Χωρίς φρένο οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, πού θα φτάσει η ακρίβεια
Χωρίς σταματημό συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκαλείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την κατάσταση να μην αναμένεται να διαφοροποιηθεί το επόμενο διάστημα.
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Οικονομολόγος Στέλιος Πλατής, σημείωσε ότι τα έσοδα του κράτους από τους φόρους στα καύσιμα και τον αυξημένο Φ.Π.Α. ανέρχονται μέχρι στιγμής για το 2022, στο 1 δισ. ευρώ, αφού κατά μέσο όρο τα επιπλέον έσοδα από την αύξηση στην τιμή των καυσίμων φτάνουν τα 41-45 εκατομμύρια.
Όπως ανέφερε, τα χρήματα αυτά θα πρέπει να επανεπενδυθούν στην οικονομία, όπως για παράδειγμα στη στήριξη των πατατοπαραγωγών, ενός τομέα που είναι σημαντικός και χαρακτηρίζει την κυπριακή εγχώρια παραγωγή.
«Πληρώνουμε τη διαχρονική ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας»
Σε έντονο ύφος ο κ. Πλατής, χαρακτήρισε πονεμένη ιστορία το θέμα των καυσίμων, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή πληρώνουμε πολύ περισσότερα, αφενός λόγω του ότι από το 2014 που άρχισε να συζητείται η χρήση φυσικού αερίου, δεν έχουν ετοιμαστεί οι κατάλληλες υποδομές, ούτε έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για εξαγωγή και χρήση και αφετέρου η Κύπρος πληρώνει μέχρι σήμερα τις ποινές που της έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε. λόγω, ακριβώς, της μη συμμόρφωσης.
Σημείωσε δε, ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τρίτη θέση σε ό,τι αφορά στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καυσίμων κίνησης και χρήση συμβατικού αυτοκινήτου. Το γεγονός αυτό εντείνεται από το ότι ως χώρα δεν διαθέτουμε επαρκή μέσα μαζικής μεταφοράς, ούτε έχουμε προχωρήσει στη χρήση πράσινης ενέργειας.
Απειλή για την Κύπρο η επισιτιστική κρίση
Μιλώντας για τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο κ. Πλατής υπέδειξε ότι η έλλειψη λιπασμάτων φαίνεται να οδηγεί στην αδυναμία παραγωγής, στο επίπεδο τουλάχιστον που η παγκόσμια οικονομία παρήγαγε σιτηρά κι άλλες πρώτες ύλες μέχρι σήμερα, προκαλώντας προβλήματα στην παραγωγή τροφίμων.
Τέλος, ο Στέλιος Πλατής αναφέρθηκε στην Ουκρανία, λέγοντας ότι πριν από τον πόλεμο η χώρα «τάιζε» 400 εκατομμύρια ανθρώπων, με την έξοδό της από τη διαδικασία παραγωγής τροφίμων να δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις. Συνεπακόλουθα, αυτό επηρεάζει και την Κύπρο, αφού συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, παρόλο που η επίπτωση στη χώρα μας δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο σε άλλες χώρες.
Πηγή: alphanews