Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Berton: Αναζητούνται παντού ευθύνες – Φωνάζει το Κόμμα για τα Ζώα, περιμένουν τη νεκροτομή οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Berton: Αναζητούνται παντού ευθύνες – Φωνάζει το Κόμμα για τα Ζώα, περιμένουν τη νεκροτομή οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Berton: Αναζητούνται παντού ευθύνες – Φωνάζει το Κόμμα για τα Ζώα, περιμένουν τη νεκροτομή οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Η αγριόγατα που έμαθε σε όλη την Κύπρο τι είναι το σερβάλ και τι η σαβάνα δεν άντεξε, και πλέον η δημόσια συζήτηση για το θέμα παίρνει άλλη τροπή. Οι φωνές για απόδοση ευθυνών πληθαίνουν, ενώ το βασικό ερώτημα τού πώς ήρθε το ζώο στην Κύπρο παραμένει αναπάντητο. Η σημερινή νεκροτομή επί της σορού το ζώου ελπίζουν άπαντες να ρίξει φως για τα αίτια του ξαφνικού θανάτου του, όμως οι αρμόδιοι κρατούν μικρό καλάθι. Για σήμερα μάλιστα έχει οργανωθεί από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου και το Κίνημα Οικολόγων εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, όπου θα ζητηθεί η απόδοση ευθυνών.

Κάπου στις αρχές Μαΐου, μια είδηση που αρχικά δεν απασχόλησε και πολύ την επικαιρότητα, έλεγε για μια αγριόγατα που επιτέθηκε και τραυμάτισε ένα τρίχρονο παιδάκι προκαλώντας του τραύματα στο πρόσωπο. Αργότερα, η προσπάθεια εξακρίβωσης τού πώς ήρθε στην Κύπρο η γάτα, καθώς και τι είδος είναι ακριβώς, άρχισε δειλά – δειλά να απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης. Το γεγονός πως η αγριόγατα ήταν ουσιαστικά άγριο ζώο που εισήχθη παράνομα στην Κύπρο, έκανε τα πράγματα σοβαρότερα. Ακολούθως, η απόφαση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για μεταφορά της αγριόγατας στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού ως προσωρινός χώρος διαμονής, έδωσε ακόμα περισσότερη δημοσιότητα στο θέμα.

Ο Berton, όπως είναι το όνομα του γάτου, ήταν ένα αρσενικό νεαρό σερβάλ που θεωρείται άγριο ζώο και απαγορευμένο για κατοικίδιο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και αρχικά υπήρχαν αμφιβολίες μήπως είναι σαβάνα (διασταύρωση σερβάλ με οικόσιτη γάτα), όλοι οι ειδικοί δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι είναι σερβάλ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά και τους ισχυρισμούς της κηδεμόνος του, ο Berton έφθασε στην Κύπρο αεροπορικώς από τη Μόσχα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κηδεμόνας πλήρωσε τουλάχιστον 5.000 ευρώ σε συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο έφερε την αγριόγατα στην Κύπρο, με την ίδια να αρνείται να κατονομάσει το πρόσωπο αυτό. Το ζώο συνοδευόταν από μια σειρά πιστοποιητικών, τα οποία φαίνεται ότι ίσως είναι αυθεντικά, αλλά δεν ανταποκρίνονται στο ζώο. Το πιστοποιητικό που κατέχει η Αστυνομία αναφέρεται στο ζώο ως σαβάνα f5, η οποία όμως και πάλι απαγορεύεται.

Από την πρώτη στιγμή που το θέμα απασχόλησε τη δημοσιότητα, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το Τμήμα Τελωνείου έτρεξαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, ξεκαθαρίζοντας μέσω ανακοινώσεων ότι το ζώο αυτό ουδέποτε πέρασε από το Τελωνείο και ούτε ελέγχθηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται μέχρι και σήμερα σε σύγκρουση με όλες τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά και τους ισχυρισμούς της κηδεμόνος, περί αεροπορικής καθόδου. Πάντως, παρασκηνιακά, οι διάφορες πηγές από τις δύο αυτές υπηρεσίες αφήνουν υπόνοιες ότι το ζώο πιθανώς να έχει έρθει στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω άλλο σημείου, εννοώντας, είτε τα κατεχόμενα είτε ακόμα και τις διάφορες μαρίνες που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η νεκροτομή επί της σορού του ζώου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί παρουσία ανεξάρτητου κτηνίατρου, ο οποίος θα εκπροσωπεί, τόσο το Κόμμα για τα Ζώα όσο και την κηδεμόνα του ζώου. Πρόκειται για την κτηνίατρο που παρακολουθούσε τόσο καιρό το ζώο. Να σημειωθεί πως δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν θα γίνουν και τοξικολογικές εξετάσεις στο ζώο για να ξεκαθαρίσουν οι όποιες υπόνοιες και ψιθυρολογία υπάρχει. Το Κόμμα για τα Ζώα ζητά να αποδοθούν ευθύνες για τις αποφάσεις των Κτηνιατρικών, με τα πυρά να στρέφονται προσωπικά κατά του διευθυντή, Χριστόδουλου Πίπη. Επίσης, θα παραδώσουν υπόμνημα προς τον υπουργό Γεωργίας και προς τον γενικό εισαγγελέα, στο οποίο θα υποστηρίζουν τη θέση τους για άσκηση ποινικής δίωξης.

 

Μετά τη νεκροτομή

Για την ώρα, τόσο ο Ζωολογικός Κήπος Πάφου όσο και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τηρούν σιγή ιχθύος και περιμένουν τα αποτελέσματα της νεκροτομής. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει θεαματική ανατροπή. Σημειώνουν δε ότι τηρήθηκαν όλα όσα προνοούνται από τον νόμο για άγρια ζώα, ενώ αν δεν γινόταν η εγχείρηση στο ζώο αυτό θα πέθαινε νωρίτερα. Σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στην ανάγκη για εγχείρηση, αυτά κρίνονται ως πολυπαραγοντικά, αφού μπορεί να ευθύνεται, τόσο η διατροφή του ζώου όσο και οι συνθήκες διαβίωσης μέσα στην υπερβολική ζέστη. Πάντως, με το πέρας της νεκροτομής αναμένονται τοποθετήσεις για το θέμα με γραπτές ανακοινώσεις.

 

Περιμένει οδηγίες

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η Αστυνομία να στείλει τον φάκελο της υπόθεσης στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες. Η Αστυνομία εξέτασε την υπόθεση μέχρι την επίθεση στο παιδί και εναντίον της κηδεμόνος του ζώου εξετάζονται αδικήματα που αφορούν την παράνομη εισαγωγή και κατοχή άγριου ζώου, καθώς και της αμελούς και απερίσκεπτης πράξης. Σε περίπτωση που η νεκροτομή παρουσιάσει κάτι ύποπτο, δεν αποκλείεται να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της υπόθεσης, παίρνοντας άλλη τροπή.

 

Ψεύτικα τα πιστοποιητικά

Για το όλο θέμα, ο «ΠΟΛΙΤΗΣ» επικοινώνησε με την κ. Μαρίνα Ψημάδη, η οποία είναι υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού Τομέα της ΜΚΟ «Savvanah Cat Association». Η κ. Ψημάδη, η οποία είναι ειδικός εκτροφέας γατών σαβάνα, για ακόμα μια φορά ξεκαθάρισε ότι πέραν πάσης αμφιβολίας πρόκειται για σερβάλ. Φέραμε σε γνώση της ένα πιστοποιητικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και αναφέρεται σε σαβάνα, το οποίο, όμως, όπως μας εξήγησε δεν έχει εκδοθεί από κάποιον οργανισμό που να έχει κύρος και να ελέγχει τους εκτροφείς, λέγοντας πως θα μπορούσε κάλλιστα να το έφτιαξε μόνος του ο εκτροφέας. Επιπλέον, εντόπισε σημαντικές διαφορές με τα αυθεντικά πιστοποιητικά που εκδίδουν αναγνωρισμένοι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο TICA – The International Cat Association. Μάλιστα, μας έδειξε και το πιστοποιητικό για το δικό της γάτο σαβάνα, το οποίο προφανώς και διαφέρει από το δήθεν πιστοποιητικό που κυκλοφορεί το διαδίκτυο.

Επιπρόσθετα, ως ειδικός ζητήσαμε να μας εξηγήσει τι χώρος χρειάζεται για να έχει κάποιος σερβάλ στο σπίτι του, λέγοντάς μας πως είναι αναγκαίος ένας χώρος τουλάχιστον 50τ.μ. με περίφραση ακόμα και από πάνω, καθώς το ζώο αυτό έχει εξαιρετικό άλμα. Επίσης, απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε τέτοιο κλουβί, η παρουσία τέτοιου ζώου εντός του αστικού ιστού. Σχετικά με την αρρώστια του ζώου, η κ. Ψημάδη επιβεβαίωσε το πολυπαραγοντικό του ζητήματος, κάνοντας όμως ιδιαίτερη αναφορά στην ψυχολογία του ζώου, την οποία χαρακτήρισε «πολύ ευαίσθητη». Τέλος, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες επικοινώνησαν μαζί της ζητώντας συγκεκριμένες πληροφορίες για το ζώο, αναφέροντας πως είπε όλη την αλήθεια, χωρίς σκοπιμότητες και πως είναι έτοιμη ακόμα και στο δικαστήριο να αναφέρει όλα όσα γνωρίζει λόγω της ασχολίας της ως εκτροφέας. Μάλιστα, στηλίτευσε το γεγονός ότι η κηδεμόνας του ζώου δεν έλαβε, δυστυχώς, υπόψη της ότι πρόκειται για άγριο ζώο, θέτοντας το ίδιο σε κίνδυνο.

Πηγή: Πολίτης

Send this to a friend