτής της οποίας ήταν ο 45χρονος «Σαμάνος», ήταν… ο «καθαρισμός» του πνεύματος και του σώματος.
Σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκε και 53χρονη, από τη Ρωσία, μόνιμη κάτοικος Κύπρου, η οποία, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν βοηθός του 45χρονου Κολομβιανού στην διοργάνωση της υπό αναφορά τελετής. Το θύμα ήταν νυμφευμένη και διέμενε μόνιμα στο Παραλίμνι.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που εξασφάλισε η Αστυνομία, απεβίωσε στο διαμέρισμα όπου λάμβανε χώρα η τελετή, αμέσως μετά τη λήψη ενός ροφήματος με παραισθησιογόνες ουσίες.
Στο κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνονται εννέα βαρύτατες κατηγορίες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος και πλημελήματος και χορήγησης δηλητηρίου με σκοπό την πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης.
Κατά τη διάρκεια της νεκροτομής στη σορό της 34χρονης, που έγινε από τον ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους, λήφθηκαν δείγματα για τοξικολογικές και ιστοπαθολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων κατέδειξαν ότι ο θάνατος προήλθε από τη χορήγηση του συγκεκριμένου ροφήματος, σε συνδυασμό με τη λήψη κάποιου άλλου φαρμάκου που προφανώς λάμβανε το θύμα.
Η πρώτη δικάσιμος ενώπιον του Κακουργιοδικείου ορίστηκε η 29η Σεπτεμβρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία ο Κολομβιανός θα κληθεί ν’ απαντήσει εάν παραδέχεται ή όχι τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Μέχρι τότε διατάχθηκε να παραμείνει υπό κράτηση.
Όσον αφορά την Ρωσίδα συγκατηγούμενή του, δεν παρουσιάστηκε σήμερα στο δικαστήριο και θα της επιδοθεί κλήση για να παρουσιαστεί στις 29 Σεπτεμβρίου στο Κακουργιοδικείο.
Η 34χρονη είχε μεταφερθεί νεκρή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας στις 27 Αυγούστου του 2019. Από μαρτυρίες που συνέλεξαν οι ανακριτές της υπόθεσης, άτομα που παρευρίσκονταν στην τελετή, συμπεριλαμβανομένου και η 42χρονη Ρωσίδα που είναι κατηγορούμενη στην υπόθεση, αμέσως μετά τον θάνατο της γυναίκας μετέφεραν τη σορό της 34χρονης σε άλλη περιοχή για σκοπούς παραπλάνησης της Αστυνομίας, ενώ ο 45χρονος «Σαμάνος» μετέβη εσπευσμένα στο αεροδρόμιο Λάρνακας και αναχώρησε για το εξωτερικό, παρόλο που η πτήση του ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη ημέρα.
Η Αστυνομία, τότε, εξασφάλισε μαρτυρίες ότι το ίδιο πρόσωπο φέρεται να χορηγούσε παραισθησιογόνες ουσίες σε σαμανικές τελετές. Εναντίον του εκδόθηκε ευρωπαικό ένταλμα σύλληψης κι έγινε κατορθωτό να εντοπιστεί πριν από μερικές μέρες στην Ισπανία, απ’ όπου εκδόθηκε στις Κυπριακές Αρχές Ασφαλείας.
Τον Οκτώβριο θα φθάσουν στη Λάρνακα τα τελευταία πλοία που θα μεταφέρουν υγραέριο για σκοπούς διάθεσης στην εγχώρια αγορά, ενώ από τον ερχόμενο χειμώνα η εισαγωγή του γκαζιού θα γίνεται μέσω των νέων εγκαταστάσεων της κοινοπραξίας εταιρειών υγραερίου, στο Βασιλικό.
Αυτή είναι η ενημέρωση που έχει ο Δήμος Λάρνακας αναφορικά με τις διαδικασίες μετακόμισης των εταιρειών υγραερίου από τα ανατολικά παράλια της πόλης στο Βασιλικό.
Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι οι κατασκευαστικές εργασίες στο νέο χώρο της κοινοπραξίας εταιρειών υγραερίου στο Βασιλικό προχωρούν με κανονικούς ρυθμούς κι εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η μετακίνηση των εταιρειών από τη Λάρνακα.
«Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι η εισαγωγή των μεγάλων ποσοτήτων υγραερίου εν’ όψει του επόμενου χειμώνα θα γίνει μέσω των νέων εγκαταστάσεων στο Βασιλικό.
Τον Οκτώβριο υπολογίζουμε ότι θα γίνει η τελευταία εισαγωγή γκαζιού από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στη Λάρνακα. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων υγραερίου από τα παράλια της πόλης μας.
Το ευτύχημα είναι ότι οι εγκαταστάσεις γκαζιού, παρόλο που είναι σαφώς πιο επικίνδυνες απ’ ότι οι εγκαταστάσεις των υγρών καυσίμων, δεν επιφέρουν καθόλου επιβάρυνση στο έδαφος.
Ο καθαρισμός της περιοχής από τις πετρελαιοδεξαμενές που λειτουργούσαν στην περιοχή για δεκαετίες έχει ήδη ξεκινήσει», σημείωσε. Αξίζει ν’ αναφερθεί, ότι περίπου το 70% των οχληρών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν στα παράλια του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας για περισσότερο από μισό αιώνα ήταν δεξαμενές αποθήκευσης υγρών καυσίμων, ενώ το υπόλοιπο 30% των εγκαταστάσεων ανήκαν στις εταιρείες υγραερίου.
Ο Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι ήδη το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Λάρνακας εξετάζει τις δύο πρώτες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για αναπτύξεις στην παραλιακή περιοχή όπου λειτουργούσαν οι εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοειδών.
Όπως είπε, πρόκειται για δύο 15όροφα κτήρια που προγραμματίζονται ν’ ανεγερθούν σε κοντινή απόσταση από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας, επί του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας.
«Τα δύο νέα κτήρια θα έχουν διάφορες χρήσεις, οικιστικές και τουριστικές», συμπλήρωσε ο δήμαρχος. Μελλοντικά, όταν ολόκληρη η παραλία θα έχει «καθαρίσει» οριστικά από τις οχληρές εγκαταστάσεις, οι αρχές της Λάρνακας πιστεύουν ότι θα υπάρξει τεράστιο ενδιαφέρον από επενδυτές, Κύπριους και ξένους, για διαφόρων ειδών αναπτύξεις.
Η συνολική έκταση της παραλίας που για δεκαετίες παρέμενε «εγκλωβισμένη» εξαιτίας των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου είναι συνολικού μήκους τριών χιλιομέτρων.