Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εθνικό προϊόν ή εθνικός πονοκέφαλος το χαλλούμι; – Σφράγισε η συμφωνία ενώπιον Καδή
Εθνικό προϊόν ή εθνικός πονοκέφαλος το χαλλούμι; – Σφράγισε η συμφωνία ενώπιον Καδή

Εθνικό προϊόν ή εθνικός πονοκέφαλος το χαλλούμι; – Σφράγισε η συμφωνία ενώπιον Καδή

Μετά απο μαραθώνια συνεδρίαση στα γραφεία του ΚΕΒΕ, που κράτησε πέντε ώρες η συμφωνία επιτεύχθηκε χθες ανάμεσα στους τρείς εμπλεκόμενους φορείς παραγωγής του χαλλουμιού. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ιστορική η συγκεκριμένη συμφωνία η οποία σφράγισε ενώπιον του υπουργού Γεωργίας κ. Καδή.

Τα 11 σημεία της συμφωνίας:

1) Πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας και του Κανονισμού που κατοχυρώνει το χαλλούμι ως προϊόν ΠΟΠ.

2) Άμεση εγγραφή όλων των τυροκομείων στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.

3) Άμεσες ενέργειες για τροποποίηση προδιαγραφών της ΠΟΠ σε χαρακτηριστικά ήσσονος σημασίας, ώστε να μπορεί να παράγεται χαλλούμι ΠΟΠ με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, με αυξημένη υγρασία και από γάλα που θα προέρχεται από όλες τις αγελάδες που ζουν και αναπαράγονται στην Κύπρο.

4) Απόσυρση όλων των δικαστικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη εναντίον του φακέλου που προηγήθηκε της ΠΟΠ και του Κανονισμού ΠΟΠ.

5) Ως χαλλούμι ΠΟΠ θα θεωρείται το διπλωμένο, το burger, το block και τα slice.

6) Παραχώρηση χρονικού διαστήματος μέχρι τέλος Αυγούστου για να τύχουν διαχείρισης όλα τα προϊόντα που φέρουν την ονομασία «χαλλούμι» και δεν πέρασαν από τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός ΠΟΠ.

7) Παραχώρηση από τους τυροκόμους, με ισχύ από 1η Αυγούστου 2022, αυξήσεων στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος γύρω στα 30 σεντ ανά λίτρο (συν 10 σεντ ανά λίτρο από το Κράτος για τους πρώτους έξι μήνες). Η ακριβής τιμή στην οποία θα παραλαμβάνεται το γάλα θα καθορίζεται στη βάση φόρμουλας ποιοτικών κριτηρίων.

8) Οι τυροκόμοι δεσμεύτηκαν ότι θα αγοράζουν όλες τις παραχθείσες ποσότητες πρόβειου / αιγινού γάλακτος στη μεταξύ τους συμφωνηθείσα τιμή.

9) Θα γίνει προσπάθεια για επέκταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το έτος 2029.

10) Σταδιακά και με ερευνητική – επιστημονική υποστήριξη να προχωρήσει η γενετική βελτίωση όλων των ζώων για να αυξηθεί η κατά κεφαλή παραγωγή γάλακτος.

11) Ενίσχυση, από το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, της προσπάθειας προώθησης στην αγορά του «κυπριακού λευκού τυριού σχάρας», που θα μπορεί να παράγεται από κυπριακό γάλα, χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές ΠΟΠ.

Send this to a friend