Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι φετινές Περσείδες θα συνοδεύονται από πανσέληνο
Οι φετινές Περσείδες θα συνοδεύονται από πανσέληνο

Οι φετινές Περσείδες θα συνοδεύονται από πανσέληνο

Κάθε καλοκαίρι, οι Περσείδες, βροχή διαττόντων αστέρων, κάνουν την ετήσια τους θεαματική εμφάνιση στον αυγουστιάτικο ουρανό του βορείου ημισφαιρίου. Φέτος, το φαινόμενο συμπίπτει με την μαγευτική αυγουστιάτικη πανσέληνο, η οποία αναμένεται να επηρεάσει την ορατότητά του αλλά όχι και να την επισκιάσει, αναφέρει ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).

Σημειώνει ότι το φαινόμενο των Περσείδων ξεκινά κάθε χρόνο στα μέσα Ιουλίου και διαρκεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, με την κορύφωσή του να είναι περίπου στις 10-12 Αυγούστου. Θεωρείται μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων αστέρων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι κατ’ εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες ουρές. Το όνομα τους προέρχεται από το γεγονός ότι φαίνονται να πέφτουν από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, ο οποίος βρίσκεται προς τα βορειοανατολικά, αναλόγως της ώρας.

Πρόκειται για σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω της η τεράστια ουρά του κομήτη 109Ρ/Swift-Tuttle ο οποίος, κατά το πέρασμά του κάθε 133 χρόνια, διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Το τελευταίο του κοντινό πέρασμα ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126. Όταν η Γη περνά μέσα από το σημείο που άφησε πίσω ο κομήτης, τα μετέωρα αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρά της, επιταχύνονται από τη βαρύτητα και αναφλέγονται λόγω της υπερθέρμανσης και της τριβής τους με σωματίδια της ατμόσφαιρας, οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές.

“Η φετινή συγκυρία της κορύφωσης του φαινομένου των Περσείδων με την πανσέληνο στις 11 Αυγούστου θα επηρεάσει την ορατότητα, με την φωτεινότητα του φεγγαριού να επιτρέπει την παρατήρηση μόνο των πιο φωτεινών Περσείδων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αντί των αναμενόμενων περίπου 100 ανά ώρα, ο αριθμός πέφτει σημαντικά, γύρω στις 25-50 την ώρα” σημειώνει.

Ο Οργανισμός προτείνει στο κοινό όπως επιλέξει ένα σημείο κατά προτίμηση εκτός πόλης και μακριά από περιοχές με φωτορύπανση, με όσο δυνατόν ευρύτερο οπτικό πεδίο καθώς όσο πιο σκοτεινό είναι το μέρος της παρακολούθησης, τόσο πιο εντυπωσιακό θα είναι και το θέαμα.

Επομένως, προτείνει όπως κατά την διάρκεια της παρατήρησης, να αποφευχθεί η χρήση κινητών και άλλων πηγών φωτός αφού θα επηρεάσουν την νυχτερινή  όραση.

“Ένα αναπαυτικό κάθισμα, στρώμα ή μαξιλάρι θα συμβάλουν στην άνετη παρατήρηση και την απόλαυση της βραδιάς. Παρόλο που δεν χρειάζεται οποιοσδήποτε ειδικός εξοπλισμός όπως τηλεσκόπιο ή κιάλια για την παρατήρηση των Περσείδων, εντούτοις επιτρέπει την παρατήρηση του φεγγαριού και του υπόλοιπου ουρανού”.

Επ’ ευκαιρίας της φετινής συγκυρίας των δυο αστρονομικών φαινομένων στις 11 Αυγούστου, ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος, σε συνεργασία με το Riverland Bio Farm, διοργανώνει νυκτερινή εξόρμηση στα Καμπιά για παρατήρηση των Περσείδων, καθώς και του φεγγαριού με τηλεσκόπιο. Οπως αναφέρει, η βραδιά θα ξεκινήσει στις 19:30 με σύντομη ξενάγηση στη φάρμα και παρασκευή χαλλουμιού. Στις 20:30, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ ‘Star Stuff’ (στα Αγγλικά), σε σκηνοθεσία Milad Tangshir, το οποίο ταξιδεύει το κοινό σε τρία απόμακρα παρατηρητήρια βαθέος διαστήματος και ταυτόχρονα αφηγείται τις ιστορίες των τοπικών κοινοτήτων που ζουν πλάι τους. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι παρευρισκόμενοι μπορούν να φέρουν το δικό τους πίκνικ.

Για περισσότερες πληροφορίες Cyprus Space Exploration Organisation (CSEO), http://www.space.org.cy www.facebook.com/CyprusSpaceExplorationOrganisation, τηλ 22357700

Send this to a friend