Πραξικόπημα 15ης Ιουλίου 1974: Το χρονικό μιας προδοσίας
48 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα μέρα του πραξικοπήματος, που σήμανε την απαρχή της μελανότερης σελίδας της ιστορίας της Κύπρου. Ένα τραγούδι που δεν τέλειωσε ποτέ και η Κύπρος εισέρχεται σε μια εποχή.
«Το πουκάμισο το θαλασσί,
μια φορούσα εγώ και μια εσύ,
χρυσή κλωστή και βελονιά
ποιος θα δικάσει τον φονιά…»
Αυτή ήταν η μετάδοση του ραδιοφώνου του ΡΙΚ, λίγο πριν τις 08.20 το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974. Μια μετάδοση που διακόπηκε και το πραξικόπημα είχε αρχίσει με την κωδική ονομασία «Ο Αλέξανδρος εισήλθε εις το νοσοκομείο». Στις 8.15 πμ, τα πρώτα τεθωρακισμένα άρχισαν να βγαίνουν από την βάση τους, με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο.
Παράλληλα, μία μοίρα καταδρομών διατάχθηκε να καταλάβει όλα τα επίκαιρα σημεία και τα δημόσια κτίρια.
Παλαιότερο βίντεο του SigmaLive για τη μαύρη επέτειο.
Το ιστορικό
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 15 Ιουλίου 1974, ο Μακάριος πήρε τον δρόμο της επιστροφής στο Προεδρικό Μέγαρο στην Λευκωσία από την εξοχική του κατοικία στο όρος Τρόοδος, όπου είχε περάσει το Σαββατοκύριακο. Η πομπή του Μακαρίου πέρασε μπροστά από το στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Κοκκινοτριμιθιά.
Η πομπή του Μακαρίου πέρασε ανενόχλητη από το σημείο εκείνο, χωρίς κάποιο από τα μέλη της συνοδείας του να παρατηρήσει κάτι το ύποπτο.
Την ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ο Μακάριος δεχόταν μια ομάδα ελληνοπαίδων από την Αίγυπτο. Κάποιο από τα παιδιά άκουσε τους πυροβολισμούς, αλλά ο Μακάριος τα καθησύχασε.
Όταν τα πυρά πύκνωσαν και το Προεδρικό Μέγαρο άρχισε να κανονιοβολείται από τα τεθωρακισμένα της Εθνικής Φρουράς, ο Μακάριος, αφού προστάτευσε πρώτα τους μικρούς του επισκέπτες, στη συνέχεια διέφυγε από την μοναδική αφύλακτη δίοδο, που υπήρχε στα δυτικά του Προεδρικού Μεγάρου.
Με τη βοήθεια τριών σωματοφυλάκων του και ντυμένος με πολιτικά ρούχα, ακολούθησε την κοίτη ενός παρακείμενου χειμάρρου και κάτω από μυθιστορηματικές συνθήκες έφθασε στην Μονή Κύκκου.
Πηγή: Sigmalive