Επανέρχεται η συζήτηση για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό: Ιούλιο οι ανακοινώσεις
Μεγάλη ήταν η επιθυμίας της Ζέτας Αιμιλιανίδου η θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού στην Κύπρο. Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Γενικός Οργανωτικός ΣΕΚ, Πανίκος Αργυρίδης είπε ότι το τελευταίο διάστημα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο οι εξελίξεις γύρω από τον κατώτατο μισθό είναι ραγδαίες.
Σύμφωνα με τον ίδιο την περασμένη δευτέρα οι διαπραγματευτές του κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ κατέληξαν σε μια συμφωνία πλαίσιο που αφορά τον Ευρωπαϊκό Κατώτατο Μισθό.
“Ο στόχος ήταν ακριβώς να συμβάλουν μέσα από την θέσπιση και ενδεχομένως σύντομα την ψήφιση της σχετικής οδηγίας στην βελτίωση του επιπέδου των εργαζομένων, στην διασφάλιση και προσφορά καλύτερων και δικαιότερων μισθών όπως επίσης και στην αποφυγή οποιονδήποτε μισθολογικών μορφών εκμετάλλευσης.”
Το 2019 ξεκίνησε στην Κύπρο ο διάλογος για την θέσπιση στο νησί του Εθνικού Κατώτατου Μισθού. Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίδη πριν τον χαμό της Υπουργού Εργασίας, τα μέρη ήθελαν ακόμα μόλις μερικές ώρες για να καταλήξουν στο πλαίσιο του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.
“Αναμένουμε μετά και την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι εντός του μήνα θα ολοκληρωθεί ο διάλογος, αρχές του επόμενου μήνα και σίγουρα πριν το καλοκαίρι να είμαστε σε θέση να ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουμε και σε εθνικό επίπεδο σε σχέση με τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό.”
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα φέρει μαζί του τεράστια οφέλη όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση των διακρίσεων και των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων ενώ θα συμβάλει και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Τέλος αναμένεται να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Την ίδια στιγμή αναμένεται να ενισχύσει και τα κρατικά ταμεία όπως είναι το ΓΕΣΥ και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Το ΚΕΒΕ αν και ήταν αρχικά πολύ διστακτικό ως προς το να αρχίσει ο διάλογος για την θέσπιση ενός οριζόντιου μισθού τελικά συμμετείχε σύμφωνα με τον Αιμίλιο Μιχαήλ, Διευθυντή Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων ΚΕΒΕ. Όπως είπε, σήμερα το 95% των επιχειρήσεων στην Κύπρο εργοδοτούν μέχρι 20 άτομα και σε περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να απορροφηθεί ο κατώτατος μισθός, η εταιρείας θα έχει δυο επιλογές.
“Είτε θα βάλει την αύξηση που θα επέλθει στην τιμή με αποτέλεσμα να επέλθουν πληθωριστικές πιέσεις, είτε μη μπορώντας να αντέξει να προβεί σε μείωση της απασχόλησης. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την εταιρεία.”
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ η Υπουργός Αιμιλιανίδου είχε ήδη αρχίσει διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού με σκοπό να ακούσει τις ανησυχίες της κάθε πλευράς. Όπως είπε, η Ζέτα Αιμιλιανίδου συμμετείχε στην συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΒΕ και αφού άκουσε όλα όσα είχαν να πουν, είπε ότι ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός, δεν θα είναι κάτω από τα σημερινά επίπεδα αλλά ούτε και θα έχει τεράστια διαφορά.
Πηγή: alphanews