Δρ. Κωστρίκης: Τα εμβόλια δεν περιορίζουν τη μετάδοση του κορωνοϊού
Την άποψη ότι η πανδημία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό, εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος βιώνει το έκτο κύμα κορωνοϊού.
«Τραγικό λάθος ότι ο ιός θα εξαφανιστεί, θα έχουμε λοίμωξη που θα συνεχίσει να μολύνει ανθρώπους στη χώρα μας και σε πολλές άλλες χώρες».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ιός δεν είναι ο ίδιος γενετικά με το αρχικό στέλεχος Wuhan, καθώς οι ενδείξεις φαίνεται να υποδηλώνουν ότι τα κυρίαρχα στη χώρα μας εξελικτικά υποστελέχη της παραλλαγής όμικρον 5, είναι λιγότερο παθογόνα.
Παράλληλα, ο κ. Κωστρίκης εκτίμησε ότι το έκτο κύμα δε θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στα νοσοκομεία.
Τι ισχύει για τα εμβόλια
Παρ’ όλα αυτά, τα εμβόλια δε φαίνεται να είναι αποτελεσματικά ως προς τον περιορισμό της μετάδοσης των νέων υποστελεχών, αφού ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι τα υφιστάμενα εμβόλια της Pfızer και της Moderna δεν καλύπτουν όλο το φάσμα του ιού.
«Τα εμβόλια έχουν απωλέσει τη δυνατότητα προστασίας από τη μετάδοση του ιού. Η βιβλιογραφία λέει ότι διατηρείται η κυτταρική ανοσία, δηλαδή αν κάποιος κολλήσει, δεν θα επιδεινωθεί η κατάστασή του».
Ο Καθηγητής σημείωσε, επίσης, ότι τα δεύτερης γενιάς εμβόλια που ετοιμάζουν οι δύο εταιρείες, αν έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της όμικρον 1, δε θα καλύπτουν τα εξελικτικά υποστελέχη της όμικρον 5, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι δε φταίνε τα εμβόλια, από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν για άλλο στέλεχος του ιού.
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα rapid tests
Αναφερόμενος στα rapid tests, o κ. Κωστρίκης χαρακτήρισε την αποδοτικότητά τους ικανοποιητική, εφιστώντας, όμως, την προσοχή ως προς την ποιότητά τους. Ανέφερε ότι αν και τα τεστ θα δείχνουν θετική ένδειξη σε περίπτωση ύπαρξης του ιού, παρ’ όλες τις νέες μεταλλάξεις, εντούτοις αυτό θα εξαρτάται από την ποιότητά τους.
Θα υπάρξει έβδομο κύμα;
Καταλήγωντας, ο κ. Κωστρίκης επανέλαβε ότι τα υποστελέχη της όμικρον 5 είναι λιγότερο παθογόνα, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός πιο παθογόνου στελέχους από το κυρίαρχο.
Πηγή: alphanews.live