“Δημιουργούνται πλασματικές ελλείψεις φαρμάκων, υπάρχουν στα ράφια” (ΒΙΝΤΕΟ)
Πολυσύνθετο χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας το θέμα ελλείψεων που παρατηρούνται σε φάρμακα.
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο κ. Κουλούμας είπε ότι το ζήτημα αφορά γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς ως προς την πρόσβασή τους σε φάρμακα, με τις ελλείψεις στο φαρμακείο της γειτονιάς να αποτελούν ένα από αυτά.
Οι ελλείψεις αυτές οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, εξήγησε, όπως σε παγκόσμιες ελλείψεις, σε προβλήματα στην πρόσβαση και επάρκεια φαρμάκων στην Κύπρο, όπως και στην πρόσβαση ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα.
Για το τελευταίο, εξήγησε, συνεχίζουν να υπάρχουν δύο παράλληλες διαδικασίες λόγω του ότι δεν έχουν ενταχθεί όλα τα φάρμακα στο ΓεΣΥ, με τους ασθενείς και γιατρούς να πρέπει να αποτείνονται στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων για να λάβουν σχετική έγκριση.
Έχουν γίνει βήματα βελτίωσης, υποστήριξε ο κ. Κουλούμας, προσθέτοντας ότι ο ΟΑΥ έχει προχωρήσει σε πιο ταχείς ρυθμούς στην εξέταση πρωτοκόλλων. Σημείωσε δε, πως υπάρχει μια καθυστέρηση όσον αφορά στις συμφωνίες που πρέπει να γίνουν για να ενταχθούν τα φάρμακα στο σύστημα.
Για να επιλυθεί το πρόβλημα, έχει γίνει εισήγηση προς τον Υπουργό Υγείας για μια διαδικασία, είπε ο κ. Κουλούμας, η οποία θα συμβάλει στο να ενταχθούν όλα τα φάρμακα στο ΓεΣΥ και από εκεί και πέρα να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών. Επεσήμανε πάντως πως ο κ. Χατζηπαντέλα υποσχέθηκε ότι θα θέσει την εισήγηση ενώπιον όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Όσον αφορά στις ελλείψεις, ο κ. Κουλούμας υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, του ΟΑΥ και της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας έτσι ώστε αυτές να ελαχιστοποιηθούν σε επίπεδο φαρμακείου της γειτονιάς.
Ο κ. Κουλούμας είπε ότι τα περισσότερα παράπονα ασθενών έχουν να κάνουν με τα γενόσημα φάρμακα, τα οποία όπως τόνισε είναι εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ και είναι ισοδύναμα με τα υπόλοιπα φάρμακα.
Τόνισε δε πως αν για οποιοδήποτε λόγο ένας ασθενής δεν θέλει να πάρει το γενόσημο, μπορεί να αγοράσει το πρωτότυπο φάρμακο πληρώνοντας μια πολύ μικρή διαφορά στην τιμή.
Αντίθετα, στην περίπτωση των καινοτόμων και μοναδικών φαρμάκων, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή.
“Θα πρέπει να γίνει η βέλτιστη αξιοποίηση πόρων του συστήματος ώστε να υπάρχουν λεφτά για αυτά τα μοναδικά και καινοτόμα φάρμακα, για τα οποία δεν υπάρχει άλλο φάρμακο ισοδύναμο.”
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες ελλείψεις σε φάρμακα πέραν του αναμενόμενου.
“Αυτή την περίοδο δεν θα έλεγα ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρές ελλείψεις. Το ΓεΣΥ σε επίπεδο φαρμακείου βοηθά δίνοντας την ευχέρεια για τη γενετική αντικατάσταση, δηλαδή να δίνουμε ανταλλάξιμα φάρμακα όταν δεν υπάρχει εκείνο που συνταγογραφεί ο γιατρός, όμως με τον περιορισμό να μπορούμε να δίνουμε μόνο το φθηνότερο.”
Η κ. Ισσέγιεκ υποστήριξε ότι το σύστημα θα μπορούσε να ήταν πιο ευέλικτο, ώστε να μην παρουσιάζονται καθόλου ελλείψεις.
“Δημιουργούνται πλασματικές ελλείψεις όταν το σύστημα μπλοκάρει κάποιο φάρμακο γιατί το ορίζει ως έλλειψη, ενώ μπορεί να υπάρχει σε πολλά ράφια των φαρμακείων.”
Πηγή: alphanews