Η Κύπρος έλαβε πιστοποίηση Διεθνούς Οργανισμού OCHA για αντιμετώπιση σεισμών
Η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε την πιστοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού OCHA, για την αντιμετώπιση σεισμών, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Αμυνας Ολύβια Μιχαηλίδου.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Ολύβια Μιχαηλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας «η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας του Υπουργείου Εσωτερικών, έλαβε σήμερα Κυριακή 19 Ιουνίου, πιστοποίηση από το Γραφείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είναι αρμόδιο για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (UN OCHA)».
Η πιστοποίηση, εξήγησε, «αφορά τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο καταστροφικό σεισμό στην Κύπρο στη βάση διεθνών προτύπων».
Πρόσθεσε ότι από τις 14 Ιουνίου 2022 εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού UN OCHA βρίσκονται στην Κύπρο με σκοπό την αξιολόγηση του εθνικού συστήματος αντιμετώπισης σεισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε, «πραγματοποίησαν επισκέψεις σε υπηρεσίες που εμπλέκονται σε θέματα σεισμού και παρακολούθησαν τη άσκηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χθεσινής μέρας, της ομάδας έρευνας και διάσωσης στη Λάρνακα για να διαπιστωθεί αν ακολουθούνται οι “Κατευθυντήριες Γραμμές” του UN OCHA, γνωστές ως INSARAG GUIDELINES».
Όπως εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, οι “Κατευθυντήριες Γραμμές” του UN OCHA, σε θέματα αντιμετώπισης σεισμού, αποτελούν «την αποδεκτή διαδικασία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προωθεί την αποδοχή και εφαρμογή τους από τα κράτη μέλη της». Η ικανοποίηση των “Κατευθυντήριων Γραμμών”, ανέφερε, «είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι την κατατάσσει στις λίγες χώρες ανά τον κόσμο, οι οποίες έχουν εξεταστεί και πετύχει τη σχετική πιστοποίηση».
Απαντώντας σε ερώτηση η Ολύβια Μιχαηλίδου είπε ότι «η απόκτηση της πιστοποίησης ήταν αποτέλεσμα επίπονης και σκληρής προετοιμασίας».
Σύμφωνα με την ίδια, η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας πριν τέσσερα χρόνια υπέβαλε επίσημο αίτημα στον UN OCHA για την απόκτηση της σχετικής πιστοποίησης. Τότε καθορίστηκε μία επίσημη διαδικασία συνεργασίας με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Αντιμετώπισης Καταστροφών της Γερμανίας (ΤHW), ο οποίος παρέχει υποστήριξη στα κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην οικογένεια του UN OCHA.
Η διαδικασία, εξήγησε «ήταν πολύ απαιτητική, διότι είχε σαν προϋπόθεση την προσαρμογή ολόκληρου του συστήματος στα διεθνή πρότυπα».
«Χρειάστηκε η συγγραφή ενός μεγάλου εγχειριδίου πρότυπων διαδικασιών, η αγορά εξειδικευμένου εξοπλισμού, η εκπαίδευση των μελών μας στις νέες διαδικασίες και εξοπλισμό και η συμμετοχή μας σε διεθνείς ασκήσεις και εκπαιδεύσεις» είπε και σημείωσε πως «η διεξαγωγή της χθεσινής ολοήμερης άσκησης ήταν αποτέλεσμα εντατικής προετοιμασίας διάρκειας έξι μηνών».
Ανέφερε επίσης ότι «οι εκπρόσωποι της ΤHW παρακολουθούσαν κάθε βήμα των προετοιμασιών μας και μας καθοδηγούσαν εκεί όπου έκριναν ότι απαιτούνται αλλαγές, ώστε να συμβαδίζουμε με τα πρότυπα του INSARAG. Στο διάστημα των τεσσάρων χρόνων επισκέφθηκαν αρκετές φορές την Κύπρο, παρακολούθησαν ασκήσεις μας και μας πρόσφεραν εκπαιδευτικά προγράμματα».
Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου «η σχετική πιστοποίηση από τον UN OCHA και αυτόματα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία μεγάλη απόδειξη των δυνατοτήτων του κράτους μας».
«Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το επίτευγμα και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις με γνώμονα πάντοτε την προστασία του πολίτη, όπως είναι άλλωστε και η αποστολή μας» κατέληξε.