Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Λίγο κάτω από τα επίπεδα του 2019 κυμάνθηκαν τον μήνα Ιούλιο και το πρώτο 10ήμερο Αυγούστου οι εισπράξεις του Δήμου Λάρνακας από την ενοικίαση ξαπλώστρων και ομπρελών στις παραλίες και την στάθμευση οχημάτων στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης. Βέβαια, οι φετινές εισπράξεις ήταν κατά πολύ αυξημένες σε σύγκριση με τις εισπράξεις που είχαν γίνει τις αντίστοιχες περιόδους του 2020 και του 2021, όταν ο κορωνοιός είχε πλήξει καίρια την τουριστική βιομηχανία.
Παρά το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι ένας σημαντικός αριθμός Κυπρίων επέλεξε να ταξιδέψει στο εξωτερικό για τις καλοκαιρινές του διακοπές και παρόλο που η ακρίβεια έχει περιορίσει τα έξοδα αρκετών παραθεριστών, εντούτοις η Λάρνακα προσελκύει ένα σημαντικό αριθμό περιηγητών αυτή την εποχή.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εισπράξεις που γίνονται από τις τέσσερις δημοτικές παραλίες, που είναι οι Φοινικούδες, η Καστέλα, η ακτή μπροστά από τα ξενοδοχεία της λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου και το Μακένζι. Τέσσερις παραλίες που καθημερινά κατακλύζονται από λουόμενους, ντόπιους και ξένους.
Παράλληλα, πολύ μεγάλη κίνηση παρατηρείται και στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, κυρίως κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, αφού φέτος η Λάρνακα φαίνεται να προτιμάται από ένα σημαντικό αριθμό Λευκωσιατών, οι οποίοι λόγω της ακρίβειας των καυσίμων προτιμούν την πόλη του Ζήνωνα για σκοπούς αναψυχής παρά το πιο μακρινό ταξίδι προς Αγία Νάπα ή Πρωταρά.
Οι χώροι στάθμευσης με τις μεγαλύτερες πληρότητες αυτή την εποχή είναι επί της λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου (έναντι των παγωταριών), στην παραλία Μακένζι και ο χώρος παρά το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων (παρά τον αστυνομικό σταθμό), όπου κυρίως κατά τις βραδινές ώρες παρατηρείται το αδιαχώρητο.
Σύμφωνα με ξενοδόχους της πόλης, μπορεί η απουσία Ρωσσόφωνων τουριστών να είναι αισθητή (όχι μόνο στη Λάρνακα, αλλά σε όλη την Κύπρο), ωστόσο το ευτύχημα για τη Λάρνακα είναι ότι φέτος προσελκύει τουρισμό από διάφορες χώρες, κυρίως της κεντρικής Ευρώπης, αγορές που τα προηγούμενα χρόνια δεν επέλεγαν την πόλη του Ζήνωνα για τις διακοπές τους.
Τονωτική ένεση στην τουριστική βιομηχανία της Λάρνακας αποτελούν και οι οργανωμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από τη Χάιφα του Ισραήλ στο λιμάνι της πόλης επί εβδομαδιαίας βάσης. Το δρομολόγιο αυτό αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Πρόκειται για συμφωνία που «έκλεισε» ο νέος επενδυτής στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, η κοινοπραξία Kition Ocean Holdings, με ταξιδιωτικό πράκτορα του Ισραήλ.
Στον «αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία το περιβόητο (μισοτελειωμένο) κτήριο με την ονομασία «Aero Center», για το οποίο είχε γίνει πριν από οκτώ χρόνια η πολύκροτη δίκη για το «σκάνδαλο της Δρομολαξιάς», ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας. Μαζί με το κτήριο, στον «αέρα» βρίσκονται και τα πολλά εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν μέχρι να φθάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το κτήριο.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ενώ όλο αυτό το διάστημα ο δήμος έχει αποστείλει σωρεία επιστολών προς τα αρμόδια υπουργεία και προς το Συμβούλιο Διαχείρισης του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ προκειμένου να ολοκληρωθεί και να αξιοποιηθεί το κτηριακό συγκρότημα κι ενώ προώθησε το θέμα μέχρι και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ουσιαστική εξέλιξη.
«Έχουμε αποστείλει πάμπολες επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς με την ελπίδα να ολοκληρωθεί το έργο, θέσαμε το θέμα κι ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Έχει καταντήσει… γόρδιος δεσμός το ζήτημα αυτό. Και είναι κρίμα, διότι το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται σε μια εξαιρετικά προνομιούχα περιοχή, είναι σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και θεωρείται κτήριο υψηλών προδιαγραφών, το οποίο με τη λειτουργία του θα μπορούσε να εξυπηρετήσει διάφορους σκοπούς.
Όλα αυτά τα χρόνια το κτήριο αραχνιάζει χωρίς να συγκινείται κανείς», συμπλήρωσε, εκφράζοντας ταυτόχρονα κι ερωτηματικά σε σχέση με την κυριότητα του υπό αναφορά κτηριακού συγκροτήματος, παρόλο που είναι γνωστό πως ανεγέρθηκε με λεφτά του Ταμείου Συντάξεων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου
Εδώ και πολλά χρόνια το κτηριακό συγκρότημα «Aero Center» όχι μόνο παραμένει ημιτελές, αλλά έχει καταστεί χώρος συνάθροισης διαφόρων υπόπτων προσώπων.
Κατά καιρούς, έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες για συγκέντρωση αστέγων, αλλά και για συναθροίσεις ατόμων που είναι βαποράκια ναρκωτικών για σκοπούς προσωπικής χρήσης ή παράδοσης παράνομων ουσιών. Ακόμα και για συνεύρεση παράνομων ζευγαριών έγιναν καταγγελίες από περιοίκους…
Κατά καιρούς ορισμένοι επιτήδειοι έχουν λεηλατήσει το παραμελημένο κτήριο, αφού παρατηρήθηκαν κλοπές χαλκού, αλουμινίων, συρμάτων και άλλων υλικών. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά που καθιστούν εξαιρετικά προβληματική την ύπαρξη του ξεχασμένου κτηριακού συγκροτήματος, αφού κάτοικοι της Δρομολαξιάς ανέφεραν στην εφημερίδα μας ότι ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο χώρος αυτός αποτελεί κι εκκολαπτήριο φιδιών, ερπετών κι εντόμων.Ταυτόχρονα, θάμνοι και άγρια βλάστηση έχουν φυτρώσει ανάμεσα στα κτήρια, δημιουργώντας μία άκρως αλγεινή εικόνα, που προκαλεί μόνιμο βραχνά για το Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού.
Υπενθυμίζουμε, ότι το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς αποκαλύφθηκε το 2013, προκαλώντας, τότε, και πολιτικούς τριγμούς. Λίγο αργότερα κι ενώ η υπόθεση οδηγείτο ενώπιον της δικαιοσύνης, σταμάτησαν και οι οικοδομικές εργασίες στο «Aero Center», το οποίο αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου.
Τον Μάρτιο του 2014 άρχισε ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης, με επτά πρόσωπα να οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Δύο από αυτά τελικά απαλλάχτηκαν και αθωώθηκαν.
Οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν στις 5 Ιανουαρίου 2015 σε ποινές φυλάκισης.