Μια άλλη Μέλισσα δίνει ζωή στην πυρόπληκτη περιοχή της Οδού
Αυτό που μας έρχεται στο μυαλό όταν βλέπουμε μια μέλισσα είναι σίγουρα το μέλι της, αλλά και το τσίμπημά της. Παρά τον πόνο που προκαλεί με το τσίμπημά της, η αποστολή της για την ανθρωπότητα είναι τεράστια και δεν είναι άλλη από την αναπαραγωγή των φυτών και τη διατήρηση του πλανήτη μας ζωντανού. Χωρίς τα φυτά δεν υπάρχει ζωή και χωρίς μέλισσα φυτικό βασίλειο.
Άλλωστε η αναφορά του Νομπελίστα φυσικού, Άλμπερτ Αϊνστάιν, ότι «αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής» αποτυπώνει ξεκάθαρα τη σημασία τους για τη ζωή στον πλανήτη.
Δεκαπέντε εκατομμύρια χρόνια ζει και προσφέρει τις υπηρεσίες της και θα συνεχίσει να το πράττει αν κι εφόσον ο άνθρωπος σταματήσει την αλόγιστη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων. Οι αναφορές στη ζωή μας για τη μέλισσα, έχουν την αφετηρία τους στις πρώτες μας σχολικές γνώσεις. Τα στοιχεία είναι απίστευτα σημαντικά για το πρώτο έντομο που εξημέρωσε και εκμεταλλεύτηκε οικονομικά ο άνθρωπος:
-Η μέλισσα συμμετέχει στη διαδικασία της επικονίασης των φυτών και βοηθά στη γενετική ποικιλομορφία τους.
-Αυξάνει και βελτιώνει την ποιότητα των καρπών των φρούτων και των σπόρων.
-Η μέλισσα μεταφέρει στα πόδια της τη γύρη κάθε φορά που «τρέχει» γύρω από τα άνθη.
-Η γύρη βρίσκεται στους ανθήρες, το αρσενικό μέρος του φυτού, και αποτελείται από μικροσπόρια που η μέλισσα τα μεταφέρει στο στίγμα.
-Εκεί, η μέλισσα βγάζει μια μικροσκοπική ουρά και βοηθά τα μικροσπόρια να μετακινηθούν προς το κάτω μέρος του άνθους όπου βρίσκεται η ωοθήκη, που περιέχει τα «ωάρια» τού κάθε άνθους.
-Μόλις αυτά φτάσουν στα «ωάρια» σχηματίζονται οι σπόροι του φυτού.
-Όταν οι σπόροι ωριμάσουν, πέφτουν στο έδαφος και δημιουργούνται νέα φυτά.
-Τα νέα φυτά διαιωνίζουν το είδος τους, προσφέρουν οξυγόνο στον πλανήτη γη και τροφή για τον άνθρωπο και το ζωικό βασίλειο.
-Η μέλισσα μαζεύει από τα φυτά γύρη και νέκταρ και τα αποθηκεύει στην κυψέλη.
-Εκτός από το μέλι που παράγει, δημιουργεί και τη γύρη, ένα συμπλήρωμα διατροφής.
Με τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου
Αντιλαμβανόμενη όλα τα παραπάνω και σε συνάρτηση με την αναγκαιότητα υποστήριξης της αναζωογόνησης κι επαναφοράς της οικονομικής και επαγγελματικής ανάκαμψης των πυρόπληκτων περιοχών παραγωγής μελιού, η Τράπεζα Κύπρου, σε συνεργασία με τους Ροταριανούς Ομίλους δημιούργησαν το Κέντρο Τεχνητής Αναπαραγωγής Βασίλισσας – Μέλισσας «Μέλισσα Ζωή», που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο χωριό Οδού.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου και περιλαμβάνεται στον πυλώνα «Περιβάλλον». Επίσης, η εγκατάσταση ενός τέτοιου Κέντρου στην περιοχή παρέχει εφόδια στους νέους που ζουν στην περιοχή, ώστε να παραμείνουν και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τομέα της παραγωγής μελιού και άλλων προϊόντων.
Από τη λειτουργία του Κέντρου επωφελούνται εννέα κοινότητες και 38 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής μελιού. Ακόμη, το Κέντρο θα συνδεθεί με παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δραστηριότητες, για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον σημαντικό ρόλο της μέλισσας στο περιβάλλον.
Το Κέντρο, το οποίο εγκαινιάστηκε κατά την έναρξη του Φεστιβάλ Μελιού στην Οδού, διευθύνεται από τις κοινότητες και στελεχώνεται από εκπαιδευμένο προσωπικό.
Πηγή: City.com.cy