Στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου η Ελλάδα και πάλι με αφορμή αυτή τη φορά την τρομοκρατία και το ΡΚΚ.
Σε ομιλία του στην 30η Συνάντηση Διαβούλευσης και Αξιολόγησης του κυβερνώντος κόμματος AKΡ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν μπορεί να πει το ναι στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όταν οι Κούρδοι τρομοκράτες δρουν ανεξέλεγκτα σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα.
«Μίλησα χθες με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για το θέμα της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας οργανισμός που παρέχει ασφάλεια στους τρομοκράτες. Την ώρα που οι τρομοκρατικές οργανώσεις δρουν ανεξέλεγκτες στη Σουηδία και τη Φινλανδία, την ώρα που κρατούν στα χέρια τους τις αφίσες του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης υπό την προστασία της αστυνομίας στη Σουηδία, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, την ώρα που γίνονται εκστρατείες κατά της Τουρκίας, εδώ κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να κάνουμε το ίδιο λάθος όταν στη γειτονική μας Ελλάδα, η Ελλάδα επιτρέπει την ίδρυση 5+4, 9 αμερικανικών βάσεων και την ώρα που οι τρομοκρατικές οργανώσεις δρουν ανεξέλεγκτες και πάλι στην Ελλάδα», δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ενόχλησή του για το θέμα της ελληνο-αμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι το να έχει η Τουρκία έναν ισχυρό στρατό δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη σήμερα, όπως ήταν πάντα στην ιστορία.
«Έχουμε κάνει βήματα που θα καταστήσουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας, τις οποίες καθαρίσαμε από τη FETÖ, έναν από τους πιο σύγχρονους στρατούς στον κόσμο σε κάθε τομέα. Εκτελούμε σχολαστικές μελέτες, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις στη γραμμή ασφαλείας μας στα νότια σύνορά μας με νέες επιχειρήσεις και θα καταστήσουν όλες τις δυνάμεις μας έτοιμες για κάθε είδους αποστολές στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα», είπε.
Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου δεν αποτελεί προθεσμία για μια απόφαση για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνει η Άγκυρα
Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου δεν αποτελεί προθεσμία για τη λήψη απόφασης για τις υποψηφιότητες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, στις οποίες αντιτίθεται η Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία τον περασμένο μήνα ορμώμενοι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εντούτοις οι αιτήσεις τους βρίσκουν εμπόδια από την Άγκυρα που κατηγορεί τις δύο αυτές σκανδιναβικές χώρες ότι υποστηρίζουν Κούρδους μαχητές.
Ενώ Στοκχόλμη και Ελσίνκι αναφέρουν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα δεν έχει λάβει καμία απάντηση στα αιτήματά της, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής υποστήριξης για ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές, για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και της έκδοσης υπόπτων που η Τουρκία ζητά.
Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαδρίτη, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν και επικεφαλής σύμβουλος ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, ο Ιμπραχίμ Καλίν επανέλαβε ότι η πρόοδος στις υποψηφιότητες για ένταξη εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η Σουηδία και η Φινλανδία θα απαντήσουν στα τουρκικά αιτήματα.
«Δεν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε υπό χρονικό περιορισμό όπως η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Καλίν, προσθέτοντας ότι ενώ η σύνοδος είναι σημαντική για την αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η συνεργασία εντός της Συμμαχίας, τα υποψήφια μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να λάβουν μέτρα για την άμβλυνση των ανησυχιών των σημερινών μελών.
«Δεν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε κάτω από οποιαδήποτε χρονική πίεση όπως “ας τελειώνουμε με αυτό μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ”. Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η Σουηδία και η Φινλανδία να διατυπώσουν ανοιχτά, ξεκάθαρα και συγκεκριμένα τι είδους μέτρα θα λάβουν όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Οποιαδήποτε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη έγκριση από τα 30 κράτη μέλη του. Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει την θέση της εάν οι σκανδιναβικές χώρες δεν κάνουν «συγκεκριμένα βήματα» αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες της.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα ότι θα συγκαλέσει ανώτερους αξιωματούχους από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν το θέμα.
Οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη.
Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα φέρει σε δύσκολη στρατιωτική θέση τη Ρωσία, δηλώνει ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας
Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα φέρει τη Ρωσία σε μια δύσκολη στρατιωτική θέση στη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας στρατηγός Μαρκ Μάιλι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Στοκχόλμη ενόψει στρατιωτικών γυμνασίων.
Οι δύο σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες και οι δύο έχουν μακρά σύνορα στη Βαλτική Θάλασσα, υπέβαλαν αίτηση τον περασμένο μήνα για να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλειά τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και οι αιτήσεις τους αντιμετωπίζουν αντιρρήσεις από την Τουρκία.
Η ένταξή τους θα σήμαινε ότι η ακτογραμμή της Βαλτικής Θάλασσας θα περικυκλωθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ, με μικρές λωρίδες γύρω από τις ρωσικές πόλεις Καλίνινγκραντ και Αγία Πετρούπολη.
«Έτσι, από τη ρωσική προοπτική, αυτό θα είναι πολύ προβληματικό για αυτούς, στρατιωτικά, και θα ήταν πολύ επωφελές για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μάιλι.
«Η Βαλτική (Θάλασσα) μεγάλης στρατηγικής σημασίας, είναι μια από τις μεγάλες θαλάσσιες οδούς του κόσμου», πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατηγός σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό ομόλογό του, την Σουηδή πρωθυπουργό και τον Σουηδό υπουργό Άμυνας ενόψει των ετήσιων γυμνασίων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα στην οποία συμμετέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία.
Με τις ελπίδες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε την ίδια τη διεύρυνση της Συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσίας που η εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να αποτρέψει.
Ο Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν υπάρχει απειλή για τη Ρωσία εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αν και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απανατήσει αν η Συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενισχύσει τη στρατιωτική υποδομή στα νέα σκανδιναβικά μέλη της.
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον περιέγραψε τη στρατιωτική επίσκεψη των ΗΠΑ ως μια απτή απόδειξη των διαβεβαιώσεων που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ίδια και τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο όταν επισκέφτηκαν την Ουάσινγκτον τον Μάιο.