Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Δρ. Πανά: Δεν αποκλείεται οι υποπαραλλαγές Όμικρον να έρθουν και στην Κύπρο
Δρ. Πανά: Δεν αποκλείεται οι υποπαραλλαγές Όμικρον να έρθουν και στην Κύπρο

Δρ. Πανά: Δεν αποκλείεται οι υποπαραλλαγές Όμικρον να έρθουν και στην Κύπρο

Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει οι υποπαραλλαγές της Όμικρον να έρθουν και στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, τονίζοντας ότι πρέπει να επιτηρούμε την κατάσταση για να μπορούμε να λειτουργήσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά αν και εφόσον υπάρχει τάση επικράτησης τους.

Η Δρ Πανά είπε ότι το θέμα των παραλλαγών και των μεταλλάξεων είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολεί και το επόμενο διάστημα. Αυτή την περίοδο, σημείωσε, έχουν καταγραφεί κάποιες υποπαραλλαγές της Όμικρον, οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5, σαν παρακλάδια της αρχικής της Όμικρον που αρχικά ανιχνεύθηκαν στην Νότια Αφρική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπάρχουν σποραδικά περιστατικά αυτή την στιγμή και στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τα ίδια τα χαρακτηριστικά των υποπαραλλαγών αυτών από τα αρχικά δεδομένα φαίνεται, ανέφερε, ότι είναι πολύ μεταδοτικό στέλεχος εφάμιλλο αυτό της Όμικρον. Τα υπόλοιπα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν, συνέχισε, που αφορούν αν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση και κατά πόσο επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων, αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο και μελέτη.

«Είμαστε σε μια φάση που ούτως η άλλως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με τις πρόσφατες αναφορές τους έχουν δηλώσει ότι πρέπει να επιτηρούμε την νόσο COVID 19 αλλά προφανώς και τις μεταλλάξεις και τις υποπαραλλαγές που θα υπάρξουν και στο μέλλον έτσι ώστε να παρακολουθούμε αφενός την εξέλιξη αυτού του φυσικού φαινομένου του ιού SARS-COV2 και αφετέρου για να μπορούμε να λειτουργήσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά αν και εφόσον δούμε ότι υπάρχει κάποια τάση επικράτησης κάποιων από αυτές τις παραλλαγές που θα προκύψουν είτε αυτές που αναφερόμαστε τώρα ή η οποιαδήποτε παραλλαγή που θα προκύψει στο επόμενο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν οι δύο αυτές υποπαραλλαγές θα έρθουν και στην Κύπρο, είπε πως «αυτό κανένας δεν μπορεί να το αποκλείσει, κανένας δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει. Σε αυτή την φάση της πανδημίας, όλες οι χώρες και κυρίως τα κράτη μέλη της Ευρώπης, είμαστε σε μια φάση ισορροπίας και συνύπαρξης με τον κορωνοϊό με μετακινήσεις πληθυσμού, με άρση περιοριστικών μέτρων. Είμαστε από τις χώρες που έχουν ακόμη υψηλό τείχος ανοσίας και λόγω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης».

Εξήγησε ότι η διασπορά του ιού δεν είναι η ίδια σε σχέση με άλλες χώρες, στις οποίες πρακτικά η εμβολιαστική κάλυψη ήταν πολύ χαμηλότερη. «Εκεί υπάρχει και μεγαλύτερος κίνδυνος ώστε να διασπείρουμε τις συγκεκριμένες υποπαραλλαγές και να εμφανιστούν και νέες. Αυτό ειπώθηκε και ως προβληματισμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόσφατα».

«Πρακτικά υπάρχουν 40 χώρες, όπου κάτω από το 20% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό δεν μας βοηθά προς τον κοινό στόχο σε παγκόσμιο επίπεδο να αυξήσουμε την ανοσία και την εμβολιαστική κάλυψη γενικότερα του πληθυσμού», διευκρίνισε.

Σε ερώτηση αν θα έχουμε νέο επιδημικό κύμα, είπε ότι δεν έχουμε πληροφορία μέχρι στιγμής αν υπάρχει τάση επικράτησης έναντι της προυπάρχουσας παραλλαγής. «Απλά επιτηρούμε την κατάσταση που υπάρχει με την ΒΑ.4 και ΒΑ.5, αν αυξάνονται τα περιστατικά κι αν επικρατεί έναντι της υπάρχουσας. Είναι λίγο ενωρίς για να το απαντήσουμε αυτό το ερώτημα», σημείωσε.

Περίοδος προσαρμογής 

Η Δρ Πανά ανέφερε ότι δύο χρόνια μετά την πανδημία, έχουμε υψηλό τείχος ανοσίας που προέκυψε από τον εμβολιασμό και την φυσική νόσηση. Επεσήμανε ότι λόγω της εποχικότητας που βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, δεν συγχρωτιζόμαστε σε κλειστούς χώρους ενώ και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μεταδίδονται δυσκολότερα. Όλα αυτά, συνέχισε, έχουν οδηγήσει στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στην Ευρώπη να είναι σε μια φάση συνύπαρξης με τον ιό με ασφάλεια και ένα πλαίσιο επιτήρησης και προετοιμασίας.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν νέες χαλαρώσεις στην Κύπρο, η Δρ Πανά απάντησε ότι για περαιτέρω χαλαρώσεις δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι συνεχίζουμε να είμαστε εν μέσω μιας πανδημίας και στοχεύουμε προς την ενδημικότητα.

«Στην παρούσα φάση έχουμε μια ισορροπία και συνεχίζουμε να επιτηρούμε την σοβαρή νόσηση και πράττουμε ανάλογα. Δεν μπορεί κανένας να διασφαλίσει το οτιδήποτε και το επόμενο διάστημα. Τα δεδομένα δείχνουν και για τις άλλες χώρες της Ευρώπης και για την Κύπρο ότι εάν δεν προκύψει κάτι καινούργιο θα έχουμε την επιθυμητή ισορροπία μέχρι και το Καλοκαίρι. Ο Σεπτέμβριος είναι μια περίοδος που σίγουρα μας απασχολεί από πολλές πλευρές», είπε.

Η Δρ Πανά ανέφερε ότι «τα περισσότερα μέτρα έχουν αρθεί. Ο στόχος είναι τα όποια μέτρα ακόμα υπάρχουν να προτεραιοποιούνται σε χώρους υψηλού κινδύνου και σε άτομα υψηλού κινδύνου. Εκεί δηλαδή, που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πιθανότητες σοβαρής νόσησης είτε αφορούν άτομα ή χώρους υψηλού κινδύνου.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται η όλη κατάσταση και να προετοιμαστούμε. Είναι μια περίοδος προσαρμογής, προετοιμασίας και παρακολούθησης για την επόμενη περίοδο», πρόσθεσε.

Μια δεύτερη «σιωπηλή» πανδημία – ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και ανθεκτικότητα μικροβίων

Η Δρ Πανά είπε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει για πρώτη φορά μια επίσημη αναφορά για το κομμάτι ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων συμπεριλαμβανομένου και των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της αντοχής των μικροβίων σε συνάρτηση και με την πανδημία COVID 19.

«Τα συμπεράσματα ήταν ότι έχουμε να διαχειριστούμε και με μια δεύτερη ‘σιωπηλή’ πανδημία, αυτής των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της ανθεκτικότητας των μικροβίων. Το πρόβλημα προϋπήρχε και επιδεινώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας», ανέφερε.

«Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων μπήκε μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας, έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι το κατάλληλο υπόβαθρο για να ανθήσουν και να ευδοκιμήσουν όλα αυτά τα ανθεκτικά στελέχη», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι ένα ποσοστό 10% των ανθρώπων προσβάλλεται από νοσοκομειακές λοιμώξεις και καταλήγει.

Ακόμη πιο σημαντικό στην αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνέχισε, είναι ότι περίπου ένα 70% αυτών των λοιμώξεων μπορεί να προληφθεί με κατάλληλη εκπαίδευση και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών.

Επεσήμανε ότι υπήρχε και μια μελέτη του ΠΟΥ, πριν από την πανδημία, ότι η μικροβιακή αντοχή και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν την επόμενη μάστιγα, που θα ξεπεράσει και τους θανάτους από καρκίνο.

«Με αφορμή την πανδημία και την ευαισθητοποίηση που υπάρχει ως επίσης την γνώση και την σοφία για την διαχείριση επιδημιών, είναι η κατάλληλη φάση στο να πετύχουμε αυτούς τους κοινούς στόχους πρόληψης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, πανευρωπαϊκά και για την Κύπρο», συμπλήρωσε.

Send this to a friend